Rusijoje įvyks V. Putino partijos kongresas, skirtas pasirengimui artėjantiems rinkimams

Rusijoje prezidentą Vladimirą Putiną remianti valdančioji partija „Vieningoji Rusija“ šeštadienį rengia suvažiavimą, skirtą pasirengti rugsėjo mėnesį suplanuotiems rinkimams į parlamentą, kurie vyks be visapusiškai užgniaužtos opozicijos atstovų.

V.Putinas.<br>TASS/Scanpix nuotr.
V.Putinas.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 19, 2021, 2:56 PM

Kongresas, kuriame bus išrinkti valdančiosios partijos kandidatai į žemuosius parlamento rūmus – Valstybės Dūmą – bei patvirtinta rinkimų programa, įvyks valdžiai ėmusis drastiškų priemonių neutralizuoti pagrindinį Kremliaus kritiką – opozicijos aktyvistą Aleksejų Navalną.

Maskvos teismas šį mėnesį pripažino A. Navalno įkurtą Kovos su korupcija fondą (FBK), Piliečių teisių gynimo fondą (FZPG) ir regioninių biurų tinklą „ekstremistinėmis organizacijomis“, o V. Putinas pasirašė įstatymus, draudžiančius „ekstremistinių“ grupuočių darbuotojams, nariams ir rėmėjams dalyvauti parlamento rinkimuose kelerius metus.

Pasak kritikų, šiais žingsniais siekiama užtikrinti, kad šių metų pradžioje įkalintas A. Navalnas, nuteistas kalėti pustrečių metų dėl senų kaltinimų sukčiavimu byloje, kurią opozicionierius vadina politiškai motyvuota, nesutrukdys išrinkti 68 metų Kremliaus vadovą palaikančios, tačiau tarp gyventojų nepopuliarios partijos kandidatus.

Pastaraisiais metais partijos „Vieningoji Rusija“, kurios atstovams tenka didžioji dalis vietų Valstybės Dūmoje, populiarumas smunka stiprėjant ekonomikos sąstingiui, vešint korupcijai ir didėjant visuotiniam rinkėjų nuovargiui.

Partijos kongreso Maskvoje išvakarėse prokremliškas visuomenės nuomonės tyrimų institutas VCIOM paskelbė apklausos rezultatus, parodžiusius, kad „Vieningąją Rusiją“ palaiko 30 proc. rinkėjų – 10 procentinių punktų mažiau nei per pastaruosius Valstybės Dūmos rinkimus 2016 metais.

Visgi partija yra rami dėl artėjančių rinkimų.

„Tai gera paramos bazė, kurią galima dar labiau padidinti rinkimų kampanijos metu“, – mėnesio pradžioje pareiškė partijos pirmininkas, buvęs prezidentas ir ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas.

Šeštadienį partijos suvažiavime kalbą pasakysiantis V. Putinas gali pasigirti daug didesniu palaikymu nei jo partija – pasak VCIOM, prezidentą šiuo metu palankiai vertina 61,5 proc. visuomenės.

Apklausos rezultatai taip pat prognozuoja, kad trys opozicijos partijos, kurios, kaip manoma, yra pavaldžios Kremliui – nacionalistinė Rusijos liberalų demokratų partija (LDPR), komunistai ir „Teisingoji Rusija“ – gaus apie 30 proc. balsų.

Kandidatų sulaikymai

Net neutralizavusi A. Navalną ir jo šalininkus, valdžia nesumažino spaudimo opozicijai.

Buvęs įstatymų leidėjas ir opozicijos atstovas Dmitrijus Gudkovas, ketinęs kandidatuoti į Valstybės Dūmą, šį mėnesį buvo priverstas pabėgti į Ukrainą, kai iš Kremliui artimų šaltinių sužinojo apie planus jį areštuoti, jei liks šalyje.

Visgi ne visi opozicionieriai turėjo galimybę laiku pabėgti.

Šį mėnesį buvusiam veiklą neseniai nutraukusio prodemokratinio judėjimo „Atviroji Rusija“ vykdomajam direktoriui Andrejui Pivovarovui buvo skirtas kardomasis kalinimas. Politikas buvo sulaikytas gegužės pabaigoje, kai buvo išlaipintas iš lėktuvo, jau pasiruošusio išskristi į Varšuvą.

A. Pivovarovas taip pat planavo dalyvauti parlamento rinkimuose.

Be to, šią savaitę policija Sankt Peterburge sulaikė savivaldybės deputatą Maksimą Rezniką, o Maskvoje – savivaldybės deputatę Ketevan Charaidzę, kurie taip pat paskelbę apie savo ketinimus kandidatuoti.

Visgi nepaisydami didėjančio spaudimo, A. Navalno šalininkai propaguoja „išmaniojo balsavimo“ strategiją, pagal kurią siūloma palaikyti kandidatus, turinčius didžiausias galimybes įveikti su Kremliumi susijusius politikus. Ši taktika lėmė, kad „Vieninga Rusija“ prarado daug vietų per pastaruosius savivaldos rinkimus.

Nerimas dėl balsų klastojimo

Kritikai taip pat tvirtina, jog per rugsėjo mėnesį vyksiančius rinkimuose valdžia klastos balsus, kad užsitikrintų palankų rezultatą.

Penktadienį Rusijos rinkimų komisijos vadovė paskelbė, jog rinkimai į parlamentą vyks rugsėjo 17–19 dienomis, neva siekiant sumažinti koronaviruso plitimo galimybę.

Praėjusių metų vasarą, kai referendumas dėl konstitucijos pataisų vyko net savaitę, nepriklausomas rinkimų stebėtoja „Golos“ teigė gavusi šimtus skundų dėl pažeidimų, įskaitant daugkartinio balsavimo ir bauginimo atvejus.

Opozicija teigė, kad daugiadienis referendumo, atvėrusio kelią V. Putinui likti valdžioje iki 2036 metų, pobūdis suteikė rinkimų pareigūnams daugiau galimybių suklastoti balsavimo rezultatus, negu kai balsavimas trunka vieną dieną.

Pastaruoju metu Rusijoje fiksuojamas koronavirusinės infekcijos atvejų skaičiaus augimas, o šeštadienį buvo pranešta, kad Maskvoje antrą dieną iš eilės fiksuotas didžiausias COVID-19 paros prieaugis nuo pandemijos pradžios.

Atsargumo sumetimais „Vieningos Rusijos“ vadovai sumažino suvažiavimo dalyvių skaičių nuo 1,5 tūkst. iki 500. Dalyviai turės pateikti neigiamą COVID-19 testą ir netgi galės pasiskiepyti renginio vietoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.