Baltarusijoje tęsiasi kratos regioninių leidinių redakcijose

Baltarusijos pareigūnai penktadienį atliko kratas kelių regioninių žiniasklaidos organizacijų biuruose ir nepriklausomų žurnalistų namuose, jau antrą dieną vykstant valdžios susidorojimui su žiniasklaida.

 Baltarusijoje tęsiasi kratos regioninių leidinių redakcijose.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Baltarusijoje tęsiasi kratos regioninių leidinių redakcijose.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 9, 2021, 5:25 PM

Beveik tris dešimtmečius autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos valdomos buvusios sovietinės respublikos valdžia daug mėnesių karštligiškai malšina pasipriešinimą.

Ketvirtadienį saugumo pareigūnai blokavo seniausio šalyje naujienų leidinio „Naša Niva“ portalą ir atliko kratas mažiausiai trijų regioninių laikraščių redakcijose.

Dauguma kratų penktadienį vyko Lenkijos pasienyje esančiame Breste.

Valstybės saugumo komiteto (KGB) Tyrimų skyriaus vadovas Kostiantinas Byčekas kalbėdamas per valstybinę televiziją sakė, kad vykdoma „plataus masto operacija“, siekiant, kad Baltarusija atsikratytų „radikalų“.

Baltarusijos žurnalistų asociacija (BŽA) pranešė, kad nuo ketvirtadienio buvo sulaikyti 32 žiniasklaidos darbuotojai.

„Naša Niva“ vyriausiasis redaktorius Jehoras Marcinovičius sulaikomas pareigūnų buvo sumuštas ir patyrė galvos traumų, penktadienį pranešė portalas.

Socialiniame tinkle interneto svetainė paskelbė, kad kratos buvo atliekamos vykdant tyrimą dėl veiksmų, šiurkščiai pažeidžiančių viešąją tvarką.

Į Lietuvą pabėgusi Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja pasmerkė šiuos reidus.

„Mūsų nepriklausomi žurnalistai kenčia nuo smurto, kankinimų kalėjime, nes dirba savo darbą“, – penktadienį parašė ji socialiniame tinkle „Twitter“.

Pernai kilusius protestus prieš A. Lukašenką nušvietę žurnalistai pastaraisiais mėnesiais pajuto išaugusį valdžios spaudimą, keletui jų buvo skirtos griežtos laisvės atėmimo bausmės.

Gegužės mėnesį Baltarusijos režimas blokavo nepriklausomą naujienų portalą Tut.by ir suėmė keletą jo darbuotojų dėl įtariamo mokesčių vengimo.

Dėl tokio susidorojimo Vakarų demokratijos įvedė virtinę sankcijų A. Lukašenkai ir jo režimui, tačiau jų poveikis – gana ribotas, kadangi Minsko pagrindinė sąjungininkė ir skolintoja Maskva toliau jam teikia paramą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.