Į Rusijos aikštes grįžta vadų statulos: F. Dzeržinskio giminaitis tvirtina, kad turistai jų buvo pasigedę

Paminklas SSRS represinių struktūrų įkūrėjui Feliksui Dzeržinskiui Maskvos centre prieš 30 metų buvo nuverstas neteisėtai. Tai oficialiai pripažino prokuratūra.

Paminklas F.Dzeržinskiui nuverstas 1991 m. rugpjūčio 22-ąją, kai buvo pažabotas pučistų valstybinis perversmas. Dabar skulptūrą raginama atstatyti.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Paminklas F.Dzeržinskiui nuverstas 1991 m. rugpjūčio 22-ąją, kai buvo pažabotas pučistų valstybinis perversmas. Dabar skulptūrą raginama atstatyti.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Maskva

Jun 24, 2021, 2:00 PM, atnaujinta Jun 24, 2021, 2:02 PM

Dėl statulos į prokurorus kreipėsi visuomeninė organizacija „Rusijos karininkai“, kuriai priklauso apie 200 tūkst. žmonių.

Ypatingojo komiteto, kuris vėliau tapo sovietų represijų simboliu ir KGB pirmtaku, įkūrėjui F.Dzeržinskiui pagerbti skirtas paminklas Maskvoje nuverstas 1991 m. rugpjūčio 22 d., kai buvo pažabotas pučistų surengtas valstybinis perversmas.

Priešais KGB rūmus stovėjusi skulptūra piktino aikštėje susirinkusius ir demokratiją gynusius žmones. Kažkas surado trosą, vieną jo galą užkabino F.Dzeržinskiui ant kaklo, kitą pririšo prie autobuso.

Bet iš karto nuversti 11 tonų sveriančio 6 metrų aukščio stabo nepavyko – prireikė ir krano, ir sunkvežimio. Statula buvo nugabenta ir numesta pašalėje, po metų pervežta į meno muziejų po atviru dangumi, o vėliau pašalinta ir iš ten.

Bandymų grąžinti monumentą buvo ne vienas. 1998-ųjų gruodį Rusijos Dūma nusprendė atstatyti paminklą, bet tuometis sostinės meras Jurijus Lužkovas atsisakė tai padaryti. Vėliau jis nusileido, tačiau užsispyrė sostinės Monumentinio meno komisija.

Vis dėlto po trijų dešimtmečių paskelbta, kad paminklas nuverstas neteisėtai.

Šių metų vasarį „Rusijos karininkai“ kreipėsi į prokuratūrą ir sostinės valdžią, kad jos išsiaiškintų.

Prokurorai pasirausė archyvuose ir nutarė, kad jokio Maskvos savivaldybės sprendimo dėl statulos pašalinimo nebuvo.

Vadinasi, reikia ją sugrąžinti.

„Kažkada Aleksandras II pasakė, kad Rusija turi du sąjungininkus – armiją ir laivyną. Bet mes drįstame papildyti imperatoriaus mintį, nes yra ir trečiasis – saugumo tarnybos.

Grąžindami F.Dzeržinskio paminklą parodysime joms pagarbą“, – sakė vienas šios akcijos aktyvistų Nikolajus Starikovas.

Nuošalyje neliko ir Geležinio Felikso giminaitis Vladimiras Dzeržinskis: „Monumentas nuostabiai papuoš Maskvą. Net užsieniečiai stebisi, kodėl Lubiankos aikštėje nėra paminklo.

Juk F.Dzeržinskis patiko net jiems, nors ir kėlė baimę.“

Vis dėlto sprendimo dėl statulos sugrąžinimo dar nėra. Užtat daugelyje Rusijos miestų vėl statomi kadaise nugriauti paminklai tironui Josifui Stalinui.

Prieš penkerius metus 5 metrų aukščio J.Stalino skulptūra atsirado mažame Šelangerio miestelyje.

Vėliau panašus paminklas iškilo ir netoli sienos su Latvija – Pskovo apskrityje esančiame muziejuje-draustinyje „Stalino linija“.

Prieš porą metų Tverės apskrities Choroševo kaimelyje duris atvėrė J.Stalinui ir Antrajam pasauliniam karui skirtas muziejus. Tokių ne vienas yra ir Užkaukazėje. J.Stalino vardu toliau vadinamos ir gatvės: vien Šiaurės Osetijoje tokių yra 15.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.