JT ekspertė prakalbo apie sistemingus kankinimus Baltarusijoje: režimas užsimojęs nušluoti visą opoziciją

Baltarusijos dramatiškas sprendimas priverstinai nutupdyti Minske keleivinį lainerį, kad galėtų suimti vieną režimo kritiką, yra dalis pastangų „nušluoti“ bet kokią opoziciją, pirmadienį perspėjo viena aukšto rango Jungtinių Tautų ekspertė.

Baltarusijos dramatiškas sprendimas priverstinai nutupdyti Minske keleivinį lainerį, kad galėtų suimti vieną režimo kritiką, yra dalis pastangų „nušluoti“ bet kokią opoziciją.<br>AP/Scanpix nuotr.
Baltarusijos dramatiškas sprendimas priverstinai nutupdyti Minske keleivinį lainerį, kad galėtų suimti vieną režimo kritiką, yra dalis pastangų „nušluoti“ bet kokią opoziciją.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 6, 2021, 3:13 PM

Baltarusijoje vykdomi „valymai, savo pobūdžiu primenantys totalitarinių režimų praktiką“, perspėjo JT specialioji pranešėja žmogaus teisių padėties Baltarusijoje klausimais Anais Marin.

Kalbėdama JT Žmogaus teisių taryboje jis atkreipė dėmesį į gegužės 23-iąją įvykusį incidentą, kai bendrovės „Ryanair“ keleivinis lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių, buvo priverstas nusileisti Minske. Tuomet Baltarusijos pareigūnai sulaikė šiame laineryje buvusį baltarusių opozicijos tinklaraštininką Ramaną Pratasevičių ir jo draugę – Vilniuje studijuojančią Rusijos pilietę Sofiją Sapegą.

„Šis incidentas, sukrėtęs tarptautinę bendriją, demonstruoja valdžios norą užbaigti bet kokias nepaklusnumo apraiškas, nušluojant iš visuomenės elementus, kuriuos ji laiko nepageidaujamais“, – sakoma A. Marin pranešimo tekste.

„Sąmoningai pasirinkau pavartoti terminą „nušluoti“, – pabrėžė ji ir atkreipė dėmesį, kad šiuo metu Minsko režimo politikai nepritariantys žmonės Baltarusijoje turi nedaug iš ko rinktis.

Jiems belieka arba tylėti, arba priešintis ir užsitraukti pavojų būti suimtiems, arba mėginti pabėgti iš savo šalies.

„Sistemingi kankinimai“

Pateikdama savo naujausią ataskaitą Žmogaus teisių tarybai A. Marin pasmerkė „jau dabar katastrofinę padėtį“ Baltarusijoje ir atkreipė dėmesį, kad nuo pernai rugsėjo, kai šiam JT organui buvo pateikta ankstesnis jos dokumentas, situacija dar labiau pablogėjo.

Tuo metu Baltarusiją tebekrėtė beprecedenčiai protestai prieš vyriausybę, išprovokuoti rugpjūtį įvykusių rinkimų, kurių nugalėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, šalį geležiniu kumščiu valdantis nuo 1994 metų. Jo oponentai sako, kad rinkimai buvo suklastoti.

Nors ilgainiui demonstracijos buvo nuslopintos, vyriausybė tęsia susidorojimą su nepriklausomais žurnalistais ir aktyvistais bei siunčia juos į kalėjimus.

A. Marin pabrėžė, kad trys iš A. Lukašenkos varžovų, ketinusių grumtis su juo per prezidento rinkimus, tebelaikomi už grotų – kartu su dar maždaug 530 žmonių, laikomų šios šalies politiniais kaliniais.

Pasak specialiosios pranešėjos, per pastaruosius metus Baltarusijoje daugiau kaip 35 tūkst. žmonių buvo nepagrįstai sulaikyti vien dėl to, kad naudojosi teise į taikius susirinkimus arba demonstravo solidarumą su žmogaus teisių pažeidimų aukomis.

Dar tūkstančiai patyrė teisėsaugos pareigūnų smurtą, pažeminimą ir bauginimus, sakė A. Marin. Ji nurodė gavusi informacijos, kad tarnybos iš esmės „sistemingai“ kankino sulaikytuosius.

„Šie itin rimti pažeidimai Baltarusijoje neatvedė prie jokių teismo procesų“, – pabrėžė A. Marin ir pasmerkė Minsko režimo pareigūnų „nuolatinį nebaudžiamumą“.

Žmogaus teisių aktyvistai ir žurnalistai Baltarusijoje persekiojami jau ištisus dešimtmečius, bet A. Marin perspėjo, kad dabar režimo puolimas, regis, nukreiptas prieš visus pilietinės visuomenės sluoksnius.

„Dabartinė represijų banga veikia absoliučiai visą visuomenę, neišskiriant jokios kartos arba socialinės-profesinės kategorijos“, – kalbėjo ji.

Be to, tarnybos imasi priemonių prieš opozicijos veikėjų ir aktyvistų tėvus, vaikus, kaimynus ir bendradarbius, jeigu negali sučiupti jų pačių, pabrėžė A. Marin.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.