Tęsiantis ginčui dėl LGBT teisių Vengrijos premjeras vadina ES lyderius „kolonialistais“

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas penktadienį apkaltino Europos lyderius, kad jie elgiasi kaip „kolonialistai“, kritikuodami prieštaringai vertinamą įstatymą, laikomą varžančiu LGBT bendruomenės teises šalyje.

 Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas penktadienį apkaltino Europos lyderius, kad jie elgiasi kaip „kolonialistai“, kritikuodami prieštaringai vertinamą įstatymą, laikomą varžančiu LGBT bendruomenės teises šalyje.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas penktadienį apkaltino Europos lyderius, kad jie elgiasi kaip „kolonialistai“, kritikuodami prieštaringai vertinamą įstatymą, laikomą varžančiu LGBT bendruomenės teises šalyje.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 2, 2021, 4:49 PM

Praėjusią savaitę Briuselyje vykusiame viršūnių susitikime ES lyderiai pažėrė aštrios kritikos V. Orbanui.

Nyderlandų vyriausybės vadovas Markas Rutte pareiškė, kad Vengrijos lyderis privalo palaikyti ES vertybes arba pasitraukti iš 27 valstybių Bendrijos.

Kalbėdamas per valstybinį radiją V. Orbanas ignoravo raginimus atšaukti įstatymą, draudžiantį „homoseksualumo arba lyties keitimo propagavimą“ televizijos laidose, filmuose ir lytinio švietimo programose mokyklose.

„Jie elgiasi kaip kolonialistai, – sakė V. Orbanas, kalbėdamas apie savo kritikus ES. – Jie nori diktuoti, kokie įstatymai turi galioti kitoje šalyje; jie nori mums nurodinėti, kaip gyventi ir kaip elgtis“. Premjeras pridūrė, kad tokią kritiką lėmė „Europos kolonialinės praeities blogi atspindžiai“.

Vengrijos dešiniųjų vyriausybė, kurios kitais metais laukia nauji rinkimai, tvirtina, kad toks įstatymas yra būtinas, siekiant užtikrinti, kad jaunesnių nei 18 metų vaikų lytinis švietimas būtų jų tėvų prerogatyva.

Tačiau LGBT teises ginančios grupės ir aukšto rango Europos pareigūnai sako, kad šis įstatymas stigmatizuoja seksualines mažumas ir siekia nuslopinti kalbas apie lytinę orientaciją.

Praėjusią savaitę Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen šį įstatymą pavadino „gėda“ ir parašė laišką Vengrijai, reikalaudama paaiškinti, kokį poveikį jis turės pagrindinėms žmogaus teisėms.

Septyniolikos ES šalių vadovai pasirašė bendrą laišką, kuriame pasmerkė šį teisės aktą ir paragino Europos Komisiją dėl jo perduoti Vengriją Europos Teisingumo Teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?