Naujosios Zelandijos premjerė sušaukė APEC lyderių neeilinį pasitarimą dėl COVID-19

Naujosios Zelandijos premjerė Jacinda Ardern pirmadienį pranešė inicijavusi Azijos ir Ramiojo vandenyno ekonominio bendradarbiavimo (APEC) lyderių neeilinį pasitarimą dėl pastangų užtikrinti regione geresnį atsaką į COVID-19 pandemiją ir jos poveikį ekonomikai.

Naujosios Zelandijos premjerė sušaukė APEC lyderių neeilinį pasitarimą dėl COVID-19.  <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Naujosios Zelandijos premjerė sušaukė APEC lyderių neeilinį pasitarimą dėl COVID-19.  <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 12, 2021, 10:04 AM, atnaujinta Jul 12, 2021, 12:59 PM

Planuota, kad J. Ardern pirmininkaus 21 narę turinčio APEC viršūnių virtualiam susitikimui lapkritį, bet Naujosios Zelandijos lyderė paprašė papildomo pasitarimo ateinantį penktadienį, kad būtų išnagrinėti galimi skubūs veiksmai reaguojant į koronaviruso krizę.

Premjerė sakė, kad JAV prezidentas Joe Bidenas ir Rusijos vadovas Vladimiras Putinas jau patvirtino dalyvausiantys – kartu su „dauguma kitų APEC lyderių“.

„Pirmąkart per APEC istoriją lyderiai surengs papildomą susitikimą lyderių lygiu. Tai atspindi mūsų troškimą kartu išeiti iš COVID-19 pandemijos ir ekonomikos krizės“, – sakoma J. Ardern pranešime.

„APEC ekonomikos per pastaruosius metus patyrė didžiausią susitraukimą nuo [Antrojo pasaulinio karo], prarasta 81 mln. darbo vietų. Kolektyvinis atsakas yra gyvybiškai svarbus regiono ekonomikos atsigavimui paspartinti“, – pridūrė ji.

APEC blokui priklauso Ramiojo vandenyno pakrančių valstybės, pradedant JAV, baigiant Papua Naująja Gvinėja, kurių ekonomikos sudaro apie 60 proc. pasaulio bendrojo vidaus produkto.

Naujoji Zelandija, kaip 2021 metų APEC viršūnių susitikimo organizatorė, jau anksčiau sakė norinti spartinti prekybą vakcinomis nuo koronaviruso ir medicinos priemonėmis visame regione.

J. Ardern sakė, kad per penktadienio pasitarimą bus nagrinėjami tokie klausimai kaip pastangos užtikrinti veiksmingesnį vakcinų platinimą ir vyriausybių programos, galinčios padėti apsaugoti darbo vietas ir ekonomiką.

„Pakviesiu diskutuoti apie betarpiškas priemones, kad būtų pasiekta didesnė regiono koordinacija skatinant atsigavimą, taip pat apie žingsnius, palaikysiančius įtraukų ir tvarų augimą ilguoju laikotarpiu“, – pabrėžiama jos pranešime.

„APEC lyderiai per pandemiją dirbs kartu... nes niekas nebus saugus, kol visi nebūsime saugūs“, – pridūrė Naujosios Zelandijos vyriausybės vadovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.