EŽTT atsisakė nagrinėti bylą dėl palestiniečių lyderio Y. Arafato mirties

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) ketvirtadienį atmetė skundą, pateiktą velionio palestiniečių lyderio Yassero Arafato žmonos ir dukters, tvirtinančių, kad politikas buvo nunuodytas.

EŽTT atmetė skundą, pateiktą velionio palestiniečių lyderio Yassero Arafato žmonos ir dukters, tvirtinančių, kad politikas buvo nunuodytas.<br>AFP/Scanpix nuotr,
EŽTT atmetė skundą, pateiktą velionio palestiniečių lyderio Yassero Arafato žmonos ir dukters, tvirtinančių, kad politikas buvo nunuodytas.<br>AFP/Scanpix nuotr,
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 1, 2021, 2:47 PM, atnaujinta Jul 1, 2021, 2:48 PM

Prancūzijos pilietės Suha El Kodwa Arafat ir Zahwa El Kodwa Arafat 2017 metais kreipėsi į EŽTT, kai Prancūzijos teismai atmetė jų skundus.

Y. Arafatas mirė mirė Persi karo ligoninėje netoli Paryžiaus 2004-ųjų lapkritį, būdamas 75-erių. Į šią ligoninę jis buvo paguldytas dėl stiprių skrandžio skausmų, prasidėjusių jam būnant savo būstinėje Vakarų Kranto Ramalos mieste.

Daugelis palestiniečių kaltina Izraelį nunuodijus Y. Arafatą. Žydų valstybė šį kaltinimą griežtai neigia.

Tačiau 2012 metais palestiniečių lyderio našlė Suha El Kodwa Arafat pareiškė, kad ant jo drabužių buvo aptikta radioaktyvaus polonio pėdsakų. Moteris kreipėsi į Prancūzijos šiaurėje esančio Nantero miesto teismą, tvirtindama, kad jos vyras buvo nužudytas.

Po virtinės ekspertizių ir liudytojų apklausų Nantero teismas bylą nutraukė. Apeliacinis teismas šią nutartį patvirtino.

Y. Arafato našlės advokatai tvirtino, kad tyrimas buvo „iš esmės šališkas“, ir kaltino teisėjus, kad jie paskubėjo jį nutraukti.

Velionio palestiniečių lyderio žmona ir dukra 2017 metais kreipėsi į EŽTT, tvirtindamos, kad joms nebuvo užtikrinta teisė į sąžiningą teismą, ypač dėl sprendimo atmesti jų prašymą parengti papildomą ekspertų ataskaitą apie jo mirtį.

Trys teisėjai vienbalsiai priimtoje nutartyje nurodė, kad „visais teisminio bylos nagrinėjimo etapais pareiškėjos, kurioms talkino jų advokatai, galėjo veiksmingai pasinaudoti savo teisėmis“.

„Teisėjai, remdamiesi jiems pateiktais faktais, nepadarė nepagrįstų išvadų ir jų įrodymų interpretavimas bei teisės taikymas nebuvo nepagrįsti“, – pridūrė jie.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.