JT ragina nedelsiant išgyvendinti sisteminį rasizmą

Jungtinių Tautų žmogaus teisių komisarė Michelle Bachelet pirmadienį paragino nedelsiant visame pasaulyje išgyvendinti sisteminį rasizmą juodaodžių atžvilgiu, kad nepasikartotų tokie pasipiktinimą keliantys dalykai kaip George'o Floydo nužudymas.

JT žmogaus teisių komisarė išdėstė keturių punktų darbotvarkę, kad padėtis iš esmės pasikeistų, ir paragino valstybes ją įgyvendinti.(Asociatyvi nuotr.)<br>AFP/Scanpix nuotr.
JT žmogaus teisių komisarė išdėstė keturių punktų darbotvarkę, kad padėtis iš esmės pasikeistų, ir paragino valstybes ją įgyvendinti.(Asociatyvi nuotr.)<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 28, 2021, 2:47 PM

Ataskaitoje, kurią parengti paskatino G. Floydo mirtis dėl JAV baltojo policininko veiksmų, M. Bachelet sako, kad afrikiečių kilmės žmonių nužmoginimas skatina toleranciją rasinio diskriminavimo ir smurto kultūrai.

JT žmogaus teisių komisarė išdėstė keturių punktų darbotvarkę, kad padėtis iš esmės pasikeistų, ir paragino valstybes ją įgyvendinti.

Tarp M. Bachelet rekomendacijų yra kompensacijos už istorinį rasizmą ir finansavimas tokioms grupėms kaip „Black Lives Matter“.

„Status quo yra netinkamas“, – sakė buvusi Čilės prezidentė M. Bachelet, savo 23 puslapių ataskaitą įteikusi JT Žmogaus teisių tarybai.

„Sisteminiam rasizmui reikia sisteminio atsako“, kad būtų panaikinti per šimtmečius įsišakniję diskriminacija ir smurtas, sakė ji.

„Mums reikia transformuojančio metodo, kaip spręsti tarpusavyje persipynusias, rasizmą skatinančias ir prie naujų, visiškai išvengiamų tragedijų, tokių kaip George'o Floydo mirtis, vedančias problemas“, – nurodė ji.

Ataskaita pateikta trys dienos po teismo sprendimo skirti buvusiam policininkui Derekui Chauvinui 22 su puse metų įkalinimą už G. Floydo nužudymą Mineapolyje 2020 metų gegužę.

Nufilmuotas įrašas, kuriame matyti, kaip D. Chauvinas beveik 10 minučių keliu spaudžia G. Floydo kaklą, nepaisydamas mirštančio žmogaus dejonių, išprovokavo judėjimą BLM ir su jo vėliava visame pasaulyje vykusius protestus prieš rasinę diskriminaciją ir policijos smurtą.

Nužmoginimas

Po G. Floydo mirties JT vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biurui (OHCHR) pernai birželį buvo pavesta parengti išsamią ataskaitą dėl sisteminio rasizmo, teisėsaugos agentūrų vykdomų žmogaus teisių pažeidimų juodaodžių atžvilgiu ir vyriausybių atsako į taikius protestus prieš rasizmą.

Ataskaitoje taip pat kalbama apie atskaitomybę ir kompensavimą aukoms.

Analizė ataskaitoje grindžiama internetu vykusiomis konsultacijomis su daugiau kaip 340 žmonių, daugiausia juodaodžių.

M. Bachelet biuras gavo informacijos apie daugiau kaip 250 afrikiečių ir afrikiečių kilmės žmonių mirtį Europoje ir Amerikos žemynuose. Mažiausiai 190 šių žmonių mirė dėl teisėsaugos pareigūnų veiksmų.

Daugeliu atveju gauta informacija rodo, kad aukos „nekėlė realios mirties ar rimto sužeidimo grėsmės“, sakoma ataskaitoje.

Tyrimas parodė, kad daugelyje Europos ir Amerikos valstybių neproporcingai daug afrikiečių kilmės žmonių gyvena skurde ir susiduria su rimtomis kliūtimis, jei nori įsigyti išsilavinimą, įsidarbinti, gauti sveikatos priežiūros paslaugas, dalyvauti politiniame gyvenime. Tas pats pasakytina ir apie kitas pagrindines žmogaus teises.

„Afrikiečių kilmės žmonių nužmoginimas... palaiko ir skatina toleranciją rasinei diskriminacijai, nelygybei ir smurtui“, – rašoma ataskaitoje.

Pokyčių programa

Ataskaitoje raginama nedelsiant užbaigti „ekonominių, kultūrinių, pilietinių ir politinių teisių sistemingus pažeidimus“.

Dokumento autoriai taip pat kviečia išgyvendinti rasizmo „neigimo kultūrą“.

Be to, ataskaitoje sakoma, kad jokiu negali būti nebaudžiamumo už teisėsaugos pareigūnų įvykdomus žmogaus teisių pažeidimus, tačiau taip pat turi būti skatinamas pasitikėjimas ir stiprinama institucijų priežiūra.

Trečia, būtina išklausyti juodaodžių ir prieš rasizmą nusistačiusių aktyvistų balsus, o į jų reiškiamą susirūpinimą reikia reaguoti, nurodoma dokumente.

Tai turėtų apimti atstovavimą kiekvieno lygio valstybės institucijose, įskaitant teisėsaugos, baudžiamojo teisingumo ir teisėkūros struktūras.

Galiausiai, pažymima ataskaitoje, privalu imtis priemonių dėl istorinio rasizmo paveldo, užtikrinant atskaitingumą ir žalos atlyginimą.

„Už šiuolaikinių pavidalų rasizmo, nužmoginimo ir atskirties slypi nesugebėjimas pripažinti atsakomybės už pavergimą... ir visokeriopai atitaisyti padarytas skriaudas“, – pabrėžė ataskaitos autoriai.

Be kita ko, tai turėtų apimti pastangas atitaisyti „šimtmečius trukusį smurtą ir diskriminaciją... įskaitant oficialų pripažinimą ir atsiprašymus, tiesos sakymo procesą ir kompensacijas“, sakoma dokumente.

Europos ir abiejų Amerikos žemynų privalo „išardyti struktūras ir sistemas, sukurtas ir nulemtas pavergimo, kolonializmo“ ir diskriminacijos, konstatuojama ataskaitoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.