BŽA: kalinamam baltarusių žurnalistui būtina skubi hospitalizacija

Baltarusijos žurnalistų asociacija (BŽA) ketvirtadienį paragino Minsko režimą perkelti kalinamą žurnalistą Andrejų Skurko į civilinę ligoninę, kad jam būtų užtikrintas tinkamas gydymas nuo koronaviruso sukelto plaučių uždegimo.

A. Skurko, 2006-2017 metais ėjęs „Naša Niva“ vyriausiojo redaktoriaus pareigas, buvo sulaikytas prieš tris savaites.<br>AP/Scanpix nuotr.
A. Skurko, 2006-2017 metais ėjęs „Naša Niva“ vyriausiojo redaktoriaus pareigas, buvo sulaikytas prieš tris savaites.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 30, 2021, 9:07 AM

BŽA pranešė pateikusi prašymą Vidaus reikalų ministerijos kalėjimų departamentui ir Sveikatos apsaugos ministerijai skubiai hospitalizuoti A. Skurko – opozicijos leidinio „Naša Niva“ reklamos ir rinkodaros skyriaus vadovą.

A. Skurko, 2006-2017 metais ėjęs „Naša Niva“ vyriausiojo redaktoriaus pareigas, buvo sulaikytas prieš tris savaites. Jis laikomas suimtas Minske.

„Naša Niva“ šią savaitę pranešė, kad A. Skurko buvo perkeltas į įstaigos medicinos skyrių dėl „struktūrinių pakitimų plaučiuose“, o jo kameros draugai karantinuoti įtarus, kad žurnalistas užsikrėtė koronavirusu.

Anot leidinio, prieš tai, kai buvo perkeltas į kardomojo kalinimo įstaigą, kurioje laikomas šiuo metu, 43 metų A. Skurko 13 dienų praleido kitame itin griežtomis sąlygomis garsėjančiame tardymo izoliatoriuje be lovos ar čiužinio ir negaudamas jam būtinų vaistų vaistų nuo diabeto.

„Andrei Skurko yra diabetikas ir jam būtinas insulinas. Tokiems žmonėms, kaip jis, koronavirusas gali būti mirtinas“, – pažymėjo BŽA.

Baltarusijos pareigūnai liepos 8 dieną surengė kratas „Naša Niva“ – seniausio ir autoritetingiausio nepriklausomo šalies laikraščio – redakcijoje bei kai kurių darbuotojų namuose. Tą dieną A. Skurko buvo sulaikytas kartu su leidinio vyriausiuoju redaktoriumi Jahoru Marcinovičiumi ir dar dviem darbuotojais, kurie vėliau buvo paleisti.

J. Marcinovičius ir A. Skurko tebėra suimti. Jie įtariami žalos padarymu be grobstymo požymių, nes esą patalpų komunalinius mokesčius mokėjo pagal fiziniams asmenims taikomą mokesčio tarifą, o turėjo būti taikomas juridinių asmenų mokesčio tarifas. Už tai jiems gresia iki penkerių metų nelaisvės.

Minsko režimas padidino spaudimą nevyriausybinėms organizacijoms ir nepriklausomai žiniasklaidai. Vien šį mėnesį buvo surengta daugiau kaip 200 kratų aktyvistų ir žurnalistų biuruose bei namuose, nurodo teisių gynimo centras „Viasna“.

Autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka anksčiau pareiškė, kad šalyje vyksta „valymo operacija“ prieš pilietinės visuomenės aktyvistus, kuriuos jis vadina „banditais ir užsienio agentais“.

Nuo 1994 metų šalį geležiniu kumščiu valdantis A. Lukašenka išprovokavo masinius protestus, pasiskelbęs pernai rugpjūtį vykusių prezidento rinkimų laimėtoju ir užsitikrinęs sau šeštą kadenciją. Opozicija ir Vakarų šalys tuos rinkimus laiko suklastotais.

Minsko režimas ėmėsi griežtų priemonių protestams numalšinti. Buvo areštuota daugiau kaip 35 tūkst. žmonių, tūkstančiai protestuotojų buvo sumušti teisėsaugininkų.

Anot centro „Viasna“, Baltarusijos valdžia tyčia sudaro sunkiai pakeliamas sąlygas už grotų laikomiems politiniams kaliniams, be kita ko, uždarydama juos „koronaviruso kamerose“.

Ketvirtadienį Minske ir kituose miestuose toliau vyko reidai prieš žurnalistus, kažkiek asmenų buvo sulaikyta, nurodė BŽA.

Anksčiau šią savaitę Minsko režimas pripažino „ekstremistiniu“ Lenkijos finansuojamą televizijos kanalą „Belsat“.

Šiuo metu už grotų laikomi iš viso 28 baltarusių žurnalistai. Tarp jų esama „Naša Niva“, „Belsat“ ir populiaraus nepriklausomo naujienų portalo Tut.by darbuotojų. Dalis jų dar laukia teismo, kiti jau atlieka skirtas laisvės atėmimo bausmes.

Tarptautinė žurnalistų federacija ketvirtadienį paskelbtame pareiškime pasmerkė Minsko režimo represijas prieš žiniasklaidą.

„Raginame tarptautinę bendriją pasmerkti padėtį Baltarusijoje. Kasdien valdžia nebaudžiamai pažeidžia žiniasklaidos ir piliečių laisves“, – sakė federacijos generalinis sekretorius Anthony Bellanger.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.