Omano įlankoje du laivai pranešė tapę nevaldomi

Du laivai prie Jungtinių Arabų Emyratų krantų antradienį perspėjo dėl neaiškių priežasčių tapę nevaldomi, o regiono tarnybos nurodė, kad tuose vandenyse įvyko kažkoks „incidentas“.

Britų Karališkojo jūrų laivyno kovos su piratavimu grupė „United Kingdom Maritime Trade Operations“ perspėjo laivus, kad „šiuo metu vyksta incidentas“ nurodytoje akvatorijoje.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Britų Karališkojo jūrų laivyno kovos su piratavimu grupė „United Kingdom Maritime Trade Operations“ perspėjo laivus, kad „šiuo metu vyksta incidentas“ nurodytoje akvatorijoje.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 3, 2021, 7:02 PM

Incidentas įvyko Omano įlankoje netoli JAE uostamiesčio Fudžeiros.

Naftos tanklaivis „Golden Brilliant“ ir asfalto krovinį gabenantis laivas „Kamdhenu“ per savo automatinio atpažinimo sistemas pasiuntė signalą, kad jie yra „nevaldomi“, informavo jūrų laivybos stebėsenos portalas MarineTraffic.com.

Toks perspėjimas paprastai reiškia, kad laivas yra netekęs eigos ir nebegali būti valdomas.

Britų Karališkojo jūrų laivyno kovos su piratavimu grupė „United Kingdom Maritime Trade Operations“ (UKMTO) perspėjo laivus, kad „šiuo metu vyksta incidentas“ nurodytoje akvatorijoje.

Virš vandenų, kur plaukia tie laivai, skraido Omano karališkųjų oro pajėgų patruliavimo lėktuvas „Airbus C-295MPA“, nurodė portalas FlightRadar24.com.

Vidurio Rytuose dislokuota JAV karinių jūrų pajėgų 5-oji flotilė ir Junginės Karalystės gynybos ministerija į prašymus pakomentuoti padėtį kol kas neatsakė. JAE vyriausybė kol kas nepripažino, kad įvyko koks nors incidentas.

Keliomis dienomis anksčiau netoli Omano krantų buvo surengta drono ataka prieš vienam Izraelio milijardieriui priklausantį naftos tanklaivį, per kurią žuvo du įgulos nariai. Vakarų šalys dėl atakos kaltino Iraną.

Liepos 30-ąją įvykdyta ataka yra pirmasis civilių gyvybių pareikalavęs incidentas per pastaraisiais metais šiame regione vykstantį „šešėlinį karą“, kurio taikiniais tapdavo komerciniai laivai.

Iranas neigė bet kokį savo vaidmenį tame incidente, nors Teheranas ir su juo glaudžius ryšius palaikančios ginkluotos grupės anksčiau naudodavo sprogmenų prikrautas bepilotes skraidykles.

Po praėjusios savaitės atakos Izraelis, Jungtinės Valstijos ir Britanija pažadėjo „kolektyvinį atsaką“, bet daugiau detalių nepateikė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Lietuva atsisveikina su mirusiu buvusiu premjeru G. Kirkilu