Tūkstančiai vokiečių stoja į akistatą su skaudžia praeitimi: saugumo tarnybų kauptos informacijos mastai šokiruoja

Vokietijai uždarant buvusios socialistinės Vokietijos Demokratinės Respublikos (VDR) „Stasi“ archyvą tūkstančiai žmonių kiekvieną mėnesį duoda užklausas pamatyti dokumentus, kuriuos liūdnai pagarsėjusi slaptoji policija kaupė apie juos.

Nuo liūdnai pagarsėjusios slaptosios rytų Vokietijos policijos nukentėjo milijonai žmonių.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Nuo liūdnai pagarsėjusios slaptosios rytų Vokietijos policijos nukentėjo milijonai žmonių.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 18, 2021, 10:31 PM

Ketvirtadienį oficialiai užsidarė Vokietijos agentūra, kuri rūpinosi buvusios VDR slaptosios policijos dokumentais. Jos saugota informacija bus įtraukta į šalies federalinius archyvus. Pasak valstybės Kultūros ir medijų sekretorės Monikos Grutters, didžiuliai archyvai bus toliau tyrinėjami ir po perkėlimo.

„Stasi“ (oficialiai – Valstybės saugumo ministerija) rinko duomenis apie maždaug 6 milijonus žmonių – daugiau nei trečdalį tuometinės rytų Vokietijos piliečių. Baimę kėlusi saugumo tarnyba buvo uždaryta praėjus keliems mėnesiams po Berlyno sienos griūties. Opozicijos aktyvistams pavyko išsaugoti dokumentus nuo sunaikinimo.

Tris dešimtmečius dokumentus prižiūrėjusi agentūra uždaroma, informacija perkeliama į federalinius archyvus. Tokiu būdu jie bus išsaugomi ateičiai ir platesnė visuomenė galės juos pasiekti, teigė M.Grutters.

Atgauti „dalelę pavogto gyvenimo“

Vokietija leidžia piliečiams pasižiūrėti į medžiagą, kurią „Stasi“ rinko apie juos arba jų artimus giminaičius. Apie 3 tūkst. asmenų kiekvieną mėnesį užpildo prašymus pasinaudoti šia galimybe.

Silke Orphal ir Ilona Seeber įžengė pro namų, kuriuose gyveno ilgus metus iki griūnant Berlyno sienai, duris. Moterys buvo šokiruotos pamatę, kokio masto buvo „Stasi“ apie jas kauptų įrašų kolekcija. Apie tai, kad slaptieji pareigūnai jas sekė pro buto langą, jos sužinojo tik perskaitę tai archyve.

„Niekada nemačiau agentų. Net negalvojau, kad jie gali ten stovėti.“

Dėl bandymų išvykti iš šalies stebėtos pilietės po trijų dešimtmečių sužinojo, kad slaptoji policija turėjo sukaupusi šimtus puslapių informacijos apie jas – nuotraukų, informatorių liudijimų, net jų buto planą.

„Kažkas metų metus stebėjo mano gyvenimą, o aš net nenutuokiau. Jie mane aprašinėjo iš savo perspektyvos, tai nebuvo labai draugiška perspektyva“, – kalbėjo S.Orphal.

Minėtosios įrašų agentūros atstovė Dagmar Hovestadt žurnalistams teigė, kad archyvai turėtų būti saugomi neribotą laiką. Jos manymu, susipažindami su duomenimis, nukentėjusieji gali „susigrąžinti prarasto gyvenimo dalelės kontrolę.“

„Dokumentų kiekis yra milžiniškas... užrašai, gausybė video įrašų, nuotraukų. Jie parodo, kokį darbą keturis dešimtmečius dirbo rytų Vokietijos komunistinės diktatūros slaptoji policija“, – pasakojo D.Hovestadt.

„Jaunoji karta turi susipažinti su šio laikotarpio istorija ir ją suprasti.“

1953-ųjų sukilimo atgarsiai

Įrašų agentūros pabaiga reiškia ir jos direktoriaus, buvusio disidento Rolando Jahno, darbo pabaigą. 67-erių vyras tarnavo kaip Buvusios VDR valstybės saugumo įrašų federalinis komisaras.

„Mes siekėme teisingumo aukoms, nutiesėme tiltą naujajai kartai“, – pasakojo jis naujienų agentūrai DPA.

Įrašų perkėlimo data, birželio 17, taip pat turi simbolinę reikšmę rytų Vokietijos istorijoje. Šią dieną 1953-aisiais VDR režimas ir sovietų valdžia numalšino sukilimą. Skaičiuojama, kad žuvo mažiausiai 100 žmonių, bet tikslus skaičius nėra žinomas.

R.Jahnas norėtų, kad ši diena būtų paskelbta švente, pagerbiant visas rytų Vokietijos režimo aukas.

Parengta pagal „Deutsche Welle“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.