Su naujausia COVID-19 forma susidūrusi Rusija – tarsi košmare: palatos užkimštos, pacientai guli ant žemės Medikai pasimetę – neveikia įprasti gydymo metodai

Rusija nuo COVID-19 paskiepijo tik 13% savo gyventojų. Kadangi iki siekiamo bandos imuniteto šalies dar laukia ilgas kelias, dabar rusai susiduria su bauginančiu iššūkiu kovoti prieš pavojingą „Delta“ koronaviruso atmainą.

Koronavirusas Rusijoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas Rusijoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas Rusijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Koronavirusas Rusijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 22, 2021, 10:26 AM, atnaujinta Jun 22, 2021, 10:48 AM

Praėjus dviem savaitėms po to, kai Tulos regione, 200 kilometrų į pietus nuo Maskvos, nuo COVID-19 mirė 82 metų Kirilas Kruchkovas, jo šeima sulaukė telefono skambučio iš Rusijos valstybinės vartotojų apsaugos priežiūros tarnybos.

„Jie pasakojo, kad laboratoriniai tyrimai parodė, kad senelis mirė nuo indiškos atmainos. Buvau labai sutrikęs. Jis nebuvo Indijoje“, – pasakojo anūkas Michailas.

Kaip ir dauguma rusų, Kruchkovų šeima mažai ką girdėjo apie Delta – itin greitai plintančia koronaviruso atmainą, pirmą kartą užregistruotą Indijoje.

Birželio 3 d., praėjus savaitei po senelio mirties, Rusijos pareigūnai teigė, kad Rusijoje buvo aptikta šiek tiek daugiau nei tūkstantį koronaviruso infekcijų, iš jų 24 proc. susijusių su Delta atmaina.

Būtent šios atmainos išplitimas siejamas su ženkliai išaugusiais skaičiais Maskvoje.

Remiantis vyriausybės duomenimis, Rusijos sostinėje šeštadienį per 24 valandas užregistruota rekordiniai 9120 naujų koronaviruso atvejų, o Maskvos meras Sergejus Sobyaninas tvirtino, kad „Delta“ variantas sudarė beveik 90% naujų atvejų.

Susidūrę su „sprogstančiu infekcijų skaičiaus augimu“, pareigūnai vos spėja kiekvieną dieną įrenginėti naujas ligoninės patalpas, perspėjo jis.

Reaguodami į šių atvejų šuolį, pareigūnai įvedė precedento neturinčius privalomus skiepus paslaugų darbuotojams sostinėje.

Delta laikoma kol kas labiausiai užkrečiama koronaviruso atmaina. Tyrimai parodė, kad ji yra bent 40% labiau perduodama nei „Alfa“ atmaina, pirmą kartą aptiktas Jungtinėje Karalystėje pernai.

Pasak Maskvos ligoninių gydytojų Delta atmaina ypač pavojinga ir dėl to, jog jai netinka anksčiau COVID-19 pacientams taikyti gydymo metodai.

Tyrimai Indijoje jau parodė, kad COVID-19 vakcinos taip pat yra mažiau veiksmingos prieš naująją atmainą.

„Tai, ką darėme anksčiau, tiesiog nebeveikia“, – nuogąstavo medikė Jekaterina, dirbanti Maskvos klinikinėje ligoninėje Nr. 50.

Pacientai ant grindų

Su pacientų gydymo problema susiduria ne tik Maskvos medikai. Socialiniuose tinkluose plinta vaizdo įrašai iš Sankt Peterburgo, kuriuose matomi ligoninių koridoriuose ant žemės gulintys pacientai.

Vaizdo įrašas buvo nufilmuotas 7 valandą ryto, operatorius – paciento brolis, kurio artimasis nuvežtas į ligoninę su 60 proc. plaučių pažeidimuu.

Pasak ruso, gydantis gydytojas bus paskirtas tik rytoj, o šiandien naujajam pacientui paprasčiausiai buvo duotas čiužinys: „jie pasiūlė gulėti ant pilvo ir kvėpuoti giliau.“

Trečioji banga

Maskvos meras S.Sobyaninas praėjusią savaitę tikino, kad pareigūnai „nesitikėjo viruso“, teigdamas, jog atsiradęs Delta variantas šalį išmušė iš vėžių.

Vasilijus Vlassovas, epidemiologas ir buvęs Rusijos sveikatos apsaugos ministerijos patarėjas, nesutiko, tvirtinfamas, kad jau kurį laiką matėsi trečiosios bangos požymiai. „Aišku, to buvo tikėtasi, – neabejojo V.Vlassovas. – Taip yra dėl to, kad mėnesius virusas buvo praktiškai nekontroliuojamas.“

Iki paskutinės savaitės Rusijoje buvo nedaug apribojimų – koncertų salės, naktiniai klubai ir restoranai buvo pilnai veikė. Šio mėnesio pradžioje Rusijoje kasmetinis Sankt Peterburgo ekonomikos forumas, į miestą taip pat atvyko tūkstančiai sirgaliai iš viso pasaulio dėl „Euro 2020“ futbolo čempionato.

Vis dėlto iš pavyzdinės sostinės Kommunarkos ligoninės COVID-19 ligonių skaičių grafiko matyti, kad užimamų palatų skaičiai Maskvoje buvo dideli jau kelis mėnesius.

Rusijos pareigūnai retai tiria ir skelbia duomenis apie viruso variantus, sakė V.Vlasovas, tad lieka neaišku, kaip ir kada „Delta“ atmaina pradėjo plisti šalyje.

Greitas plitimas

Tačiau, anot ekspertų, Rusijai nerimą turėtų kelti ankstyvi tyrimai, rodantys, kad „Delta“ sparčiau plinta net ir tarp visiškai paskiepytų grupių.

Jungtinė Karalystė (JK) taip pat pastebėjo infekcijų augimą, nepaisant to, kad paskiepijo beveik 80% savo suaugusių gyventojų. Gera žinia ta, jog ligoninių ir mirties atvejų kiekis nekilo kartu su išaugusiu užsikrėtimų skaičiumi, o tai rodo vakcinų veiksmingumą.

Meras S.Sobyaninas sekmadienį perspėjo, kad rusai turėtų tikėtis infekcijų net ir po dviejų vakcinos dozių.

Parengta pagal „The Moscow Times“ inf. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?