5 tiesos, kurios paaiškėjo iš pirmųjų keturių pareigūnų liudijimų Kapitolijaus šturmo byloje

JAV Atstovų rūmų rinktinis komitetas antradienį išklausė pirmuosius liudijimus Sausio 6-osios Kapitolijaus šturmo byloje. Keturi riaušininkų užpulti policijos pareigūnai pasidalijo savo šokiruojančiomis istorijomis apie tą liūdnai pagarsėjusią dieną.

Policijos pareigūnai Danielis Hodgesas, Michaelas Fanone'as, Harry Dunnas ir Aquilino Gonellas liudija teisme.<br>CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix nuotr.
Policijos pareigūnai Danielis Hodgesas, Michaelas Fanone'as, Harry Dunnas ir Aquilino Gonellas liudija teisme.<br>CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix nuotr.
Policijos pareigūnai, užpulti riaušėse, liudija teismo procese.<br>AP/Scanpix nuotr.
Policijos pareigūnai, užpulti riaušėse, liudija teismo procese.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 28, 2021, 5:05 PM, atnaujinta Jul 28, 2021, 5:07 PM

Tris valandas trukęs posėdis buvo pirmasis iš daugelio būsimųjų tyrimo žingsnių, kuriame bus siekiama išsiaiškinti visas Sausio 6-osios riaušių aplinkybes, taip pat ir buvusio prezidento Donaldo Trumpo rolę. Visgi, pirmasis posėdis buvo skirtas išklausyti pareigūnų, nukentėjusių nuo D.Trumpo pasekėjų smurto, istorijas.

Štai penki pagrindiniai faktai, kuriuos sužinojome:

Kvapą gniaužiantys liudijimai iliustruoja nevaldomą riaušininkų smurtą

Policininkai Danielis Hodgesas, Michaelas Fanone'as, Kapitolijaus policijos pareigūnas Harry Dunnas ir seržantas Aquilino Gonellas – kiekvienas iš šių keturių pareigūnų pasidalino vidurius sukančiomis istorijomis, kaip jie buvo puolami ir jų gyvybei iškilo pavojus sausio 6 d. Jų šokiruojančius liudijimus iliustravo pareigūnų prie uniformos prisegtų kamerų užfiksuoti video. Tiek patys liudytojai, tiek teisininkai ne kartą pajuto emocijų antplūdį.

D.Hodgesas prisiminė, kaip jam teko klykti iš skausmo, kai riaušininkai jį prispaudė prie metalinių vartų.

M.Fanone'as papasakojo, kaip jis buvo nutemptas į minią, sumuštas ir daug kartų nukratytas elektrošoku savo paties tazeriu.

„Kilo pavojus, kad jie atims mano ginklą ir mane nušaus, girdėjau, kaip jie skanduoja, kad reikia mane nušauti mano paties ginklu, – prisimena M. Fanone'as. – Tie žodžiai iki šiol tebeskamba mano galvoje.“

Juodaodis H.Dunnas pripažino, kad pirmą kartą dėvint uniformą jam teko išgirsti, kaip kažkas jį vadina žodžiu iš „N“ raidės ir kitais rasistiniais įžeidimais. Įvykiams nuslūgus jis kalbėjosi su kitu juodaodžiu policininku, papasakojo, kokių rasistinių komentarų teko išgirsti.

„Aš buvau labai susijaudinęs ir ėmiau šaukti: Kaip po galais tai galėjo nutikti? Ar čia Amerika?“, – dalinosi prisiminimais H.Dunnas.

A.Gonellas, kuriam teko tarnauti Irake, pripažino, kad jam buvo baisiau dirbti prie Kapitolijaus tą lemtingą dieną, negu tikroje karo zonoje.

„Aš prisimenu, kaip galvojau, kad taip ir mirsiu – gindamas šį įėjimą“, – kalbėjo A.Gonellas. Grįžęs namo jis negalėjo prisiliesti prie šeimos narių, nes visas buvo išpurkštas chemikalais.

Šie liudijimai tėra iliustracija, kokie žiaurūs buvo Kapitolijaus įvykiai, nepaisant po to sekusios politinės kovos.

Tai nebuvo tiesiog turistinis apsilankymas

D.Trumpas ir kai kurie jo bendražygiai respublikoai aktyviai siekė sumenkinti sausio 6-ąją pratrūkusios agresijos mastą. Kai kurie Kongreso respublikai teigė, kad tai nebuvo maištas, protestuotojai nebuvo nei ginkluoti, nei agresyvūs. Džordžijos valstijos atstovas Andrew Clyde'as netgi palygino įvykius su „paprasčiausiu turistų apsilankymu“.

Interviu „The Washington Post“ D.Trumpas riaušininkus pavadino „mylinčia minia“.

Antradienį išklausyti liudijimai nušlavė visus bandymus pagražinti situaciją. Pareigūnų nešiojamų kamerų video medžiaga buvo žiauri ir ją žiūrėti nebuvo lengva.

Pasak pareigūnų, riaušininkai, su kuriais jiems teko kovoti, buvo tikrų tikriausi teroristai. Policininkai apmaudžiai piktinosi, kad D.Trumpo pasekėjų minios smurtas buvo ignoruojamas tų pačių politikų, kuriuos jie gynė tą dieną.

„Jaučiuosi lyg išgyvenęs pragarą, kad apginčiau esančius tame pastate. Bet dabar didelė dalis jų dabar mane tikina, kad pragaras neegzistuoja arba kad ten nėra jau taip blogai. Mano kolegoms rodomas abejingumas yra gėdingas!“- vienu stipriausių posėdžio momentų M.Fanone'as pakėlė balsą ir trenkė kumščiu į stalą.

Vajomingo atstovė Liz Cheney, viena iš dviejų Kongreso atstovės Nancy Pelosi į komitetą paskirtų respublikonių, paklausė A.Gonello apie D.Trumpo teiginį, kad minia buvo mylinti.

„Liūdna. Tai yra apgailėtinas pasiteisinimas dėl elgesio, kuriuo jis pats padėjo sukurti šias baisybes, – atsakė A.Gonellas. – Aš vis dar bandau atsigauti nuo tos meilės.“

Komitetas yra pasiruošęs pakratyti D.Trumpą

Be šio atstovės L.Cheney klausimo, komitetas neskyrė daug pirmojo posėdžio laiko D.Trumpo rolei Kapitolijaus įvykiams aptarti. Visgi, akivaizdu, kad bus einama link to.

„Mūsų demokratiją bandę pavogti riaušininkai buvo čia privilioti melu, – atidarymo kalboje teigė komiteto pirmininkas Bennie Thompsonas. – Kaip pirmininkas aš neduosiu tam melui dirvos augti. Turime suprasti, kaip šis Didysis Melas suvešėjo.“

L.Cheney, kuri jau ir taip susilaukia grasinimų atpildu ir D.Trumpo ir jo draugų respublikonų, teigė, kad visuomenė nusipelnė liudijimo iš „kiekvieno, kuris ką nors žinojo apie kėslus ir pasiruošimą Sausio 6-ąjai.“

„Mes turime žinoti viską, kas vyko tą dieną kiekvieną minutę Baltuosiuose Rūmuose – kiekvieną skambutį, pokalbį, susitikimą prieš, per ir po atakos, – tvirtino ji. – Jei atsakingi asmenys nebus nubausti, jei Kongresas nepasielgs atsakingai, tai liks kaip mūsų konstitucinės respublikos vėžys, griaunantis mūsų demokratijos širdyje esantį taikų valdžios perdavimą.“

Kol kas vis dar neaišku, ar D.Trumpas, jo buvę patarėjai ir sąjungininkai Kongrese išties duos parodymus – jo laikais Baltieji Rūmai ignoravo ne vieną teismo šaukimą – tačiau rinktinis komitetas jau rodo ženklus, kad bandys tą pasiekti.

D.Trumpo sąjungininkai stebi iš šono

Demokratai pastaruosius kelerius metus surengė daug aukšto lygio svarstymų, nukreiptų prieš buvusį prezidentą – pradedant buvusio spec. patarėjo Roberto Muellerio liudijimu, baigiant apkaltos procesu dėl D.Trumpo spaudimo Ukrainai pradėti tyrimą prieš Joe Bideną.

Tai yra pirmas kartas, kuomet nei vienas D.Trumpo pakalikas negali jam pasiūlyti apsaugos.

Komitete esantys septyni demokratai ir du respublikonai sutaria, kad yra būtina įsigilinti į Sausio 6-osios įvykius ir ištirti buvusio prezidento vaidmenį juose.

Kongreso mažumos lyderis Kevinas McCarthy atitraukė penkis savo siūlytus respublikonus iš komiteto, nes N.Pelosi paprieštaravo dviem jo kandidatams. Tada jis apkaltino N.Pelosi, kad šiuo žingsniu ji įrodė, kad jos rinktinis komitetas yra politiškai motyvuotas. K.McCarthy ir kiti respublikonai prieš teismo posėdį surengė spaudos konferenciją, kurioje puolė N.Pelosi.

Nepaisant to, du N.Pelosi paskirtieji respublikonai komitete siekė paneigti K.McCarthy išsakytus kaltinimus. L.Cheney atidarymo kalboje pabrėžė, kaip svarbu yra komitetui atkasti tiesą apie Kapitolijaus įvykius.

Ilinojaus atstovas respublikonas Adamas Kinzingeris, kuris į komitetą buvo įtrauktas po to, kai K.McCarthy atsiėmė savo pasirinkimus, kalbėjosi su liudijančiais pareigūnais ir pabrėžė, kad jis dirba komitete „ne nepaisant savo narystės Respublikonų partijoje, o būtent dėl jos“.

„Mes vis dar nežinome, kas ten tiksliai įvyko. Kodėl? Nes daugybė mano partijos narių į tai žiūėjo kaip į paprastą partijų susistumdymą, – sakė A.Kinzinger said. – Tai kenksminga, tai nepagarba pareigūnams ir jų šeimoms, Kapitolijaus darbuotojams ir tiesos nusipelniusiems Amerikos žmonėms.“

Sausio 6-osios įvykių pasekmės jaučiamos tikrai ne tik politikoje

Rinktinio komiteto įkūrimo procesas mėnesių mėnesius buvo blaškomas politinėje kovoje ir nesutarimuose, kaip riaušės turėtų būti tiriamos. Komitetas be abejonės panirs į politinę sferą kai analizuos D.Trumpo rolę ir priežastis, kodėl jo pasekėjai apsupo Kapitolijų, puolė pareigūnus ir bandė sustabdyti J.Bideno pergalės rinkimuose patvirtinimą.

Visgi, antradienį išgirsti liudijimai pabrėžė ilgai neišblėstančią atakos traumą, kurią savo kailiu patyrė žmonės tą liūdną dieną. Tai ypač stipriai pajuto Kapitolijaus policijos pareigūnai. Mėnesiais po įvykių jų gretos retėjo, tarp likusių pareigose augo nusivylimas.

Liudytojai pareigūnai kalbėdami ne kartą pasidavė emocijoms ir neslėpė pasipiktinimo politikais, kuriuos jie saugojo ir kurie bandė ignoruoti arba pagražinti situaciją.

„Tai neapsakoma žodžiais. Jūs ginate tai, kas negintina, – taip apie riaušininkus užstojančius politikus kalbėjo A.Gonellas. – Tai demoralizuoja ne tik dabartinius policininkus, bet būsimąsias jų kartas. Kaip manote, kas norės tapti policininkais, jei matys išrinktus lyderius ignoruojant tai. Kodėl turėčiau rizikuoti savo gyvybe dėl jų, jei jiems tai nerūpi?“

Savo liudijime H.Dunnas paminėjo psichologinę žalą, kurią patyrė daugybė pareigūnų po Kapitolijaus įvykių. Jis pripažino, kad kreipėsi į specialistus ir ragino kolegas nebijoti to daryti.

„Nors praėjo daugiau, nei šeši mėnesiai, sausio 6-oji man dar nesibaigė, – atviravo H.Dunnas. – Žinau, kad daugybė kitų pareigūnų irgi jaučiasi įskaudinti, tiek emociškai, tiek fiziškai... Tai, ką mums teko patirti tą dieną, yra trauma, todėl jei kam vis dar yra negerai, prašau, pasinaudokite mums prieinamomis psichologinio konsultavimo galimybėmis.“

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.