Sidnėjuje prieš karantiną nusiteikę protestuotojai susirėmė su policija

Tūkstančiai prieš karantiną nusiteikusių protestuotojų šeštadienį susirinko dviejuose didžiausiuose Australijos miestuose, o Sidnėjuje po susirėmimų su policija keli asmenys buvo sulaikyti.

 Sidnėjuje prieš karantiną nusiteikę protestuotojai susirėmė su policija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Sidnėjuje prieš karantiną nusiteikę protestuotojai susirėmė su policija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 24, 2021, 10:50 AM

Žmonėms, nepatenkintiems jau mėnesį trunkančiu karantinu, išėjus į Sidnėjaus gatves, į policijos pareigūnus buvo svaidomi vazonai ir buteliai.

Melburne tūkstančiai protestuotojų užplūdo gatves po ankstyvą popietę surengto susibūrimo prie valstijos parlamento, pranešė vietos žiniasklaida.

Kaukių nedėvintys demonstrantai, nepaisę taisyklių dėl nebūtinų kelionių ir viešų susirinkimų, surengė protestą praėjus dienai po to, kai australų pareigūnai užsiminė, kad apribojimai gali likti galioti iki spalio.

Sidnėjaus policija sakė, kad reaguodama į protestą pradėjo „didelio masto viešosios tvarkos palaikymo operaciją“.

„Per operaciją buvo areštuota žmonių“, – nurodė policija.

Organizatoriai praminė savo protestą „laisvės“ eitynėmis ir reklamavo jį socialinių tinklų puslapiuose, dažnai naudojamuose skleisti dezinformaciją ir sąmokslo teorijas apie vakcinas.

Protestuotojai su savimi turėjo plakatų ir transparantų su užrašais „Pabusk, Australija“ ir „Išvalykit pelkę“, matytais ir kitose panašiose demonstracijose užsienyje.

Sidnėjuje – 5 mln. gyventojų turinčiame mieste, kuris stengiasi suvaldyti delta atmainos protrūkį, – protestų metu skraidė sraigtasparniai.

Panašūs susibūrimai buvo planuojami ir kituose miestuose.

Naujojo Pietų Velso valstija, kurios sostinė yra Sidnėjus, šeštadienį pranešė apie 163 naujus COVID-19 atvejus, o nuo praėjusių metų pradžios bendras jų skaičius siekia 7 462.

Australijai daugiausia pavyko išvengti masinio viruso plitimo bendruomenėse per pirmuosius pusantrų metų nuo pandemijos pradžios, tačiau dabar keliuose miestuose, kur gyvena maždaug pusė iš 25 mln. šalies gyventojų, galioja karantinas.

Šalyje auga pyktis dėl apribojimų, kurių dažnai laikomasi tik iš dalies, ir dėl konservatyvios vyriausybės nesugebėjimo parūpinti pakankamai vakcinų.

Pilnai paskiepyti tėra 11 proc. Australijos gyventojų.

Nacionalinio parlamento narys iš Sidnėjaus Stephenas Jonesas pasmerkė protestuotojus pavadinęs juos „savanaudžiais, beatodairiškais idiotais“.

„Niekas nenori būti karantine. Būtent taip jis ir tęsiamas“, – teigė jis.

Policija sakė palaikanti „žodžio ir taikių susirinkimų laisvę, bet šiandienos protestas pažeidžia dabartines visuomenės sveikatos taisykles dėl COVID-19“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.