Prancūzijos lesbietės ir vienišos moterys iškovojo teisę į nevaisingumo gydymą

Prancūzijos gėjų teisių aktyvistai antradienį džiaugėsi svarbiu etapu siekiant lygių teisių, parlamentui galutinai priėmus įstatymo projektą, pirmą kartą sudarantį sąlygas lesbiečių poroms ir vienišoms moterims pasinaudoti nevaisingumo gydymo paslaugomis.

Prancūzijos tos pačios lyties asmenų šeimų asociacijos atstovas Fabienas Joly yra įspėjęs, kad paklausa labai didelė.<br>SIPA Press/Scanpix nuotr.
Prancūzijos tos pačios lyties asmenų šeimų asociacijos atstovas Fabienas Joly yra įspėjęs, kad paklausa labai didelė.<br>SIPA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-06-30 12:43

Pagal dabartinius Prancūzijos įstatymus tik heteroseksualios poros turi teisę pasinaudoti tokiais medicininiais metodais kaip apvaisinimas mėgintuvėlyje (IVF).

Kol kas vaikų norinčios lesbiečių poros ir vienišos moterys IVF procedūrai panaudojant donoro spermą turi vykti į užsienį.

Tačiau padėtis pasikeis pagal prezidento Emmanuelio Macrono vyriausybės prastumtą įstatymą. Galutinis balsavimas dėl jo Nacionalinėje Asamblėjoje įvyko po dvejų metų protestų ir 500 valandų debatų. Įstatymo projektą parėmė 326 parlamentarai, prieš jį balsavo 115, susilaikė – 42.

Tokiu būdu Prancūzija prisideda prie dešimties kitų Europos valstybių, įskaitant Belgiją, Nyderlandus, Švediją ir Ispaniją, reprodukcinių teisių srityje vienodai vertinančių heteroseksualių ir tos pačios lyties asmenų poras ar poras ir vienišas motinas.

LGBT organizacijas Prancūzijoje vienijanti grupė „Inter-LGBT“ sveikino permainas po ne vienus metus trukusio kelių vyriausybių vilkinimo ir pandemijos sukeltų trikdžių.

Prancūzijos tos pačios lyties asmenų šeimų asociacijos atstovas Fabienas Joly yra įspėjęs, kad paklausa labai didelė ir kad spermos bankuose gali pritrūkti spermos.

Vyriausybė žadėjo daugiau nebegaišti ir sakė, kad moterys galės minimas procedūras pradėti jau šį rudenį.

2017 metais siekdamas prezidento posto E. Macronas sakė pritariantis tam, kad nevaisingumo gydymo paslaugomis galėtų naudotis ir lesbietės bei vienišos moterys.

Tačiau po rinkimų centristų lyderis ne kartą atidėjo įstatymo keitimą, atsižvelgdamas į masinius protestus, 2013 metais kilusius dėl gėjų santuokų įstatymo ir užklupusius jo pirmtako Francois Hollande'o vyriausybę.

Tačiau šįkart viešoji nuomonė tvirtai palaiko įstatymą, su kuriuo Prancūzija taps 11-a šalimi 27 narių Europos Sąjungoje, leidžiančia mediciniškai padėti lesbiečių poroms ir vienišoms moterims susilaukti vaikų.

Neseniai atlikta sociologinių tyrimų agentūros „Ifop“ apklausa parodė, kad 67 proc. prancūzų pritaria šiai priemonei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją