Haičio policija skelbia nukovusi prezidento žudikus

Haičio policija nukovė keturis „samdinius“, kaltinamus prezidento Jovenelio Moise'o nužudymu, o dar du sulaikė, skurdžią ir krizių prislėgtą Karibų šalį apimant nežiniai.

Haičio policija nukovė keturis „samdinius“, kaltinamus prezidento Jovenelio Moise'o nužudymu.<br>AP/Scanpix nuotr.
Haičio policija nukovė keturis „samdinius“, kaltinamus prezidento Jovenelio Moise'o nužudymu.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 8, 2021, 9:06 AM, atnaujinta Jul 8, 2021, 10:04 AM

Prezidentą jo privačioje rezidencijoje sostinėje Port o Prense anksti trečiadienį nužudė ginkluoti asmenys, taip pat sužeidę jo žmoną Martine. Pastaroji buvo hospitalizuota.

Policija nepaskelbė įtariamųjų vardų ir nenurodė jų motyvų.

Jungtinių Tautų Saugumo Tarybai planuojant skubų posėdį, turintį įvykti ketvirtadienį per pietus, Haičio laikinasis premjeras Claude'as Josephas paskelbė šalyje „apsiausties padėtį“ ir sakė, kad dabar šaliai vadovauja jis.

Port o Prense buvo uždarytas oro uostas, bet liudininkai sakė, kad mieste ramu, gatvės tuščios, nepatruliuoja jokios papildomos saugumo pajėgos.

Vėlai trečiadienį policija paskelbė nuo pat prezidento nužudymo vykdanti paiešką sostinėje.

„Keturi samdiniai nukauti, du... sulaikėme. Trys policininkai, laikyti įkaitais, išvaduoti“, – sakė šalies policijos generalinis direktorius Leonas Charles'is.

Prezidentas buvo nužudytas maždaug 1 val. nakties (8 val. Lietuvos laiku). Gatvėje prie rezidencijos matėsi šovinių tūtų, teismo ekspertai ieškojo įrodymų. Netoliese stovėjo kulkų suvarpytas automobilis.

J. Moise'o žmona iš pradžių buvo nuvežta į vietos ligoninę, o paskui nuskraidinta į „Ryder“ traumatologijos centrą Majamyje.

C. Josephas sakė, kad pavojus jai nebegresia, ir vėliau pridūrė, kad jos būklė stabili.

Pasak laikinojo premjero, prezidentą „jo namuose nužudė užsieniečiai, kalbėję angliškai ir ispaniškai“.

„Už jo mirtį atsakingi asmenys neliks nenubausti“, – kreipdamasis į šalies gyventojus sakė C. Josephas.

Haičio ambasadorius Vašingtone Bocchitas Edmond'as sakė, kad žudikai yra samdiniai „profesionalai“, kurie buvo apsimetę Jungtinių Valstijų Kovos su narkotikais administracijos (DEA) agentais.

„Turime vaizdo įrašą, ir manome, kad jie yra samdiniai“, – sakė jis.

Dominikos Respublikai baiminantis pabėgėlių iš Haičio antplūdžio, šalyje paskelbtas epidemijos pavojus

Dominikos Respublikos valdžia visoje šalies teritorijoje paskelbė epidemijos pavojų, baimindamasi, kad į ją plūstelės pabėgėliai iš Haičio, kur liepos 7 d. buvo nužudytas prezidentas Jovenelis Moise‘as.

Tai trečiadienį pranešė Dominikos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos epidemiologijos departamento direktorius Ronaldas Skewesas.

„Paskelbtas pavojus visiems šalies epidemiologams, ne tik pasienyje“, – cituoja pareigūną laikraštis „Diario Libre“. Pasak R. Skeweso, medicinos personalas turi būti pasirengęs operatyviai reaguoti „į visus atvejus“ , kai gyventojams nustatomi susirgimai.

„Istoriškai susiklostė, jog kai tik kaimyninėje draugiškoje šalyje kyla problemų, mes pajuntame padarinius. Pastaruoju metu tai buvo maliarijos ir choleros, taip pat difterijos plitimas (iš Haičio teritorijos)“, – pažymėjo R. Skewesas.

Anot jo, ypač didelis krūvis tenka epidemiologams, dirbantiems prie sienos su Haičiu.

Haičio prezidentas J. Moise‘as buvo mirtinai sužeistas naktį į trečadienį, kai jo rezidenciją užpuolė nežinomi asmenys.

Po J. Moise`o nužudymo Dominikos Respublikos prezidentas Luisas Abinaderas davė nurodymą visiškai uždaryti šalies sieną su Haičiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.