Kraupus išpuolis prieš populiarų Nyderlandų žurnalistą sukrėtė šalį ir iškart sulaukė reakcijos

Amsterdame per išpuolį sunkiai sužeistas žinomas Nyderlandų kriminalinių nusikaltimų reporteris Peteris R. de Vriesas. Kaip praneša pareigūnai, jis su šautine žaizda galvoje buvo atvežtas į ligoninę.

Amsterdame per išpuolį sunkiai sužeistas žinomas Nyderlandų kriminalinių nusikaltimų reporteris Peteris R. de Vriesas. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Amsterdame per išpuolį sunkiai sužeistas žinomas Nyderlandų kriminalinių nusikaltimų reporteris Peteris R. de Vriesas. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Amsterdame per išpuolį sunkiai sužeistas žinomas Nyderlandų kriminalinių nusikaltimų reporteris Peteris R. de Vriesas. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Amsterdame per išpuolį sunkiai sužeistas žinomas Nyderlandų kriminalinių nusikaltimų reporteris Peteris R. de Vriesas. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Amsterdame per išpuolį sunkiai sužeistas žinomas Nyderlandų kriminalinių nusikaltimų reporteris Peteris R. de Vriesas. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Amsterdame per išpuolį sunkiai sužeistas žinomas Nyderlandų kriminalinių nusikaltimų reporteris Peteris R. de Vriesas. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 9, 2021, 6:46 AM

P.R. de Vriesas yra žinomas kriminalinių nusikaltimų reporteris. Jis procesuose neretai dalyvauja kaip aukų atstovas ar liudytojas.

Šiuo metu žurnalistas yra svarbiausio liudytojo dideliame procese prieš organizuotą nusikalstamumą patikėtinis. Vykstant šiam procesui, jau 2019 metais buvo nušautas svarbiausio liudytojo advokatas ir jo brolis.

Pasak policijos, suimti trys įtariamieji, tarp jų – spėjamas šaulys. Pareigūnai tikisi greitai išaiškinti nusikaltimą, tačiau Nyderlanduose neįprastai brutalaus žurnalisto užpuolimo galimų motyvų nenurodė.

Kraupus išpuolis

Anot žiniasklaidos, apie 19.30 val. vietos laiku nežinomas asmuo Amsterdamo centre paleido šūvius į 64 metų žurnalistą, kai jis ėjo iš TV studijos. Prieš tai jis dalyvavo tiesioginėje laidoje. Liudininkai iškart atpažino auką.

Socialiniuose tinkluose pasirodė nepatvirtinti vaizdo įrašai, kuriuosi matyti ant nugaros gulintis P.R. deVriesas su krauju ant veido.

Liudininkai sakė, kad į 64 metų P. R. de Vriesą buvo šauta iki penkių kartų, taip pat ir į galvą.

Išpuolis šokiravo šalį, TV stotys apie jį pranešė specialiose laidose. Ministras pirmininkas Markas Rutte ir teisingumo ministras Ferdas Grapperhausas dar vakare susitiko su kovos su terorizmo agentūra.

Amsterdamo merė Femke Halsema apibūdino P.R. de Vriesą kaip „visų nacionalinį didvyrį“ ir „retą, drąsų žurnalistą, kuris nenuilstamai siekė teisingumo“.

P.R. de Vriesui anksčiau buvo suteikta policijos apsauga, nes jis jau buvo sulaukęs grasinimų dėl to, kad kaip tiriamosios žurnalistikos atstovas dalyvavo baudžiamosiose bylose.

F.Halsema sakė, kad šiuo metu žurnalistas kovoja dėl savo gyvybės. Ji pasmerkė incidentą kaip „žiaurų, beširdį išpuolį“.

„Žurnalistai Europos Sąjungoje turi turėti galimybę tirti nusikaltimus ir korupciją nesibaimindami dėl savo saugumo“, – sakė JAV įsikūrusios spaudos laisvės organizacijos Žurnalistų apsaugos komiteto atstovas ES Tomas Gibsonas.

Jis pridūrė, kad Nyderlandų valdžios institucijos turėtų „nustatyti, ar prieš P.R. Vriesą buvo nusitaikyta dėl jo darbo, ir užtikrinti, kad užpuolikas ir išpuolio sumanytojai stotų prieš teismą“.

Darbu žavėjosi visi

Vienas žymiausių Nyderlandų žurnalistų P.R. de Vriesas plačiai žinomas dėl bebaimių reportažų apie Nyderlandų nusikalstamą pasaulį.

Teisingumo ministras F.Grapperhausas pagerbė „nepaprastą žurnalistą“, pavadindamas P.R. de Vriesą „susižavėjimo vertu kovotoju su neteisybe už nuskriaustuosius“.

„Norime, kad žurnalistai Nyderlanduose galėtų laisvai atlikti bet kokį reikalingą tyrimą. Ši laisvė buvo rimtai pažeista, – sakė jis. – Tai tamsi diena ne tik P.R. de Vrieso artimiesiems, bet ir visai spaudos laisvei.“

Naujausiame „Reporterių be sienų“ spaudos laisvės indekse Nyderlandai užėmė šeštą vietą iš 180 šalių, nusileisdami Norvegijai, Suomijai, Švedijai, Danijai ir Kosta Rikai.

Karalius Willemas-Alexanderis ir karalienė Maxima sakė, kad yra „giliai sukrėsti“ ir kad „žurnalistai turi būti laisvi atlikti savo svarbų darbą be jokių grėsmių“.

Pasikėsinimas į P.R. de Vrieso gyvybę sukrėtė ne tik Nyderlandų visuomenę. Šis išpuolis itin sujaudino profesijų, kuriose jis atliko tokį svarbų vaidmenį – žurnalistikos ir baudžiamosios justicijos – atstovus.

Televizijos laidų vedėjas Humberto Tanas apibūdino H. de Vriesą kaip žurnalistą su didžiule širdimi.

Jis buvo pasišventęs savo darbui, o dėl dalyvavimo daugybėje rezonansinių bylų kriminalinis pasaulis ne kartą ragino jį „likviduoti“.

Nyderlandų advokatų asociacija išplatino pareiškimą, kuriame žiaurų išpuolį apibūdino kaip turintį didžiulį poveikį teisininko profesijai.

Tuo metu Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis teigė, kad šis išpuolis yra „nusikaltimas prieš žurnalistiką ir ataka prieš mūsų demokratijos bei teisės viršenybės vertybes“.

Dalyvavo daugybėje bylų

P.R. de Vriesas nuo 1995 m. iki 2012 m. vedė itin populiarią Nyderlandų televizijos laidą apie nusikaltimus, kurioje buvo nagrinėjamos rezonansinės bylos.

Praėjusią savaitę jis pradėjo finansavimo kampaniją, kuria bandė surinkti milijoną eurų, kad išspręstų vieną neištirtą bylą. Tą jis norėjo suspėti padaryti iki aukos, Tanjos Groen, tėvų mirties.

Peteris R. de Vriesas yra aprašęs daugybę nusikaltimų, įskaitant 1983 m. įvykdytą alaus magnato Freddy Heinekeno pagrobimą.

2013 m. F.Heinekeno pagrobėjas Willemas Holleederis buvo nuteistas už grasinimus P.R. de Vriesui.

Vienam garsiausių Nyderlandų gangsterių W.Holleederiui 2019 m. už dalyvavimą penkiose žmogžudystėse buvo skirta bausmė iki gyvos galvos.

P.R. de Vrieso parašytas romanas apie šią bylą vėliau buvo ekranizuotas filme „Pagrobti poną Heinekeną“, kuriame pagrindinį vaidmenį atliko aktorius Anthony Hopkinsas.

Jis taip pat pelnė „Emmy“ apdovanojimą už televizijos laidą, kurią sukūrė apie 2005 m. Karibų jūros Arubos saloje dingusią JAV paauglę Natalee Holloway.

P.R. de Vriesas dažnai būdavo liudytojų atstovas spaudai policijos ar teismo bylose. Jis taip pat buvo buvusio gaujos nario Nabilo B, liudijusio byloje prieš įtariamą narkotikų karalių Ridouaną Taghi, patarėjas.

Šis marokiečių ir olandų kilmės įtariamasis ir jo bendrininkai šiuo metu Nyderlanduose teisiami dėl žmogžudystės ir prekybos narkotikais.

Ši byla jau anksčiau sukėlė šoką Nyderlanduose po to, kai 2019 m. rugsėjo mėn. prie savo namų Amsterdame buvo nužudytas ankstesnis Nabilo B advokatas Derkas Wiersumas.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.