ES imsis teisinių veiksmų Vengrijos atžvilgiu dėl prieš LGBTQ nukreipto įstatymo

Europos Komisija rengiasi imtis teisinių veiksmų Vengrijos atžvilgiu dėl šios Europos Sąjungos šalies priimto įstatymo, laikomo ribojančiu LGBTQ bendruomenės teises.

Vadinamasis kovos su pedofilija įstatymas įsigaliojo praėjusį ketvirtadienį, nepaisant Briuselio perspėjimo. (Asociatyvi nuotr.)<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vadinamasis kovos su pedofilija įstatymas įsigaliojo praėjusį ketvirtadienį, nepaisant Briuselio perspėjimo. (Asociatyvi nuotr.)<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 14, 2021, 3:43 PM

Vienas aukšto rango šaltinis Bendrijoje informavo naujienų agentūrą AFP, kad trečiadienį vengrų premjero Viktoro Orbano vyriausybei Briuselis išsiųs perspėjimo laišką, o ketvirtadienį pradės „pažeidimo procedūrą“.

Praėjusią savaitę EK pirmininkė Ursula von der Leyen perspėjo, kad ES gali pasinaudoti „visomis turimomis galiomis“, kad priverstų Vengriją panaikinti ar pakeisti tą įstatymą.

Vadinamasis kovos su pedofilija įstatymas įsigaliojo praėjusį ketvirtadienį, nepaisant Briuselio perspėjimo.

V. Orbano valdančiosios partijos „Fidesz“ inicijuotu įstatymu iš pradžių buvo siekta sugriežtinti bausmes už vaikų išnaudojimą, tačiau oponentai teigia, kad jame pedofilija supinama su homoseksualumu ir stigmatizuojama LGBTQ bendruomenė.

Vėliau į tą teisės aktą įtrauktais pakeitimais uždraustas homoseksualumo ir lyties keitimo „propagavimas“ jaunesniems nei 18 metų žmonėms; jame sakoma, kad tik vyriausybės patvirtintiems instruktoriams leidžiama vesti lytinio švietimo pamokas mokyklose, taip pat taikomi apribojimai žiniasklaidos turiniui ir reklamai, kurie gali paveikti nepilnamečius.

Briuselio laiškas yra pirmasis žingsnis procese, kurio metu gali būti iškelta byla Europos Teisingumo Teisme, o vėliau Vengrijai gali grėsti finansinės nuobaudos.

Atskirai EK taip pat dar nepatvirtino Vengrijos nacionalinio atsigavimo po COVID-19 pandemijos ir atsparumo plano, nors kai kurios kitos ES narės jau tikisi sulaukti pirmųjų lėšų. Budapeštas siekia užsitikrinti iš Briuselio 7,2 mlrd. eurų finansavimą, turintį padėti atgaivinti pandemijos sukrėstą ekonomiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.