JT: Ukrainos konflikto teritorijose kasdien kankinami kaliniai

Jungtinės Tautos penktadienį pranešė, kad separatistų kontroliuojamoje Rytų Ukrainos dalyje kaliniai nuolat patiria kankinimus ir netinkamą elgesį, taip pat paragino užtikrinti netrikdomą prieigą prie kalinimo įstaigų.

 JT: Ukrainos konflikto teritorijose kasdien kankinami kaliniai.<br> TASS/Scanpix nuotr.
 JT: Ukrainos konflikto teritorijose kasdien kankinami kaliniai.<br> TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 9, 2021, 7:53 PM

JT žmogaus teisių vadovės pavaduotoja Nada al Nashif sakė, kad Ukrainoje „maža atskaitomybės už pažeidimus, vykdomus abipus [vyriausybės ir separatistų pajėgų] sąlyčio linijos“.

Kijevas nuo 2014 metų kaunasi su prorusiškais separatistais rytinėse Donecko ir Luhansko srityse. Šis konfliktas, įsiplieskęs Rusijai aneksavus Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį, nusinešė jau daugiau kaip 13 tūkst. žmonių gyvybių.

„Aukas galime skaičiuoti tūkstančiais, bet atsakomybėn patraukti kaltininkai skaičiuojami tik dešimtimis“, – JT Žmogaus teisių tarybai sakė N. al Nashif.

Žmogaus teisių komisarės pavaduotoja pateikė ataskaitas apie kalinimą, kankinimus ir netinkamą elgesį Rytų Ukrainoje, taip pat apie žmogaus teisių padėtį Kryme.

Pirmojoje ataskaitoje nurodoma, kad nuo 2014 metų apie 4 000 su šiuo konfliktu susijusių kalinių patyrė kankinimų arba netinkamą elgesį – tiek vyriausybės, tiek ginkluotų grupuočių kontroliuojamose teritorijose.

„Daugiausiai kankinimų ir netinkamo elgesio atvejų buvo konflikto pradiniais etapais ir ilgainiui mažėjo“, – nurodė N. al Nashif.

Ginkluotų grupių kontroliuojamose teritorijose „didžioji dauguma dokumentuotų su konfliktu susijusių kalinimų prilygsta savavališkam sulaikymui“, – pridūrė N. al Nashif.

Pasak jos, JT Žmogaus teisių biuras „itin susirūpinęs, kad didžiulio masto pažeidimai – kankinimai ir blogas elgesys“ Donecke esančiame sulaikymo centre, pramintame „Izoliacija“, taip pat kitose kalinimo įstaigose separatistų kontroliuojamose teritorijose, „tęsiasi kasdien ir vykdomi sistemingai“.

„Šie pažeidimai privalo liautis“, – pabrėžė pareigūnė ir paragino suteikti tarptautiniams stebėtojams konfidencialią ir netrikdomą prieigą prie kalinių.

Pasak N. al Nashif, konflikto pradžioje vyriausybės kontroliuojamoje teritorijoje pasitaikydavo savališko sulaikymo atvejų, įskaitant priverstinius dingimus, suėmimą be teismo orderio ir laikymą neoficialiose kalinimo vietose – dažnai slapta.

„Nuo 2016 metų pabaigos neoficialaus kalinimo vietų, skirtų su konfliktu susijusiems kaliniams laikyti ilgesnį laiką – ilgiau nei kelias dienas – reikšmingai sumažėjo“, – kalbėjo pareigūnė.

Rytų Ukrainoje anksčiau šiais metais suintensyvėjus smurtui Rusija prie kaimyninės šalies sienų buvo sutelkusi 100 tūkst. karių.

Neilgai trukus Maskva paskelbė šias pajėgas atitraukusi, bet Ukraina ir Jungtinės Valstijos sako, kad atitraukimo mastas buvo ribotas.

Kijevas ir jo sąjungininkai Vakaruose kaltina Rusiją siunčiant karių ir ginkluotės į pagalbą separatistams, nors Maskva šiuos kaltinimus kategoriškai atmeta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.