Nyderlandai apkaltino Rusijos karo lėktuvus imitavus atakas prieš olandų laivą

Nyderlandų gynybos ministerija antradienį pranešė, kad Rusijos karo lėktuvai praeitą savaitę atliko „nesaugių“ manevrų prie olandų fregatos „HNLMS Evertsen“, plaukiojusios Juodojoje jūroje.

 Nyderlandai apkaltino Rusijos karo lėktuvus imitavus atakas prieš olandų laivą.<br> TASS/Scanpix nuotr.
 Nyderlandai apkaltino Rusijos karo lėktuvus imitavus atakas prieš olandų laivą.<br> TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 29, 2021, 8:26 PM

Ministerijos duomenimis, incidentas įvyko birželio 24 dieną, kai fregata buvo netoli Rusijos aneksuoto Krymo krantų. Pranešime sakoma, kad Rusijos naikintuvai penkias valandas skraidė šalia „Evertsen“ ir kelis kartus „imitavo atakas“ prieš šį laivą, praskrisdami itin arti.

Gynybos ministerija citavo „Evertsen“ kapitono pareiškimą, kad tokie Rusijos kariškių veiksmai yra „neatsakingi“ ir „nesaugūs“.

„Naikintuvai buvo apginkluoti bombomis ir vadinamosiomis „oras–paviršius“ tipo raketomis.... Po ištisas valandas trukusio bauginimo taip pat buvo trikdomas „Evertsen“ elektroninės įrangos veikimas“, – sakoma ministerijos pranešime.

Olandų gynybos ministrė Ank Bijleveld-Schouten sakė, kad Nyderlandai dėl šio incidento pareikš Rusijai protestą.

„Evertsen“ turėjo visas teises ten plaukioti. Nėra jokio pateisinimo tokiam agresyviam elgesiui, be reikalo didinančiam nelaimingų atsitikimų riziką“, – pabrėžė ji.

Maskva į šiuos pranešimus kol kas nereagavo.

Pirmadienį Juodojoje jūroje prasidėjo didelio masto pratybos „Sea Breeze 2021“, kuriose dalyvauja 17 NATO narių, taip pat Aljanso partnerių pajėgos – iš viso 32 laivai, 40 orlaivių ir 5 000 karių. Manevruose dalyvauja iš viso 32 šalių, įskaitant Ukrainą, kariškiai.

JAV karinių jūrų pajėgų 5-osios flotilės pranešime sakoma, kad per šiuos manevrus bus mokomasi atlikti kovinius veiksmus jūroje, sausumoje ir ore. Be kita ko, bus imituojamos desanto išlaipinimo ir kovos su priešo povandeniniais laivais bei aviacija operacijos.

Šios pratybos vyksta regione padidėjus įtampai po praeitą trečiadienį šalia Krymo krantų įvykusio kito incidento. Rusijos gynybos ministerija tąsyk pranešė, kad rusų pajėgos paleido perspėjamųjų šūvių, mėgindamos sustabdyti Jungtinės Karalystės eskadrinį minininką „HMS Defender“, įplaukusį į „Rusijos teritorinius vandenis“ šalia aneksuoto Ukrainai priklausančio pusiasalio.

JK aplinkos sekretorius George'as Eustice'as ketvirtadienį televizijai „Sky News“ sakė, kad į eskadrinį minininką nebuvo paleista jokių šūvių, ir pridūrė, kad netoliese vyko Rusijos pajėgų „šaudymo pratybos“, kurios „nėra neįprastas dalykas“ tuose vandenyse.

Britų premjeras Borisas Johnsonas ketvirtadienį pareiškė, kad „HMS Defender“ teisėtai praplaukė šalia Krymo pusiasalio.

„Evertsen“ ir „Defender“ priklausė tai pačiai lėktuvnešio kovinei grupei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.