Šiaurės Airijos junionistų vadovas atsistatydino tuojau po pirmojo ministro paskyrimo

Šiaurės Airijos Demokratinės junionistų partijos (DUP) lyderis Edwinas Pootsas ketvirtadienį paskelbė paliekantis postą, kurį užėmė vos tris savaites.

 Šiaurės Airijos junionistų vadovas atsistatydino tuojau po pirmojo ministro paskyrimo.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Šiaurės Airijos junionistų vadovas atsistatydino tuojau po pirmojo ministro paskyrimo.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 18, 2021, 10:25 AM

Ši probritiška politinė jėga liko be vadovo praėjus kelioms valandoms po to, kai jos narys Paulas Givanas buvo paskirtas naujuoju Šiaurės Airijos pirmuoju ministru.

E. Pootsas, oficialiai prie DUP vairo stojęs gegužės 27 dieną, išplatintame pareiškime nurodė, kad „paprašė partijos pirmininko pradėti rinkimų procesą... naujam lyderiui išrinkti.“

Jo atsistatydinimas kelia abejonių dėl Šiaurės Airijos pirmojo ministro P. Gavino, paskirto į šias pareigas ketvirtadienį vidurdienį, pozicijų.

Neatmestina, kad šis žingsnis gali sužlugdyti provincijos vyriausybę, kurioje valdžia dalijasi airių nacionalistų ir britų junionistų partijos, ir gali tekti rengti pirmalaikius rinkimus.

Pastarieji įvykiai atspindi „Brexit“ sukeltą suirutę smarkiai susiskaldžiusios Jungtinės Karalystės provincijos politiniame kraštovaizdyje.

E. Pootsas DUP vairą perėmė iš Arlene Foster, nuverstos per partijos maištą dėl jos esą pernelyg švelnaus priešinimosi prieštaringai vertinamam „Brexit“ susitarimo protokolui dėl Šiaurės Airijos, iš esmės išlaikančiam šią provinciją Europos Sąjungos muitų sąjungoje ir bendrojoje rinkoje.

E. Pootsui paskyrus P. Givaną pirmuoju ministru, prognozuota, kad šis griežtą junionistų liniją palaikantis tandemas imsis eskaluoti pasipriešinimą protokolui, kurstančiam nepasitenkinimą tarp provincijos junionistų.

Tačiau vietos žiniasklaida pranešė, jog DUP narius smarkiai supykdė E. Pootso sprendimas paskirti P. Givaną nepasikonsultavus su jais, kai Britanijos vyriausybė įsikišo, kad būtų išspręstas senas DUP ginčas su opozicine airių respublikonų partija „Sinn Fein“.

E. Pootsas apie atsistatydinimą paskelbė po vakare DUP būstinėje Belfaste įvykusio partijos įstatymų leidėjų susitikimo.

„Partija paprašė manęs likti poste, kol bus išrinktas mano įpėdinis“, – nurodė jis pareiškime.

„Tai sunkus laikotarpis partijai bei šaliai, ir aš informavau pirmininką, kad esu pasiryžęs padaryti viską, kad tiek junionizmas, tiek Šiaurės Airija galėtų judėti pirmyn ir stiprėti“, – sakė jis.

„Brexit“ susitarimo protokole dėl Šiaurės Airijos numatyta uostuose taikyti muitinės kontrolę prekėms, atkeliaujančioms į Šiaurės Airiją iš likusios Britanijos dalies. Tai kursto nepasitenkinimą tarp provincijos junionistų, patikras uostuose laikančių grėsme Šiaurės Airijos, kaip JK dalies, statusui.

Kai DUP vadovo A. Foster, partija reiškė griežtą nepritarimą prekybos protokolui, tačiau neturėjo neturėjo galių užkirsti jam kelią.

Nepasitenkinimas dėl naujos tvarkos balandį pakurstė ilgiau kaip savaitę trukusias riaušes, išplitusias iš junionistų į airių nacionalistų bendruomenes. Per rimčiausius pastarųjų metų neramumus buvo sužeisti mažiausiai 88 policininkai.

Dabar Šiaurės Airija ruošiasi vasaros sezonui, kai provincijoje paprastai smarkiai padidėja tarpkonfesinė įtampa, vykstant tradicinėms protestantų bei katalikų eitynėms.

Anksčiau ketvirtadienį kreipdamasis į provincijos įstatymų leidėjus, P. Givanas laikėsi taikaus tono.

„Visi mes turime pripažinti, kad turime daug daugiau bendra, nei dalykų, kurie mus skiria“, – sakė jis.

Šiaurės Airiją tris dešimtmečius krėtė kruvinas konfliktas tarp katalikų nacionalistų ir protestantų junionistų bendruomenių, nusinešęs daugiau nei 3 500 gyvybių. Šis laikotarpis vadinamas „Neramumais“ (Troubles).

Konfliktas iš esmės buvo išspręstas 1998 metų taikos susitarimu, pagal kurį junionistai ir nacionalistai turi valdyti provinciją drauge.

Aštrūs nesutarimai dėl seniai įstrigusio airių kalbos įstatymo projekto trukdė paskirti du aukščiausius provincijos vyriausybės pareigūnus.

„Sinn Fein“ atsisakė siūlyti savo kandidatą į pirmojo ministro pavaduotojo postą, jeigu DUP neprisiims įsipareigojimų dėl šio įstatymo.

Visgi po vėlai vakare pasibaigusių derybų Britanijos Šiaurės Airijos sekretorius Brandonas Lewisas pareiškė, kad partijos pasiekė susitarimą, jam pažadėjus, kad šis įstatymas bus priimtas Londone, jei Belfasto parlamentas to nepadarys iki rudens.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.