Rusijos teisių gynėjų grupė „Komanda 29“ nutraukia veiklą

Sankt Peterburge įsikūręs teisių gynimo susivienijimas „Komanda 29“ sekmadienį paskelbė nutraukiantis savo veiklą.

Susivienijimo įkūrėjas ir vadovas, advokatas Ivanas Pavlovas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Susivienijimo įkūrėjas ir vadovas, advokatas Ivanas Pavlovas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 19, 2021, 10:50 AM

„Priimame sudėtingą sprendimą nutraukti „Komanda 29“ veiklą. Advokatai ir teisininkai toliau dirbs prie savo klientų bylų išskirtinai asmeniškai, jei jų ginamieji neatsisakys jų pagalbos susiklosčiusioje situacijoje“, – sakoma grupės pareiškime.

Ten pat nurodoma, kad sprendimas priimtas Rusijos valdžiai užblokavus susivienijimo tinklapį dėl šalyje nepageidautina pripažintos čekų organizacijos „Společnost svobody informace“ medžiagos platinimo.

„Kitas žingsnis tęsiantis išpuoliui prieš mus gali būti tiek „Komanda 29“ narių, tiek jos šalininkų – visų, kas mus palaikydavo, bendradarbiavo su mumis, dalyvavo humanitariniuose ir žiniasklaidos projektuose – baudžiamasis persekiojimas“, – perspėjama pareiškime.

„Deja, šių metų liepos mėnesį įsigaliojusios Baudžiamojo kodekso pataisos leistų taip susiklostyti įvykiams. Šiomis sąlygomis tęsiant „Komanda 29“ veiklą, kiltų tiesioginė ir akivaizdi grėsmė daugelio žmonių saugumui ir mes negalime ignoruoti šios rizikos“, – pabrėžė teisininkai.

Pasak jų, visi grupės žiniasklaidos projektai ir archyvas bus ištrinti.

„Komanda 29“ niekada nebuvo oficiali organizacija; ji visada buvo bendraminčių kolektyvas. Ir svarbiausi jame buvo žmonės: tiek patys komandos nariai, tiek visi, kas ją palaikė ir jai prijautė, taip pat žurnalistai bei žmogaus teisių gynėjai, kurie dirbo su mumis petys į petį“, – komentavo susivienijimo įkūrėjas ir vadovas, advokatas Ivanas Pavlovas.

„Dabar pagrindinis dalykas yra apsaugoti žmones, nes žmonės yra svarbiausi. Žmonės yra mintys, veiksmai, vertybės ir siekiai. Jei bus žmonių, bus ir naujų idėjų bei naujų projektų“, – pridūrė I. Pavlovas.

Praėjusį penktadienį paaiškėjo, kad Rusijos žiniasklaidos priežiūros tarnyba „Roskomnadzor“ prokurorų prašymu užblokavo „Komanda 29“ tinklapį dėl bendradarbiavimo su į „juodąjį“ sąrašą įtraukta NVO „Společnost svobody informace“.

Teisininkų grupė savo ruožtu pažadėjo užginčyti tokį sprendimą.

„Komanda 29“ buvo įsteigta prieš septynerius metus. Susivienijime dirbę advokatai specializuojasi bylose, susijusiose su valstybės paslaptimi ir saugumo klausimais.

Šiuo metu jie, be kita ko, gina valstybės išdavimu kaltinamą žurnalistą ir kosmoso agentūros „Roskosmos“ vadovo patarėją Ivaną Safronovą, taip pat buvusią Rusijos energetikos grupės „Inter RAO“ valdybos narę ir antrinės įmonės „Inter RAO Lietuva“ valdybos pirmininkę Kariną Curkan, nuteistą už šnipinėjimą.

Be to, „Komanda 29“ nariai atstovauja į „užsienio agentų“ sąrašą įtrauktoms kalinamo opozicionieriaus Aleksejaus Navalno organizacijoms, išformuotoms dėl tariamos ekstremistinės veiklos.

Šiemet I. Pavlovui buvo iškelta baudžiamoji byla dėl ikiteisminio tyrimo duomenų atskleidimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.