Popiežius susitiks su JAV diplomatijos vadovu A. Blinkenu

Popiežius Pranciškus kitą savaitę susitiks su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu, penktadienį pranešė pareigūnai.

 Popiežius susitiks su JAV diplomatijos vadovu A. Blinkenu.  <br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
 Popiežius susitiks su JAV diplomatijos vadovu A. Blinkenu.  <br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-06-26 13:54

Tai bus iki šiol aukščiausio lygio pontifiko susitikimas su JAV prezidento Joe Bideno administracijos pareigūnu.

Pasak JAV Valstybės departamento atstovo, po Europą keliaujantis A. Blinkenas susitiks tiek su Pranciškumi, tiek su popiežiaus de facto užsienio reikalų ministru arkivyskupu Paulu Richardu Gallagheriu.

Popiežius yra išreiškęs paramą kai kuriems iš svarbiausių J. Bideno administracijos tikslų, pavyzdžiui, pastangoms stiprinti kovą su klimato kaita ir atjausti pabėgėlius.

Vatikanas taip pat suvaidino svarbų vaidmenį užkulisinėje diplomatijoje, kurios ėmėsi ankstesnė demokratų administracija, vadovaujama Baracko Obamos, siekdama normalizuoti santykius su Kuba. Šį procesą atgal atsuko J. Bideno pirmtakas respublikonas Donaldas Trumpas.

D. Trumpo santykiai su Pranciškus kartais buvo nelengvi. Per verslo magnato prezidento rinkimų kampaniją 2016-aisiais popiežius kritikavo jo siekį pastatyti sieną JAV pasienyje su Meksika.

Pernai, likus mėnesiui iki JAV prezidento rinkimų, Pontifikas atsisakė susitikti su A. Blinkeno pirmtaku Mike'u Pompeo, bijodamas, kad juo bus pasinaudota D. Trumpo politinei naudai.

Evangelikas N. Pompeo kritikavo Pranciškų dėl 2018-ųjų susitarimo, suteikusio Pekinui žodį Vatikanui skiriant Kinijos vyskupus.

J. Bidenas – pamaldus katalikas, ir jo administracija, nors ir griežtai kritikuoja žmogaus teisių padėtį Kinijoje, vengia komentarų apie Vatikano santykius su Pekinu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.