Briuselis žada išnagrinėti Vengrijos įstatymą, draudžianti skleisti informaciją apie LGBT

Europos Komisija trečiadienį pranešė išnagrinėsianti naują Vengrijos įstatymą, draudžiantį informacijos apie homoseksualumą skleidimą nepilnamečiams ir sulaukusį Vašingtono bei žmogaus teisių gynėjų pasmerkimo.

Kritikų nuomone, naujos pataisos, kuriomis faktiškai draudžiama platinti informaciją apie LGBTQ bendruomenę, nulems diskriminaciją.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kritikų nuomone, naujos pataisos, kuriomis faktiškai draudžiama platinti informaciją apie LGBTQ bendruomenę, nulems diskriminaciją.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 16, 2021, 5:15 PM

Antradienį priimtas teisės aktas yra vėliausia iš virtinės priemonių, kurios, kaip teigia dešiniojo sparno ministro pirmininko Viktoro Orbano vyriausybė, yra skirtos apsaugoti vaikus.

Tačiau kritikų nuomone, naujos pataisos, kuriomis faktiškai draudžiama platinti informaciją apie LGBTQ bendruomenę, nulems diskriminaciją ir suvaržys saviraiškos laisvę.

Briuselis spaudžiamas pasmerkti pastarąjį Budapešto žingsnį, kuris, pasak JAV Valstybės departamento, „kelia susirūpinimą“ ir numato suvaržymus, „neturinčius vietos demokratinėje visuomenėje“.

Tačiau sulaukę primygtinių žurnalistų klausimų per eilinę spaudos konferenciją, Europos Komisijos pareigūnai tegalėjo pažadėti „nuodugniau tai išnagrinėti“.

„Nesidrovėsime: išsakysime savo pažiūras ar nuomones“, – patikino EK atstovė Dana Spinant.

„Tačiau tai darydami turime aiškiai suprasti, kas iš tikrųjų yra tame įstatyme, ir kokias problemas sukeltų tas įstatymas, – pridūrė ji. – Mūsų veiksmai priklausys nuo to, ką išsiaiškinsime.“

EK atstovė taip pat atkreipė dėmesį į „svarbius ir teisinius veiksmus“, kurių ėmėsi Europos Sąjunga, rengdama LGBTQ teisių gynimo strategiją.

„Turėsime įvertinti, kokiais aspektais ir kokiais punktais teisės aktas atitinka ar neatitinka ES teisės aktų ar mūsų principų“, – pabrėžė D. Spinant.

Pastaraisiais metais V. Orbanas, vadovaujantis Vengrijai nuo 2010 metų, įgyvendina socialiai konservatyvią politikos darbotvarkę, jo paties teigimu, besistengdamas paversti šią Europos Sąjungos narę „bastionu prieš liberalias ideologijas“.

Pernai gruodį šalies parlamentas priėmė priemonių paketą, anot vyriausybės, padėsiantį apsaugoti tradicinės šeimos sąvoką. Šiuo žingsniu tos pačios lyties poroms buvo faktiškai uždrausta įsivaikinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.