Lenkijos vyriausybė ruošiasi priimti kontroversišką žiniasklaidos rinkos įstatymą

Lenkijoje siūlomos įstatymų pataisos, atimsiančios teisę ne Europos investuotojams turėti Lenkijos žiniasklaidos priemonių akcijų, užrūstino pataisų kritikus, sakančius, kad jos nukreiptos prieš atvirai dešiniųjų vyriausybę kritikuojančio transliuotojo TVN savininkę JAV bendrovę „Discovery Inc.“

Lenkijos vyriausybė ruošiasi priimti kontroversišką žiniasklaidos rinkos įstatymą.<br> AP/Scanpix nuotr.
Lenkijos vyriausybė ruošiasi priimti kontroversišką žiniasklaidos rinkos įstatymą.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 8, 2021, 7:17 PM, atnaujinta Jul 8, 2021, 7:18 PM

Apie įstatymų pakeitimus trečiadienį vakare buvo paskelbta Lenkijos parlamento interneto svetainėje. Juos pasiūlė įstatymų leidėjai iš konservatyvios valdančiosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS), nuo atėjimo į valdžią 2015 metais žingsnis po žingsnio besistengiančios perimti žiniasklaidos kontrolę. Pataisų kritikai sako, kad ši partija pavertė valstybinį transliuotoją TVP savo ruporu ir nori apriboti užsienio investuotojų žiniasklaidos nuosavybės teises.

TVN naujienų kanalas TVN24, dažnai atskleidžiantis tariamus pažeidimus ir skandalus vyriausybėje, jau seniai erzina PiS.

Palaikydamas siūlomas pataisas aukšto rango PiS veikėjas Joachimas Brudzinskis ketvirtadienį sakė, kad TVN žurnalistams trūksta objektyvumo, jie dažnai palaiko vyriausybės priešininkų pusę.

Infrastruktūros ministro pavaduotojas Marcinas Horala naujienų portalui „Onet Rano“ pareiškė, kad siūlomi pakeitimai „nėra susiję su TVN uždarymu“. Jo teigimu, dabartinis savininkas galėtų parduoti dalį akcijų Europos investuotojui, jei bus pratęsta jo licencija.

Valdančiosios partijos koalicijos partneriai sakė apie šį pasiūlymą nebuvę iš anksto perspėti. Projektas šalyje sulaukė aršios kritikos.

Parlamento opozicijoje dirbanti Kairės aljanso atstovė Joanna Senyszyn socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad „Įstatymo ir teisingumo“ parlamentarai „pateikė įstatymo projektą, kuriuo siekiama pašalinti TVN ir TVN24 iš Lenkijos žiniasklaidos rinkos. Mes tam nepritariame.“

2018 metais TVN įsigijusi „Discovery Inc.“ jau ilgiau nei metus laukia, kol bus pratęsta rugsėjį pasibaigsianti TVN24 licencija. „Discovery Inc.“ valdo TVN per Nyderlanduose registruotą kontroliuojančiąją bendrovę „Polish Television Holding BV“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.