Lenkijoje tūkstančiai teisėjų išreiškė palaikymą ES teismo nutarimams

Lenkijoje tūkstančiai teisėjų ir prokurorų pasirašė peticiją, raginančią valstybės ir teismų sistemos institucijas laikytis pastaruoju metu Europos Sąjungos aukščiausiosios instancijos teismo priimtų nutarimų ir nedelsiant sustabdyti naujosios teisėjų drausminimo kolegijos darbą.

 Lenkijoje tūkstančiai teisėjų išreiškė palaikymą ES teismo nutarimams.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Lenkijoje tūkstančiai teisėjų išreiškė palaikymą ES teismo nutarimams.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 29, 2021, 8:08 AM

Lenkijos vyriausybė nesiėmė jokių veiksmų dėl ES Teisingumo Teismo (ESTT) praeitą savaitę paskelbto sprendimo, kuriame sakoma, kad drausminimo kolegijos įkūrimas prieštarauja Bendrijos teisei ir mažina teismų nepriklausomybę. ESTT pareikalavo, kad ši padėtis turi būti pakeista.

Lenkijos konservatyvi vyriausybė, įvykdžiusi šią reformą, taip pat buvo paraginta nedelsiant sustabdyti Aukščiausiojo Teismo drausminimo kolegijos darbą. ES pagrasino finansinėmis sankcijomis, jeigu tai nebus padaryta.

Tačiau Lenkija šiuos nutarimus ignoravo ir teigė, kad tik šalies vyriausybė yra atsakinga už teismų ir teisingumo sistemos formavimą.

Peticiją, raginančią vykdyti ESTT nutarimus, pasirašė mažiausiai 3,5 tūkst. teisėjų ir prokurorų, pranešė nepriklausomas naujienų portalas OKO.press. Trečiadienį Aukščiausiojo Teismo teisėjas Wlodzimierzas Wrobelis (Vlodzimežas Vrubelis) paskelbė per „Facebook“ šį dokumentą su šios institucijos 47 dabartinių ir 42 buvusių teisėjų parašais.

„Mes, pasirašiusieji Aukščiausiojo Teismo teisėjai, kreipiamės į visas valstybės institucijas, kad būtų visiškai įvykdyti Europos Sąjungos Teisingumo teismo nutarimai... įskaitant Aukščiausiojo Teismo drausminimo kolegijos nedelsiamą sustabdymą“, – sakoma kreipimesi.

Peticijoje pabrėžiama, kad atsisakymas vykdyti ESTT sprendimus reikštų 27 šalių Bendrijos teisės pažeidimą, taip pat prieštarautų Lenkijos konstitucijai.

Nuo 2015 metų, kai Lenkijoje į valdžią atėjo konservatyvios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) vadovaujama vyriausybė, Varšuva smarkiai nesutarė su Briuseliu, vyriausybei siekiant didesnės politinės kontrolės nacionalinėje teismų sistemoje.

Praeitą savaitę Lenkijos Konstitucinis Tribunolas nutarė, kad ES teismo paskelbtos laikinosios priemonės šalies teismų sistemos atžvilgiu yra neprivalomos. Vienas iš šių nutarimų buvo reikalavimas sustabdyti Aukščiausiojo Teismo drausminimo kolegijos darbą.

Tačiau premjeras Mateuszas Morawieckis praeitą savaitę sakė, kad neatmetama galimybė iš naujo svarstyti Drausminimo kolegijos darbą, ir teigė, kad šis organas nepateisino visų į jį dėtų lūkesčių.

Aukščiausiojo Teismo pirmininkė Malgorzata Manowska, palaikanti vyriausybės poziciją, neseniai kalbėjo, kad turėtų būti pašalinti ES įvardyti Drausminimo kolegijos trūkumai ir pertvarkyta teisėjų skyrimo politinė kontrolė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.