A. Merkel lankosi Baltuosiuose rūmuose

Vokietijos kanclerės Angelos Merkel apsilankymas Baltuosiuose rūmuose ketvirtadienį pabrėžia karjerą baigiančios lyderės reikšmę transatlantiniams santykiams, tačiau taip pat paryškins klausimus, kuriuos ji paliks neatsakytus.

Dalia grybauskaitė, prezidentė, susitiko su, Angela Merkel, ir Latvijos Estijos premierais<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dalia grybauskaitė, prezidentė, susitiko su, Angela Merkel, ir Latvijos Estijos premierais<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 15, 2021, 6:37 PM

Su keturiais JAV prezidentais per savo kanclerės karjerą bendradarbiavusi ir vėliau šiais metais iš posto pasitrauksianti A. Merkel atvykusi darbo vizito į JAV susitinka su prezidentu Joe Bidenu.

Diena prasidėjo nuo pusryčių viceprezidentės Kamalos Harris rezidencijoje, o vėliau buvo numatytas susitikimas akis į akį su J. Bidenu ir ankstyva vakarienė. Viskas suplanuota siekiant „parodyti padėką“, sakė vienas aukšto rango J. Bideno administracijos pareigūnas.

Vokietijos lyderė, kuri sakė buvusi „šokiruota“ pražūtingų potvynių savo šalyje, yra pirmoji į Vašingtoną J. Bideno pakviesta Europos valstybės lyderė ir pirmoji užsienio šalies lyderė, kurią K. Harris priėmė savo rezidencijoje.

Viceprezidento rezidencijoje su A. Merkel susitikusi K. Harris viešnios karjerą pavadino „neeiline“.

Nors neaišku, ar pusryčių meniu buvo parinktas labiau atsižvelgiant į K. Harris kalifornietiškas šaknis, ar bus labiau vokiečiams priimtino skonio, abiejų moterų laukė prasmingi pokalbiai.

„Viceprezidentė aptars, kokiame pavojuje atsidūrusios pasaulio demokratijos“, taip pat Kinijos ir Rusijos keliamus iššūkius, lyčių nelygybės ir klimato kaitos problemas, nurodė K. Harris biuras.

Baltieji rūmai atkakliai tikina, kad tai yra „labai darbinis vizitas“, ne iškilmingas atsisveikinimas su moterimi, laikyta stabiliausia Europos lydere, beveik 16 metų stovinčia prie didžiausios žemyno ekonomikos vairo.

Susitikusi su J. Bidenu A. Merkel turėtų kalbėti apie klimato kaitą, vakcinų nuo COVID-19 platinimą ir Afganistano ateitį, iš šios šalies išvykstant JAV, Vokietijos ir kitų užsienio valstybių kariams, sakė administracijos pareigūnas, kalbėjęs anonimiškai.

Darbotvarkėje taip pat numatyta aptarti džihadistų keliamą grėsmę Afrikos Sachelio regione. Atsižvelgiant į Vokietijos svarbą NATO ir transatlantinio saugumo užtikrinimui, abu lyderiai turėtų aptarti Rusijos „kibernetines atakas ir teritorinę agresiją“, Ukrainos ir Rusijos konfliktą, o taip pat „atsakomuosius veiksmus į Kinijos didėjančią įtaką“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?