Tuniso prezidentas sustabdė parlamento darbą ir atleido premjerą

Tuniso prezidentas Kaisas Saiedas sekmadienį paskelbė stabdantis parlamento darbą ir atleidžiantis iš pareigų ministrą pirmininką Hichemą Mechichi, kilus dideliems protestams prieš valdančiąją partiją.

Anksčiau sekmadienį tūkstančiai žmonių keliuose miestuose išėjo į gatves protestuoti prieš islamistinių šaknų turinčią partiją „Ennahdha“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Anksčiau sekmadienį tūkstančiai žmonių keliuose miestuose išėjo į gatves protestuoti prieš islamistinių šaknų turinčią partiją „Ennahdha“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 26, 2021, 8:23 AM, atnaujinta Jul 26, 2021, 10:44 AM

Valdantieji savo ruožtu tokius veiksmus pavadino valstybės perversmu.

Anksčiau sekmadienį tūkstančiai žmonių keliuose miestuose išėjo į gatves protestuoti prieš islamistinių šaknų turinčią partiją „Ennahdha“. Jie reiškė nepasitenkinimą vyriausybės nesėkmėmis ir esą netinkamą kovą su nauju koronaviruso pliūpsniu.

Po nepaprastojo posėdžio prezidentūroje K. Saiedui paskelbus parlamento įšaldymą, gatvėse gaudė automobilių signalai ir poškėjo fejerverkai.

Sostinėje Tunise šimtai žmonių nepaisė dėl COVID-19 pandemijos įvestos komendanto valandos ir susirinko miesto gatvėse.

„Pagaliau kažkokie geri sprendimai!“ – naujienų agentūrai AFP sakė sostinės šiaurės vakariniame rajone protestuoti išėjęs vyras, vardu Maheras.

Protestuotoja Nahla, mojavusi Tuniso vėliava, irgi džiūgavo.

„Tai – drąsūs sprendimai. Saiedas nuima pančius Tunisui, – ji sakė AFP. – Tai prezidentas, kurį mylime!“

2019 metais prezidentu išrinktas K. Saiedas nesutarė su H. Mechichi ir parlamento pirmininku Rachedu Ghannouchi. Ši priešprieša trukdė paskirti ministrus ir sutelkti išteklius, reikalingus daugeliui Tuniso ekonomikos ir visuomenės problemų spręsti.

„Betarpiškas pavojus“

„Išgyvename trapiausius momentus per Tuniso istoriją“, – sekmadienį sakė K. Saiedas.

Prezidentas pažymėjo, kad konstitucija neleidžia jam paleisti parlamento, bet leidžia įšaldyti jo darbą. Valstybės vadovas rėmėsi pagrindinio įstatymo 80-uoju straipsniu, leidžiančius priimti tokį sprendimą iškilus „betarpiškam pavojui“.

Vėliau per „Facebook“ K. Saiedas paaiškino, kad parlamento darbas stabdomas 30 dienų.

„Priėmiau sprendimus, būtinus Tunisui, valstybei ir Tuniso žmonėms išgelbėti“, – pridūrė ji.

Tuo metų „Ennahdha“ per feisbuką paskelbtame savo pranešime pasmerkė prezidento sprendimą: „Tai, ką daro Kaisas Saiedas, yra valstybės perversmas prieš revoliuciją ir konstituciją, bet Tuniso žmonės gins revoliuciją.“

Sekmadienį vakare premjero biuras nekomentavo sprendimo nušalinti vyriausybės vadovą.

K. Saiedas sakė perimsiantis vykdomąją valdžią „padedant“ vyriausybei, kurios naują vadovą jis asmeniškai paskirs.

Prezidentas taip pat sakė, kad bus panaikinta parlamento narių teisinė neliečiamybė.

Vienas aukšto rango „Ennahdha“ pareigūnas, pageidavęs neviešinti jo vardo, sakė AFP, kad protestai ir vėlesnės linksmybės buvo surežisuoti K. Saiedo.

„Mes irgi pajėgūs organizuoti dideles demonstracijas, kad parodytume, kiek tunisiečių yra nusistatę prieš šiuos sprendimus“, – sakė jis.

„Tikras valstybininkas“ 

Anksčiau sekmadienį Tunise šimtai žmonių susirinko į mitingą prie parlamento, per kurį skandavo prieš partiją „Ennahdha“ ir premjerą H. Mechichi nukreiptus šūkius.  

Demonstracijos vyko ir Gafsos, Kairuano, Monastyro, Susos bei Tuzaro miestuose. 

Naujienų agentūros AFP reporteris pranešė, kad buvo sulaikyti keli protestuotojai, taip pat nukentėjo vienas žurnalistas, kai demonstrantai ėmė svaidyti akmenis, o policija prieš juos panaudojo ašarines dujas. 

„Tauta nori, kad parlamentas būtų paleistas“, – skandavo minia. 

K. Saiedui paskelbus, kad parlamento darbas stabdomas, 49 metų Tunisas Farhatas Gafsoje AFP žurnalistui sakė, kad prezidentas supranta, ko nori žmonės. 

„Jis parodė esąs tikras valstybininkas“, – sakė jis.  

„Mūsų kantrybė išseko, čia nėra vietos nevykėliams. Viskas, žaidimas baigtas!“ – sakė 24 metų Ibrahimas, atkartodamas seną 2011 metų demonstracijų, per kurias buvo nuverstas diktatoriaus  Zine'o El Abidine'o Ben Ali režimas, šūkį.   

Tačiau vienas į penktą dešimtį įžengęs vyras minios šėlsmą stebėjo be entuziazmo. 

„Šie kvailiai švenčia naujo diktatoriaus atėjimą“, – sakė jis. 

Nors po 2011-ųjų revoliucijos praėjo jau dešimtmetis, Tunisą tebekrečia politiniai neramumai, trukdantys užtikrinti normalų viešųjų paslaugų teikimą.  

Susiskaldęs politinis šalies elitas nesugeba suformuoti ilgalaikių, veiksmingai dirbančių vyriausybių.   

Pastaruoju metu Tunise taip pat smarkiai išaugo sergamumas koronavirusine infekcija. Nuo pandemijos pradžios šalyje nuo COVID-19 jau mirė per 18 tūkst. žmonių. 

Praėjusią savaitę H. Mechichi dėl nesėkmingo pandemijos valdymo atleido sveikatos apsaugos ministrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.