Afganistano prezidentas Baltuosiuose rūmuose susitiko su J. Bidenu

JAV prezidentas Joe Bidenas pažadėjo Afganistano lyderiui Ashrafui Ghani tvirtą palaikymą per jųdviejų susitikimą Baltuosiuose rūmuose, bet leido suprasti, kad neketina lėtinti amerikiečių pajėgų išvedimo po beveik du dešimtmečius trukusių kovų.

 Afganistano prezidentas Baltuosiuose rūmuose susitiko su J. Bidenu.  <br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
 Afganistano prezidentas Baltuosiuose rūmuose susitiko su J. Bidenu.  <br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 26, 2021, 2:11 PM

Likus mažiau kaip trims mėnesiams iki termino, kai visi JAV kariai turės būti išvesti iš Afganistano, J. Bidenas sakė A. Ghani, kad afganistaniečiai turi patys spręsti savo ateitį, nors pastaruoju metu šalyje stiprėjo Talibano puolimas.

„Jungtinių Valstijų ir Afganistano partnerystė nesibaigia“, – Ovaliajame kabinete kalbėjo J. Bidenas.

„Galbūt mūsų kariai išvyksta, bet parama Afganistanui nesiliauja“, – pridūrė jis

Visgi J. Bidenas sakė Afganistano prezidentui, kad „afganistaniečiai turės spręsti, kokios ateities jie nori“.

„Beprasmiškas smurtas turi liautis. Tai bus labai sudėtinga“, – pripažino Amerikos lyderis.

Stumiamas susitarimas su Talibanu

A. Ghani viešėjo Vašingtone kartu su Kabulo vyriausybės taikos derybas su Talibanu prižiūrinčiu Abdullah Abdullah. Pastaruoju metu islamistų kovotojai perėmė kontrolę kai kuriose teritorijos, todėl stiprėja nuogąstavimai, kad Talibanas gali sugrįžti į valdžią.

1996–2001 metais Afganistane gyvavusi ekstremistų vyriausybė primetė gyventojams griežtosios linijos islamistinį valdymą.

Sėdėdamas greta J. Bideno, A. Ghani pripažino, kad Amerikos prezidentas nepakeis balandį duoto nurodymo užbaigti ilgiausią jo šalies karą.

„Prezidento Bideno sprendimas buvo istorinis – jis visus paskatino iš naujo skaičiuoti ir įvertinti padėtį, – kalbėjo A. Ghani. – Esame čia, kad tai pagerbtume, ir mes tai palaikome.“

Vis dėlto Afganistano prezidentas neatmetė galimybės, kad jo vyriausybė bus nuversta. Neseniai žiniasklaida paskelbė nutekintų JAV žvalgybos vidinių vertinimų, kuriuose sakoma, kad Talibanas galėtų užimti Kabulą per šešis mėnesius po JAV pasitraukimo.

A. Ghani sakė, kad Afganistano vyriausybės pajėgos penktadienį susigrąžino šešis rajonus šalies šiaurėje ir pietuose, neutralizuodamos neseniai Talibano iškovotas pergales.

„Pamatysite, kad su ryžtu, vienybe ir partneryste įveiksime visas kliūtis“, – tikino jis.

Per dviejų dienų vizitą Vašingtone A. Ghani taip pat susitiko su aukšto rango JAV įstatymų leidėjais, Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) pareigūnais ir gynybos sekretoriumi Lloydu Austinu.

Neilgai trukus JAV kariškiai nebeteiks jokio palaikymo Afganistano saugumo pajėgoms, ir Vašingtonas tikisi, kad A. Ghani sugebės sudaryti susitarimą dėl valdžios dalijimosi su Talibanu, kol dar netapo per vėlu.

„Gynybos departamentas yra daug investavęs į Afganistano saugumą ir stabilumą, taip pat į karą užbaigsiančio derybomis pasiekto sprendinio paieškas“, – Pentagone Ll. Austinas sakė A. Ghani ir A. Abdullah.

Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi, aukščiausio rango Kongreso demokratė, taip pat pažymėjo, kad kelio atgal nėra. Per susitikimą su A. Ghani ji kalbėjo apie būtinybę ateityje užtikrinti humanitarinę pagalbą Aghanistanui, „mums žengiant į naują šių santykių fazę“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.