J. Bidenas: respublikonų „ardomoji veikla“ kelia pavojų JAV demokratijai

JAV prezidentas Joe Bidenas antradienį pareiškė, kad pastangos apsaugoti rinkėjų teises nuo, anot jo, respublikonų „ardomosios veiklos“ rinkimų atžvilgiu, tampa istoriniu išbandymu Amerikai po 2020 metų rinkimų.

J.Bidenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Bidenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 14, 2021, 8:29 AM

„Šią teisę saugoti tenka mums visiems. Tai – mūsų laikų išbandymas“, – prezidentas teigė sakydamas kalbą Filadelfijoje, JAV konstitucijos lopšyje.

Kalbėdamas apie savo pirmtako Donaldo Trumpo pastangas panaikinti prezidento rinkimų rezultatus, taip pat užmojus įvesti virtinę naujų balsavimo taisyklių dėl saugumo priežasčių, J. Bidenas sakė, kad „tai prieš rinkimus nukreipta ardomoji veikla“.

„Tai – visų pavojingiausia grėsmė balsavimui ir sąžiningų ir laisvų rinkimų patikimumui per mūsų istoriją“, – pridūrė prezidentas.

J. Bidenas atkreipė dėmesį, kad nagrinėdami respublikonų skundus dėl numanomo sukčiavimo per 2020 metų rinkimus daugiau kaip 80 teismų, įskaitant ir Aukščiausiąjį Teismą, nė vienu atveju nenustatė jokių reikšmingų pažeidimų.

2020 metų prezidento ir dalies Kongreso narių rinkimai pasižymėjo pačiu didžiausiu rinkėjų aktyvumu nuo praeito šimtmečio pradžios, nepaisant koronaviruso pandemijos, o vėliau jie tapo „nuodugniausiai ištirtais rinkimais per Amerikos istoriją“, sakė prezidentas.

Nors D. Trumpo tiesiogiai nepaminėjo, J. Bidenas leido suprasti, ką galvoja apie beprecedentę respublikonų kampaniją, kad rinkimų rezultatai būtų panaikinti.

„Didelis melas tiesiog tai ir yra – didelis melas, – sakė jis. – Amerikoje, jeigu pralaimi, priimi rezultatus, laikaisi konstitucijos. Mėgini dar kartą. Nevadini faktų „suklastotais“ ir paskui nesistengi sugriauti Amerikos eksperimento vien todėl, kad esi nepatenkintas.“

Ribotos galios

Ši kalba, pasakyta Pensilvanijos mieste, kuriame buvo parengtas JAV demokratinės santvarkos pagrindinis dokumentas, pasirašytas 1787 metais, yra iki šiol plačiausias J. Bideno įsitraukimas į ginčą dėl rinkimų, išprovokavusį tiek respublikonų, tiek demokratų griežtų pasisakymų.

Pasak Baltųjų rūmų ir Kongreso demokratų, respublikonai naudojosi valstijų įstatymais, kad daug kur šalyje suvaržytų rinkėjų teises, prisidengdami pastangomis užtikrinti didesnį rinkimų saugumą.

D. Trumpo skatinami respublikonai tvirtina, kad reikalingos griežtesnės balsavimo taisyklės, siekiant kovoti su sukčiavimu per rinkimus.

Tarp tokių siūlymų buvo planų suvaržyti balsavimą paštu, sutrumpinti rinkimų apylinkių darbą ir įvesti griežtas baudas už balsų skaičiuotojų klaidas.

Respublikonai sako, kad tokios priemonės pagerintų rinkimų kokybę, bet demokratai pabrėžia, kad ir esant dabartinei tvarkai sukčiavimo atvejai yra itin reti. Pasak jų, siūlomos priemonės visų pirma nutaikytos į juodaodžius ir kitus ne baltuosius rinkėjus, labiau linkusius palaikyti demokratus.

„Jie nori padaryti [balsavimo tvarką] tokią sunkią ir nepatogią, kad, kaip jie viliasi, žmonės apskritai nebalsuotų“, – kaltino J. Bidenas.

Vis dėlto neaišku, kaip prezidentas galėtų paveikti šį procesą.

Savo kalboje J. Bidenas paskelbė dvigubai padidinsiantis rinkėjų teisių padalinio Teisingumo departamente darbuotojų skaičių.

Tačiau norint pakeisti įstatymus būtų reikalingas platesnio masto poveikis, o demokratai, nors ir turintys mažytę daugumą Kongrese, nesugebėjo įveikti respublikonų pastangų blokuoti teisės aktų priėmimą pasitelkiant vadinamąją obstrukciją.

Obstrukcijos taisyklės numato, kad daugumai teisės aktų priimti reikalingi 60 senatorių iš 100 balsai. Demokratai turi tik 50 senatorių, o balsams pasiskirsčius po lygiai lemiamas balsas priklauso demokratei viceprezidentei Kamalai Harris.

Visgi J. Bidenas iki šiol vengė tvirtai palaikyti kai kurių demokratų raginimus atsisakyti obstrukcijos taisyklių.

Vykstant kovai dėl rinkėjų teisių, vienas iš dramatiškiausių jos pavyzdžių įvyko pirmadienį, kai demokratų įstatymų leidėjai išvyko iš Teksaso valstijos, siekdami, kad nesusidarytų kvorumas valstijos teisėkūros organe, daugumą turintiems respublikonams ruošiantis balsuoti dėl naujų suvaržymų.

Demokratų pasitraukimas buvo antras kartas, kai jie pasitelkė šią neįprastą taktiką įstatymo projektui blokuoti. Teksaso įstatymų leidėjai išvyko į Vašingtoną, kur įkalbinėjo JAV Kongreso narius priimti federalinius rinkėjų apsaugos įstatymus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.