Šiaurės Korėjos lyderis pripažįsta, kad apsirūpinimo maistu padėtis šalyje yra „įtempta“

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong-unas pripažino, kad apsirūpinimo maistu padėtis šalyje yra „įtempta“, trečiadienį pranešė valstybinė žiniasklaida, tvyrant nerimui, kad nepasikartotų pražūtingas praėjusio amžiaus 10-o dešimtmečio badmetis, pareikalavęs šimtų tūkstančių gyvybių.

 Šiaurės Korėjos lyderis pripažįsta, kad apsirūpinimo maistu padėtis šalyje yra „įtempta“.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Šiaurės Korėjos lyderis pripažįsta, kad apsirūpinimo maistu padėtis šalyje yra „įtempta“.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-06-16 09:16

Ši skurdi valstybė kenčia chronišką maisto stygių. Šiaurės Korėjos ekonomiką sugniuždė dešimtmečius trunkantis blogas valdymas ir tarptautinės sankcijos, paskelbtos dėl draudžiamų ginkluotės programų, o padėtį dar pablogino koronaviruso pandemija bei stichinės nelaimės, dėl kurių šalis pernai prarado nemažą dalį derliaus.

Kaip trečiadienį pranešė valstybinė naujienų agentūra KCNA, valdančiosios Darbininkų partijos įtakingo Centro komiteto plenariniame susitikime Kim Jong-unas sakė, kad šįmet ekonomikos padėtis pagerėjo. Jis nurodė, kad pramonės gamybos apimtys, palyginti su ankstesniais metais, išaugo 25 procentais.

Tačiau būta „virtinės nukrypimų“ nuo kurso dėl įvairių iššūkių, pridūrė šalies lyderis.

„Maisto padėtis darosi įtempta, nes žemės ūkio sektorius neįgyvendino savo grūdų gamybos plano dėl pernai taifūno padarytos žalos“, – sakė Kim Jong-unas.

Praėjusią vasarą virtinė taifūnų Šiaurės Korėjoje sukėlė potvynių, sunaikinusių tūkstančius namų ir užtvindžiusių didžiulius dirbamos žemės plotus.

Kim Jong-unas paragino imtis žingsnių tokių stichinių nelaimių poveikiui sumažinti, pabrėžęs, jog gero derliaus užtikrinimas yra „svarbiausias prioritetas“.

Susitikime taip pat buvo aptarta „užsitęsusi“ koronaviruso pandemija, informavo KCNA.

Šiaurės Korėja turi silpną medicinos infrastruktūrą ir nuolat susiduria su vaistų stygiumi. Analitikai sako, kad COVID-19 protrūkis sukeltų pragaištingų padarinių šioje izoliuotoje valstybėje.

Šiaurės Korėja šiuo metu yra izoliuota labiau nei kada nors anksčiau, nes nuo praeitų metų sausio uždarė savo sienas, mėgindama apsisaugoti nuo koronaviruso pandemijos, prasidėjusios kaimyninėje Kinijoje.

Kim Jong-unas ne kartą tvirtino, kad jo šalyje jokių koronaviruso infekcijos atvejų nebuvo, nors ekspertai šiais pareiškimais abejoja. Tačiau šalis moka didžiulę ekonominę kainą už blokadą.

Pekino duomenys rodo, kad Šiaurės Korėjos prekybos su Kinija – pagrindine jos prekybos partnere ir pagalbos teikėja – apimtys pernai susitraukė maždaug 80 procentų. Tarptautinės humanitarinės pagalbos teikimą stabdo griežti suvaržymai.

Pandemijos poveikis, tikėtina, dar pablogino humanitarinę padėtį Šiaurės Korėjoje, kur pagalbos reikia maždaug 10,6 mln. žmonių, sakė Jungtinių Tautų Humanitarinių reikalų koordinavimo biuro (OCHA) atstovas.

Savo politinėse kalbose pastaraisiais mėnesiais Kim Jong-unas neįprastai atvirai kalbėjo apie šalies ekonomikos problemas. Balandį per didžiulę politinę konferenciją Pchenjane kreipdamasis į tūkstančius eilinių valdančiosios partijos narių jis pripažino, kad dėl pandemijos, sankcijų ir pernai vasarą šalį siaubusių potvynių, sunaikinusių nemažą dalį derliaus, Šiaurės Korėja yra atsidūrusi blogiausioje per istoriją padėtyje.

Jis paragino žmones leistis į naują „didelių pastangų reikalaujantį žygį“ ekonominiams sunkumams įveikti, pirmą kartą palygindamas juos su praėjusio amžiaus 10-o dešimtmečio badmečiu, užklupusiu šalį, kai subyrėjus Sovietų Sąjungai ji liko be savo pagrindinės rėmėjos pagalbos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.