Rusija išsiunčia Estijos generalinį konsulą Estai atsakė tuo pačiu

Estijos generalinio konsulato Sankt Peterburge konsulas Martas Latte paskelbtas nepageidaujamu asmeniu ir turi per 48 valandas palikti Rusijos teritoriją, pranešė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova.

 Rusija išsiunčia Estijos generalinį konsulą.  <br> TASS/Scanpix nuotr.
 Rusija išsiunčia Estijos generalinį konsulą.  <br> TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-07-07 17:31, atnaujinta 2021-07-07 20:43

„Liepos 7 dieną į Rusijos URM buvo iškviesta Estijos ambasados Rusijoje laikinoji reikalų patikėtinė Ulla Uibo. Rusija pareiškė griežtą protestą dėl Estijos generalinio konsulato Sankt Peterburge konsulo Marto Latte [vykdyto] žvalgybos duomenų rinkimo, nesuderinamo su diplomatiniu statusu“, – sakoma M. Zacharovos pranešime, paskelbtame Rusijos URM interneto svetainėje.

„Minėtas Estijos konsulato darbuotojas paskelbtas persona non grata, jis turi palikti Rusijos Federacijos teritoriją per 48 valandas „, – nurodė M. Zacharova.

Ji pridūrė, kad Estijos užsienio reikalų ministerijai pareiškus, kad M. Latte sulaikymas buvo „neteisėtas ir provokuojantis“, o jam pareikšti kaltinimai yra „nepagrįsti“, laikinajai reikalų patikėtinei buvo nurodyta, kad „panašūs bandymai klaidingai nušviesti situaciją“ yra nepriimtini.

„Pabrėžėme, kad oficialią Talino poziciją laikome itin ciniška, nes yra nepaneigiamų įrodymų, liudijančių neteisėtą veiklą šio Estijos „diplomato“, kuris, kaip žinote, buvo sulaikytas jam gaunant iš Rusijos piliečio slapto pobūdžio medžiagos“, – sakė Rusijos URM atstovė.

Antradienį Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FSB) pranešė sulaikiusi Estijos generalinio konsulato Sankt Peterburge konsulą Martą Latte, jam bandant gauti slapto pobūdžio informacijos iš vieno Rusijos piliečio.

Estijos URM konsulo sulaikymą pavadino „surežisuotu“ ir provokaciniu.

Nuo šių metų pradžios įtampą tarp Rusijos ir Vakarų šalių didino virtinė abipusių diplomatų išsiuntimų ir kaltinimų šnipinėjimu.

Balandį Maskva paliepė Ukrainos konsului Sankt Peterburge palikti Rusiją, kai FSB paskelbė sučiupusį jį mėginus perimti įslaptintos informacijos iš vieno Rusijos piliečio.

Tą patį mėnesį Maskva taip pat išsiuntė keturis Baltijos šalių diplomatus, reaguodama į Lietuvos, Latvijos ir Estijos sprendimus išsiųsti rusų diplomatų, solidarizuojantis su kai kurių Vidurio ir Rytų Europos valstybių atitinkamais veiksmais.

Estai atsakė tuo pačiu

Atsakydama į Rusijos sprendimą Estija nusprendė paskelbti nepageidaujamu asmeniu šalies konsulą Sankt Peterburge Martą Lätte`ę. Tai trečiadienį pranešė Estijos URM ryšių su visuomene skyriaus vadovė Aari Lemmik.

„Tarptautinių santykių praktikoje paprastai į diplomato išsiuntimą atsakoma simetriškai. Taip pat paprastai diplomatų išsiuntimo detalės neskelbiamos“, – sakė portalui ERR ministerijos atstovė.

Trečiadienį Rusijos valdžia paskelbė Estijos konsulą Sankt Peterburge M. Lätte`ę nepageidaujamu asmeniu, jis turi palikti šalį per 48 valandas.

Kaip pranešė antradienį Rusijos federalinė saugumo tarnyba, jos pareigūnai Sankt Peterburge sulaikė Estijos konsulą „su įkalčiais, kai jam Rusijos pilietis perdavė slapto pobūdžio medžiagą“. Po pusantros valandos Estijos diplomatas buvo paleistas.

Estijos URM vadovė Eva-Maria Liimets trečiadienį pabrėžė, kad konsulas „dirbo kasdienį diplomato darbą“, ir pavadino jam pateiktus kaltinimus „nepagrįstais“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.