Dėl Maskvos nustatytų suvaržymų ESBO nesiųs pareigūnų stebėti rinkimų Rusijoje

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) trečiadienį pareiškė nesiųsianti savo stebėtojų į ateinantį mėnesį Rusijoje vyksiančius parlamento rinkimus, nes šalies institucijos siekia suvaržyti stebėtojų skaičių.

 Dėl Maskvos nustatytų suvaržymų ESBO nesiųs pareigūnų stebėti rinkimų Rusijoje.<br> TASS/Scanpix nuotr.
 Dėl Maskvos nustatytų suvaržymų ESBO nesiųs pareigūnų stebėti rinkimų Rusijoje.<br> TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 4, 2021, 9:27 PM

„Labai apgailestaujame, kad mums stebėti Rusijoje vyksiančius rinkimus nebus įmanoma“, – sakė ESBO Demokratinių institucijų ir žmogaus teisių biuro (ODIHR) direktorius Matteo Mecacci.

„Tačiau galimybė nepriklausomai spręsti dėl stebėtojų skaičiaus, reikalingo, kad galėtume stebėti veiksmingai ir patikimai, yra būtina bet kokiai tarptautinei stebėsenai“, – sakoma jo pranešime.

„Rusijos tarnybų reikalavimas apriboti stebėtojų, kuriuos galėtume pasiųsti nesant aiškų su pandemija susijusių suvaržymų, skaičių, deja, padarė šiandienos žingsnį neišvengiamą“, – pridūrė M. Mecacci.

ESBO pranešime sakoma, kad Rusija pakvietė ODIHR ir ESBO Parlamentinės Asamblėjos atstovus stebėti rinkimus, vyksiančius rugsėjo 17–19 dienomis.

Ten pat nurodoma, kad Rusija vėliau pareikalavo, jog dėl epidemiologinės padėties šalyje abi ESBO institucijos atsiųstų ne daugiau kaip 60 stebėtojų.

Tačiau ESBO atkreipė dėmesį, kad „neatrodo, jog kokie nors dabartiniai su pandemija susiję suvaržymai atvykti arba taisyklės dėl darbo ir judėjimo šalyje neleistų pasiųsti visavertės rinkimų stebėtojų misijos, atitinkančios ODIHR pirminį vertinimą“.

ESBO nurodė, kad jos institucijos pasiruošusios laikytis bet kokių su COVID-19 pandemija susijusių taisyklių. Organizacija priminė, kad net ir pandemijos metu jai pavykdavo surengti stebėjimo misijas ne vienoje šalyje.

„Rusijos tarnybų atsakymai nepateikia pakankamo paaiškinimo, kodėl šie apribojimai reikalingi viruso plitimui stabdyti, kai galima imtis kitų prevencijos priemonių“, – rašo ESBO.

ODIHR anksčiau šiais metais nustatė, kad Rusijos rinkimams veiksmingai stebėti reikės 500 ilgalaikių ir trumpalaikių stebėtojų.

„Esu labai nusivylusi, kad nacionalinių tarnybų primesti suvaržymai neleidžia ESBO suteikti Rusijos rinkėjams skaidraus ir autoritetingo jų rinkimų įvertinimo, ką mes nuolat darydavome nuo 1993 metų“, – sakė ESBO Parlamentinės Asamblėjos pirmininkė Margareta Cederfelt.

„ESBO buvo nurodyta atsiųsti tik nedidelę dalį stebėtojų, kuriuos mes ketinome siųsti. Tai tiesiog neleidžia mums atlikti savo darbo veiksmingai ir nuodugniai“, – pridūrė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.