Irano provokacijos kelia pavojų branduolinėms deryboms, įspėja JAV ir Europa

Jungtinės Valstijos ir Europos šalys antradienį įspėjo Iraną, kad jo naujausios urano sodrinimo pastangos gali pakenkti Vienoje vykstančioms deryboms branduoliniu klausimu, o Vašingtonas dar paragino Teheraną nutraukti savo „balansavimą ties pavojinga riba“.

Iranas ir galingosios šalys pastaruoju metu derėjosi Vienoje dėl galimybės Jungtinėms Valstijoms grįžti į šią istorinę branduolinę sutartį.<br>AP/Scanpix nuotr.
Iranas ir galingosios šalys pastaruoju metu derėjosi Vienoje dėl galimybės Jungtinėms Valstijoms grįžti į šią istorinę branduolinę sutartį.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 7, 2021, 12:39 PM

Pasmerkimas abiejose Atlanto pusėse buvo pareikštas kelios valandos po Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) pranešimo, kad Iranas ketina sodrinti uraną iki 20 procentų. Tai buvo dar vienas ženklas, rodantis, kad Vienoje vykstančios derybos dėl 2015 metų daugiašalio susitarimo Teherano branduolinės programos klausimu stringa.

„Toliau raginame Iraną liautis balansavus ties pavojinga riba, grįžti į Vieną pasirengus realioms deryboms ir.., būti pasirengus užbaigti darbą“, pradėtą balandžio mėnesį, žurnalistams sakė Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as.

Urano sodrinimas iki didesnio laipsnio reiškia, kad Iranas žengė žingsnį medžiagos, tinkamos branduoliniams ginklams, pasigaminimo link.

„Kelia nerimą tai, kad Iranas renkasi toliau eskaluoti įsipareigojimų pagal JCPOA nevykdymą, ypač eksperimentais, turinčiais vertę branduolinių ginklų tyrimams, – sakė N. Price'as. – Tai dar vienas netinkamas Irano žingsnis atgal.“

Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) vadinamas susitarimas dėl Teherano branduolinės programos apribojimo mainais į sankcijų sušvelninimą. Susitarimas pakibo ant plauko, kai 2018 metais iš jo pasitraukė tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

Iranas ir galingosios šalys pastaruoju metu derėjosi Vienoje dėl galimybės Jungtinėms Valstijoms grįžti į šią istorinę branduolinę sutartį.

Europos galybių Didžiosios Britanijos, Prancūzijos ir Vokietijos užsienio reikalų ministrai dėl naujausio Irano žingsnio išreiškė „didelį susirūpinimą“ ir įspėjo, kad iškilo pavojus diskusijoms.

„Naujausiais savo žingsniais Iranas kelia pavojų sėkmingai derybų Vienoje baigčiai, nors šešiuose iki šiol [įvykusiuose] derybų ratuose padaryta pažangos“, – sakoma ministrų pareiškime.

Iranas turėtų nedelsdamas grįžti prie derybų ir siekti greito jų užbaigimo, įspėjo ministrai ir pridūrė: „Ne kartą pabrėžėme, kad delsti nenaudinga niekam.“

Britanija, Prancūzija, Vokietija ir JAV drauge su Kinija ir Rusija pasirašė su Iranu JCPOA.

TATENA pareiškime sakoma, jog Teheranas nurodė agentūrai siųsiantis sodrintą uraną į savo tyrimų laboratoriją kuro gamykloje Isfahane.

Kaip pranešė Irano valstybinė naujienų agentūra IRNA, Irano nuolatinis atstovas TATENA Kazemas Gharibabadi sakė, kad šalies atominės energijos organizacija prieš devynias dienas informavo TATENA apie savo planą naudoti vienam tyrimų reaktoriui iki 20 proc. sodrintą uraną.

Nors Teheranas tvirtina, kad branduolinėmis technologijomis domisi tik dėl energijos gamybos ir medicininių tikslų, jis palaipsniui tolo nuo JCPOA sąlygų.

Dabartinio JAV prezidento Joe Bideno administracija yra išreiškusi pasirengimą sugrįžti į susitarimą, jei Iranas įvykdys tam tikras sąlygas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.