JAV miestas pašalino prieštaringai vertinamus konfederatų generolų paminklus

Jungtinių Valstijų pietiniame Šarlotsvilio mieste šeštadienį buvo pašalinti prieštaringai vertinami ir protestų taikiniais tapę paminklai dviem vergovę palaikiusiems Pilietinio karo laikų generolams.

Darbininkai minėtame Virdžinijos valstijos mieste kranu nukėlė paminklus stebint ir džiūgaujant miniai. Apie jokį smurtą nepranešama.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Darbininkai minėtame Virdžinijos valstijos mieste kranu nukėlė paminklus stebint ir džiūgaujant miniai. Apie jokį smurtą nepranešama.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 11, 2021, 1:42 PM

Paminklai generolams Robertui E. Lee ir Thomasui Jacksonui yra tarp šimtų konfederatams atminti Jungtinėse Valstijose pastatytų paminklų, kurie dabar yra laikomi rasizmo simboliais, net jei jų rėmėjai teigia, kad tai yra istorinis paveldas.

Darbininkai minėtame Virdžinijos valstijos mieste kranu nukėlė paminklus stebint ir džiūgaujant miniai. Apie jokį smurtą nepranešama.

„Šio paminklo nukėlimas yra vienas nedidelis žingsnis link tikslo padėti Šarlotsviliui ir Amerikai išpirkti tą nuodėmę, kai juodaodžių žmonių gyvenimai buvo noriai naikinami dėl ekonominės naudos“, – sakė Šarlotsvilio merė afroamerikietė Nikuyah Walker.

Įtampa dėl R. E. Lee paminklo 2017 metų rugpjūtį sukėlė smurto bangą, kai vienas baltaodis nacionalistas automobiliu įvažiavo į demonstrantų minią Šarlotsvilyje ir pražudė vieną moterį.

Šarlotsvilio miesto taryba per skubų susirinkimą šeštadienį taip pat nubalsavo už sprendimą pašalinti tyrinėtojų Meriwetherio Lewiso ir Williamo Clarko bei jų indėno vedlio Sacagawea paminklą, kuris sulaukė kritikos dėl to, kaip žeminančiai vaizduojamas indėnas, kuris yra susilenkęs prie vyrų kojų ir žiūri į žemę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.