Bulgarijoje ir Moldovijoje vyksta parlamento rinkimai

Bulgarai sekmadienį antrą kartą per 100 dienų renka naują parlamentą.

Sekmadienį beveik 3,3 mln. buvusios sovietinės respublikos Moldovos gyventojų balsuoja parlamento rinkimuose.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Sekmadienį beveik 3,3 mln. buvusios sovietinės respublikos Moldovos gyventojų balsuoja parlamento rinkimuose.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 11, 2021, 9:48 AM

Nauji rinkimai skurdžiausioje ES šalyje sušaukti po trijų nesėkmingų bandymų suformuoti vyriausybę.

6,7 mln. rinkėjų sekmadienį spręs, ar parlamentas Sofijoje turės šaliai vadovauti galinčią daugumą.

Manoma, kad rinkimuose nedideliu skirtumu viena nuo kitos atsiliks buvusio premjero Boiko Borisovo konservatyvių pažiūrų partija GERB ir komiko Slavi Trifonovo partija „Yra tokia tauta“ (ITN).

Anot apklausų, ITN veikiausiai surinks 21,3-21,8 proc. rinkėjų balsų ir turės tik itin nedidelę persvarą prieš GERB, kuri gali gauti 20,3-21,5 proc. balsų.

Buvusi valdančioji partija GERB veikiausiai praras tam tikrą dalį balsų, laikinajai vyriausybei atskleidus galimą korupciją ir prastą valdymą.

GERB laimėjo balandžio 4 dieną vykusius parlamento rinkimus, užtikrintai surinkusi 26 proc. balsų, tačiau nepavyko rasti koalicijos partnerių. ITN surinko 17,6 proc. balsų ir nepanoro suformuoti mažumos vyriausybės.

Manoma, kad naujasis Bulgarijos parlamentas vėl bus fragmentiškas ir jį sudarys šešios ar net septynios partijos. Naujos vyriausybės formavimas veikiausiai bus sudėtingas, jei ITN supančios prieš B. Borisovą nusiteikusios partijos negaus absoliučios daugumos.

Rinkimų apylinkės bus atviros nuo 7 val. ryto iki 20 val. vakaro vietos (ir Lietuvos) laiku. Rezultatai veikiausiai paaiškės per keturias dienas po rinkimų.

Moldova renka naują parlamentą

Sekmadienį beveik 3,3 mln. buvusios sovietinės respublikos Moldovos gyventojų balsuoja parlamento rinkimuose.

101 vietos parlamente pasiskirstymas veikiausiai nulems ir tai, ar prezidentė Maia Sandu galės įgyvendinti savo norimą provakarietišką kursą.

M. Sandu partija „Veiksmas ir solidarumas“ (PAS) pirmavo neseniai atliktose nuomonės apklausose. Sekmadienio rinkimuose dalyvauja iš viso daugiau kaip 20 partijų ir blokų.

Viena skurdžiausių Europos šalių Moldova, kuri yra tarp Ukrainos ir ES narės Rumunijos, yra susiskaldžiusi dėl glaudesnių ryšių su Europos Sąjunga ir Rusija nuo savo nepriklausomybės paskelbimo prieš 30 metų. Maskva taip pat kontroliuoja atsiskyrusį Padniestrės regioną.

49-erių M. Sandu, visų pirma, nori nugalėti prorusiškas politines jėgas, remiančias buvusį prezidentą Igorį Dodoną, kuris neseniai užkirto kelią naujos vyriausybės suformavimui. Dėl to šalyje kilo protestai ir buvo sušaukti nauji rinkimai.

M. Sandu, kuri prieš devynis mėnesius tapo pirmąja moterimi, laimėjusia Moldovos prezidento rinkimus, užsibrėžė tikslą šalyje panaikinti korupciją.

Moldovos ekspertai mano, kad sekmadienio rinkimai iš esmės yra paskutinė galimybė atkurti visuomenės pasitikėjimą politika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.