Tailande 12 studentų aktyvistų apkaltinti karaliaus įžeidimu

Tailande 12 studentų aktyvistų dėl praėjusių metų mitingo, kurio metu buvo reikalaujama reformuoti monarchiją, ketvirtadienį buvo apkaltinti valdovo įžeidimu ir kurstymu maištauti, pranešė jų advokatai.

Daugiausia studentų aktyvistų vadovaujamas judėjimas už demokratiją prieš metus kilo dėl visuomenės nepasitenkinimo premjero Prayuto Chan-O-Cha administracija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiausia studentų aktyvistų vadovaujamas judėjimas už demokratiją prieš metus kilo dėl visuomenės nepasitenkinimo premjero Prayuto Chan-O-Cha administracija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 23, 2021, 11:15 AM

Daugiausia studentų aktyvistų vadovaujamas judėjimas už demokratiją prieš metus kilo dėl visuomenės nepasitenkinimo premjero Prayuto Chan-O-Cha administracija.

Kaip svarbus protestuotojų reikalavimas išsikristalizavo raginimas reformuoti monarchiją. Šis klausimas, kažkada buvęs tabu, dėl studentų vadovautų mitingų, kuriuose piko metu dalyvaudavo dešimtys tūkstančių žmonių, virto vieša diskusija.

Per vieną tokį protestą spalio mėnesį tūkstančiai žmonių žygiavo prie Vokietijos ambasados, taip mesdami iššūkį karaliui, daug metų praleidusiam Vokietijoje.

„Visi 12 [atsakovų] apkaltinti... valdovo įžeidimu ir... kurstymu maištauti; jauniausiajam [atsakovui] yra 20 metų“, – pranešė šiems studentams atstovaujanti organizacija „Thai Lawyers for Human Rights“ (TLHR).

„Pagrindinė priežastis kaltinimams yra mitingas ir kalbos... priešais Vokietijos ambasadą“, – sakoma pranešime.

Galiausiai studentai buvo paleisti už užstatą su keliomis sąlygomis, įskaitant reikalavimą „nevykdyti tolesnių nusikaltimų, susijusių su karaliaus institucija“, nurodė TLHR.

Dar vienas minėto mitingo dalyvis penktadienį taip pat turėtų stoti prieš teismą išklausyti tokių pačių kaltinimų.

Pasak kritikų, itin griežtas karaliaus apsaugos nuo šmeižto įstatymas yra per plačiai interpretuojamas ir naudojamas prieš politinius oponentus. Įstatymo, kuriuo įtakingas karalius Maha Vajiralongkornas apsaugomas nuo bet kokios kritikos, panaikinimas yra tarp pagrindinių judėjimo už demokratiją reikalavimų.

Pagal šį įstatymą jau apkaltinta dešimtys protestuotojų; garsiausiems veikėjams pateikta po kelis kaltinimus, susijusius su įvairiais protestais.

Už kiekvieną tokį kaltinimą gresia įkalinimas iki 15 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.