Po karo dėl Kalnų Karabacho Armėnijoje vyksta pirmalaikiai parlamento rinkimai

Armėnijoje sekmadienį prasidėjo balsavimas pirmalaikiuose parlamento rinkimuose, sušauktuose bandant užbaigti politinę krizę po katastrofiško karo su Azerbaidžanu, tačiau protestai gali vykti ir po balsavimo.

Maždaug 3 mln. gyventojų turinčios Pietų Kaukazo šalies rinkimus atidžiai stebi Armėnijos sovietinių laikų šeimininkė Rusija, taip pat Turkija, rėmusi Azerbaidžaną per praėjusiais metais šešias savaites trukusį karą dėl separatistinio Kalnų Karabacho regiono.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Maždaug 3 mln. gyventojų turinčios Pietų Kaukazo šalies rinkimus atidžiai stebi Armėnijos sovietinių laikų šeimininkė Rusija, taip pat Turkija, rėmusi Azerbaidžaną per praėjusiais metais šešias savaites trukusį karą dėl separatistinio Kalnų Karabacho regiono.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-06-20 08:42

Šalies premjeras, reformų šalininkas Nikolas Pašinianas, kurio populiarumas po pernai įvykusio karinio pralaimėjimo nesutaikomam priešininkui Azerbaidžanui smuko, tikisi savo mandato atnaujinimo, bet su juo atkakliai varžosi buvęs prezidentas Robertas Kočarianas.

Per agresyvią rinkimų kampaniją, kurią temdė skaldanti retorika, N. Pašinianas sakė, jog tikisi, kad jo partija „Pilietinis susitarimas“ gaus 60 proc. balsų, tačiau kai kurie apklausų rengėjai sako, kad tokios prognozės yra neįtikimos.

Maždaug 3 mln. gyventojų turinčios Pietų Kaukazo šalies rinkimus atidžiai stebi Armėnijos sovietinių laikų šeimininkė Rusija, taip pat Turkija, rėmusi Azerbaidžaną per praėjusiais metais šešias savaites trukusį karą dėl separatistinio Kalnų Karabacho regiono.

Politikos stebėtojai sako, kad rinkimų rezultatus sunku numatyti. Paskutinėmis dienomis prieš rinkimus ir N. Pašinianas, ir R. Kočarianas buvo surinkę didžiules minias savo šalininkų. Viešosios nuomonės apklausos rodo, kad N. Pašiniano „Pilietinis susitarimas“ pagal populiarumą žengia koja kojon su buvusio prezidento R. Kočariano rinkimų bloku, be to, šalyje gan didelė rinkėjų apatija.

Be R. Kočariano, kuris yra kilęs iš Kalnų Karabacho ir valdė 1998–2008 metais, kokias nors partijas rinkimuose remia dar du posovietinės Armėnijos lyderiai. Visi šie trys buvę lyderiai yra opozicijoje N. Pašinianui.

Per tūžmingą rinkimų kampaniją kandidatai svaidėsi įžeidimais ir grasinimais, o abu favoritai po rinkimų tikriausiai rengs demonstracijas.

Pastarosiomis savaitėmis 46 metų N. Pašinianas griežtino savo retoriką ir rinkimų kampanijos mitinguose demonstruodavo plaktuką, ragindamas rinkėjus suteikti jam „geležinį mandatą“ kritikams sutriuškinti. 66 metų R. Kočarianas savo ruožtu sakė, kad būtų pasirengęs kautis su premjeru dvikovoje, ir pareiškė, kad N. Pašinianas ketina klastoti rinkimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.