Ukrainos sostinėje dingęs baltarusių aktyvistas – negyvas Rastas pakartas parke

Ukrainos policija antradienį pranešė, kad viename Kijevo parke buvo rastas išvakarėse dingusio baltarusių aktyvisto lavonas.

 Ukrainos sostinėje dingo baltarusių aktyvistas.  <br> Twitter nuotr.
 Ukrainos sostinėje dingo baltarusių aktyvistas.  <br> Twitter nuotr.
 Ukrainos sostinėje dingo baltarusių aktyvistas.  <br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
 Ukrainos sostinėje dingo baltarusių aktyvistas.  <br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 3, 2021, 9:33 AM, atnaujinta Aug 3, 2021, 10:24 AM

Pirmadienį baltarusių aktyvisto Vitalio Šyšovo, vadovaujančio nevyriausybinei organizacijai, padedančiai jo tėvynainiams pabėgti nuo represijų Baltarusijoje, organizacija platformoje „Telegram“ pranešė, kad jis dingo Kijeve.

„Baltarusijos pilietis Vitalis Šyšovas, kuris vakar dingo Kijeve, šiandien buvo rastas pakartas viename iš Kijevo parkų, netoli nuo tos vietos, kur gyveno“, – sakoma ukrainiečių policijos pranešime.

Jame priduriama, kad pradėtas tyrimas dėl nužudymo. Bus tiriamos visos versijos, įskaitant ir užmaskuotos kaip savižudybė žmogžudystės versiją, teigė policija.

Pasak pareigūnų, be kita ko, bus apklausiami liudininkai, analizuojami stebėjimo kamerų įrašai.

Policija nurodė, kad iš įvykio vietos paimtas V. Šyšovo mobilusis telefonas ir asmeniniai daiktai.

V. Šyšovas, organizacijos „Baltarusių namai Ukrainoje“ vadovas, pirmadienį ryte išėjo pabėgioti Kijeve ir negrįžo, nurodė teisių gynimo centras „Viasna“.

Anot centro, V. Šyšovo draugai sakė, kad neseniai aktyvistą, išėjusį pabėgioti, sekė „nepažįstami žmonės“.

Daug baltarusių pabėgo iš šalies, nemažai jų – į kaimynines Ukrainą, Lenkiją bei Lietuvą, kai autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimas ėmė griežtomis priemonėmis slopinti bet kokias nepaklusnumo apraiškas po masinių protestų bangos, kurią išprovokavo jo ginčijamas perrinkimas pernai rugpjūtį vykusiuose rinkimuose. Baltarusių opozicija ir Vakarų šalys tuos rinkimus laiko suklastotais.

A. Lukašenka Baltarusiją geležiniu kumščiu valdo nuo 1994 metų.

Apie V. Šyšovo dingimą pranešta baltarusių olimpietei Kryscinai Cimanouskajai pareiškus, kad ji buvo priversta pasitraukti iš Tokijo olimpiados ir buvo grasinta išsiųsti ją namo, kai sportininkė socialiniuose tinkluose sukritikavo Baltarusijos lengvosios atletikos federaciją.

Sprinterė, kuriai Lenkija pirmadienį išdavė humanitarinę vizą, sakė bijanti atsidurti už grotų, jei sugrįš į tėvynę, kurios valdžia persekioja prezidento oponentus, žmogaus teisių aktyvistus ir žurnalistus.

K. Cimanouskajos vyras Arsenijus Zdanevičius naujienų agentūrai AFP sakė pabėgęs iš Baltarusijos ir turįs vilties „artimiausioje ateityje“ susitikti su savo sutuoktine.

Pernai gruodį Tarptautinis olimpinis komitetas nušalino A. Lukašenką ir vyresnįjį jo sūnų Viktarą nuo olimpinių žaidynių ir kitų organizacijos renginių dėl sportininkų persekiojimo už jų politines pažiūras.

A. Lukašenka gegužę išprovokavo tarptautinį pasipiktinimą, pasiuntė naikintuvą perimti oro bendrovės „Ryanair“ keleivinio lainerio, skridusio iš Atėnų į Vilnių. Lėktuvą priverstinai nutupdžius Minske buvo sulaikytas juo skridęs baltarusių opozicijos tinklaraštininkas Ramanas Pratasevičius ir jo draugė – Vilniuje studijuojanti Rusijos pilietė Sofija Sapega.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.