Veido apdangalai gali tapti nauju socialinės klasės atributu: pastebimi ryškūs kaukių dėvėjimo skirtumai

Veido apdangalai JAV pamažu tampa neprivalomi. Tačiau ne visiems.

Daugumoje JAV viešojo maitinimo įstaigų klientus pasitinka pasitinka kaukes dėvintys darbuotojai.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Daugumoje JAV viešojo maitinimo įstaigų klientus pasitinka pasitinka kaukes dėvintys darbuotojai.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 10, 2021, 11:37 AM

Prabangus restoranas Niujorko centre, nepigiai apsitaisę svečiai skanauja „Osetra“ ikrus, kurių vertė – virš 400 eur. Išvaizdus vyras demonstruoja naujutėlaitį auksinį „Audemars Piguet“ rankinį laikrodį išsipuošusiai moteriškos lyties kompanionei. Šokių aikštelėje linksminasi grupė jaunuolių.

Visi jie nedėvi kaukių. Juos aptarnaujantys padavėjai, barmenai ir kitas personalas visgi dengia veidus apsauginėmis kaukėmis.

Panašią sceną buvo galimas stebėti „Gucci“ parduotuvėje kitame brangiame rajone. Ant durų kabanti lentelė skelbia, kad pasiskiepiję klientai gali nedėvėti apsauginių veido dangalų ir viduje. Pirkėjai įeina jau be kaukių, kur juos pasitinka melsvas chirurgines kaukes dėvintys darbuotojai. To iš jų reikalauja kompanijos vidaus politika.

Praėjus kelioms savaitėms po to, kai Ligų kontrolės ir prevencijos centras atnaujino kaukių dėvėjimo reikalavimus ir leido pilnai pasiskiepijusiems žmonėms viduje kaukių nedėvėti, išaugo ryškūs skirtumai, ypač turtinguose rajonuose, kuriose gausu brangių paslaugų.

Ten vis dar tebenešiojantys kaukes dažniausiai yra aptarnaujantis personalas – pardavėjai konsultantai, padavėjai, valytojai, manikiūro meistrai, apsauginiai, registratūros darbuotojai, kirpėjai ir vairuotojai. Tuo tarpu jų pasiturintys klientai jau yra aptarnaujami būdami be kaukių.

Darbdaviai nelabai noriai kalba apie jų įmonėse taikomą kaukių politiką, tačiau yra ir logiškų paaiškinimų, kodėl kai kurie darbuotojai tebeprivalo nešioti kaukes.

Vos mažiau nei pusė Jungtinių Valstijų gyventojų yra pilnai paskiepyti. Be to, stiprėja greitai plintančios ir galimai vakcinoms atsparios koronaviruso atmainos, teigia Johno Hopkinso universiteto epidemiologė profesorė dr. Lisa Maragakis.

Padavėjai, pardavėjai, kasininkai ir kiti su žmonėmis nuolat susiduriantys darbuotojai visą dieną bendrauja su klientais. Tai gali kelti riziką tiek jų pačių, tiek klientų sveikatai. Taigi, darbdaviai neša didelę atsakomybę, o ir taip esant darbuotojų trūkumui, verslai labai rizikuoja.

Net ir tose firmose, kuriose pasiskiepiję darbuotojai gali dirbti be kaukių, nemažai pasirenka likti su jomis.

„Iš kur gali žinoti, kas aplink tave yra vakcinuotas, o kas ne, – kalbėjo knygyno Manhetene darbuotoja Michelle Booker. Ji nešioja kaukę, nors ir leidžiama darbe jos nenešioti. – Aš nepatikiu puse žmonių, kurie čia ateina. Aš vis dar bijau.“

Žiūrint iš viešųjų ryšių pusės, kaukes dėvintys darbuotojai neša žinutę, kad įmonė yra atsakinga ir rūpinasi savo darbuotojų ir klientų sveikata.

„Tokie darbuotojai atrodo kaip profesionalai, kurie rimtai žiūri į saugumą“, – pastebi Toronto universitete aprangos kodų sociologijos profesorė Erin Vearncombe.

Auganti kaukių dėvėjimo nelygybė nebūtinai yra sukurta specialiai, tačiau nemalonu matyti, kaip kaukės pandemijos dėka virsta nauju klasių pasidalijimo simboliu.

„Apple“ parduotuvėje bekaukis pirkėjas perka 1,5 tūkst. dolerių (1264 eur) kainuojantį „iPhone“ iš kaukėto kasininko, kuris tokios sumos neuždirba per savaitę. Netoliese rasime „Sweetgreen“ kavinukę, kurioje daugiausia juodaodžiai padavėjai su prie prijuosčių priderintomis kaukėmis ruošia 14 dolerių (11.80 eur) kainuojančias uogų ir burrata sūrio salotas daugiausia baltiesiems lankytojams.

„Tai siunčia jau abiejose pusėse priprastą žinutę, kad kaukę dėvinčiojo kūnas yra lyg ir rizikingesnis, nei bekaukio kliento, – aiškina profesorė E.Vearncombe. – Tai rodo, kad tam tikros grupės turi daugiau laisvės, nei kitos.“

Kai kurie darbininkai teigia, kad dvigubi kaukių nešiojimo standartai – vienokie klientams, kitokie darbuotojams – yra tik diskriminacinio pobūdžio, bet ir prasilenkia su logika.

„Klientai gali būti be kaukių, jei jie pasiskiepiję bet mes negalime prašyti įrodymo, – stebisi sulčių baro Taimso aikštėje darbuotojas 26-erių Jose de la Rosa. – Tuo tarpu pilnai pasiskiepiję ir tą įrodyti galintys darbuotojai vis tiek turi jas dėvėti. Keista.“

Kai vis daugiau amerikiečių pagaliau pasiskiepija, kai kurios įmonės pradėjo taikyti tas pačias taisykles ir klientams, ir darbuotojams, ir leisti visiems vakcinuotiesiems atsisakyti kaukių. Taip jau padarė nemažai prabangių parduotuvių ir kavos tinklas „Starbucks“.

Visgi, kol kas ryškūs skirtumai kaukių dėvėjimo klausimu išlieka. Štai vidutinio amžiaus Markas Pasetsky neseniai pirkosi marškinėlius. Jam padėję konsultantai dėvėjo kaukes. Jis – ne.

„Keista, ar ne? – sakė jis. Iš vienos pusės, negalima kaltinti tik darbdavių. Kaip rasti būdą, kad visi būtų saugūs? Neįmanoma atsakyti, nes nėra atsakymo. Bet už dabartinių sprendimų slypinti psichologija yra įdomi. Kodėl jie liepia darbuotojams nešioti kaukes, o klietams – ne? Visi labai pasimetę.“

Parengta pagal „The New York Times“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.