J. Bidenas mini „nepriklausomybę“ nuo COVID-19, bet įspėja, kad pandemija dar kelia grėsmę „Tapome pranašesni už šį virusą“

Prezidentas Joe Bidenas JAV Nepriklausomybės dieną sekmadienį paminėjo optimistišku šalies ir jos sugrįžimo į normalų gyvenimą vertinimu, nors įspėjo, jog COVID-19 dar reikia „visiškai nugalėti“.

Šį sekmadienį tvyrojo pergalės šventės atmosfera, bet J. Bideno administracija reiškia susirūpinimą, kad daug žmonių vis dar nėra pasiskiepiję.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Šį sekmadienį tvyrojo pergalės šventės atmosfera, bet J. Bideno administracija reiškia susirūpinimą, kad daug žmonių vis dar nėra pasiskiepiję.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-07-05 09:27, atnaujinta 2021-07-05 09:29

Kalbėdamas tūkstančiui Baltųjų rūmų Pietinėje pievelėje susirinkusių svečių J. Bidenas palygino 1776 metų nepriklausomybės nuo Britų imperijos deklaraciją su šiandienos sparčiu atsigavimu po koronaviruso krizės.

„Prieš 245 metų mes paskelbėme savo nepriklausomybę nuo tolimo karaliaus. Šiandien esame kaip niekad priartėję prie nepriklausomybės nuo mirtino viruso paskelbimo“, – pakviestiems kariškiams ir svarbiems darbuotojams sakė prezidentas.

„Tapome pranašesni už šį virusą“, – sakė jis, tačiau pridūrė: „Nesupraskite manęs neteisingai: COVID-19 dar nenugalėta. Visi žinome, kad atsirado stiprių atmainų, tokių kaip delta atmaina.“

J. Bidenas pagerbė tuos, kas neteko gyvybių. Nuo pandemijos pradžios Jungtinėse Valstijose dėl COVID-19 mirė daugiau kaip 600 tūkst. žmonių.

Vis dėlto bendrai prezidentas kalbėjo optimistiškai ir sakė, kad jam vadovaujant šalis „vėl susiburia“ po visuomenę suskaldžiusio Donaldo Trumpo prezidentavimo.

„Per pastaruosius metus išgyvenome vienas tamsiausių savo dienų, – sakė J. Bidenas. – Netrukus pamatysime savo šviesiausią ateitį.“

Kaip iki pandemijos

Nacionalinėje alėjoje Vašingtone buvo susirinkusios didžiulės minios stebėti įspūdingo fejerverko, ir tai buvo dar vienas ženklas, kad Jungtinės Valstijos savo Nepriklausomybės dieną vertino kaip ribą, už kurios virusą galima palikti praeičiai.

Pernai, pandemijai beveik pasiekus vasaros piką, po visoje šalyje vykusių protestų prieš rasizmą ir prieš policiją, Nepriklausomybės diena Vašingtone ir kituose didžiuosiuose miestuose buvo paminėta santūriai.

Šį sekmadienį tvyrojo pergalės šventės atmosfera, bet J. Bideno administracija reiškia susirūpinimą, kad daug žmonių vis dar nėra pasiskiepiję.

Baltieji rūmai siekė iki Nepriklausomybės dienos bent viena vakcinos doze paskiepyti 70 proc. amerikiečių, bet iki šio tikslo šiek tiek pritrūko.

Abiem vakcinos dozėmis šiuo metu yra paskiepyta tik 46 proc. amerikiečių, o šalyje jau pradeda plisti itin užkrečiama koronaviruso delta atmaina.

Kaimiškojoje Amerikoje, ypač Jutoje, Misūryje, Arkanzase ir Vajominge, ligoninėse vėl daugėja COVID-19 pacientų.

JAV vyriausybės vyriausiasis užkrečiamųjų ligų specialistas Anthony Fauci televizijai NBC sakė, kad 99,2 proc. dabar nuo COVID-19 mirštančių žmonių buvo nepaskiepyti.

„Amerikietiškoji svajonė“

Administracija, šventės proga surengusi sporto renginių, piknikų ir festivalių „Amerika vėl drauge“, į šiuos renginius visoje šalyje išsiuntė vyriausybės pareigūnų.

Baltieji rūmai, bent iš pažiūros, toliau trykšta pasitikėjimu. Nauja laikraščio „The Washington Post“ ir televizijos „ABC News“ apklausa parodė, kad 60 proc. respondentų teigiamai vertina J. Bideno darbą tvarkantis su pandemija.

Švęsti susirinkusios minios Baltųjų rūmų Pietinėje pievelėje vaizdus atkartojo scenos visoje šalyje. Savo programas surengė Niujorkas, Čikaga, Las Vegasas ir kiti miestai.

Vieną didžiausių Liepos 4-osios švenčių šalyje surengė Vakarų pakrantėje esantis San Diegas, kur fejerverkai buvo šaudomi iš keturių baržų įlankoje.

Kalifornijai atstovaujantis senatorius Alexas Padilla Nepriklausomybės dieną pavadino „amerikietiškosios svajonės priminimu“.

„Geriausias būdas švęsti nepriklausomybės dieną yra sustoti akimirkai ir padėkoti už visą sunkų darbą, kurio prireikė, kad būtume čia“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.