Italijos Lampedūzos migrantų priėmimo centre žmonių yra penkis kartus daugiau negu vietų Turkija: JAV planas per trečiąsias šalis perkelti pabėgėlius afganus gali sukelti „didelę pabėgėlių krizę“

Naktį į trečiadienį mažiausiai 71 migrantas atvyko į Italijos Lampedūzos salą. Kaip praneša naujienų agentūra ANSA, dabar tenykščiame migrantų priėmimo centre, skirtame 250 žmonių, yra maždaug 1 200 atvykėlių.

Italijos Lampedūzos saloje migrantų gerokai daugiau, nei telpa.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Italijos Lampedūzos saloje migrantų gerokai daugiau, nei telpa.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-08-04 13:19, atnaujinta 2021-08-04 14:08

Per tris pastarąsias dienas į salą atplaukė daugiau kaip 800 žmonių. Agentūros duomenimis, artimiausiu metu apie 70 migrantų bus perkelti į Pocalą (Sicilija).

Sekmadienį buvęs Italijos vidaus reikalų ministras, valdančiajai koalicijai priklausančios partijos „La Lega“ lyderis Matteo Salvinis paragino Vyriausybę išspręsti migrantų išsilaipinimo problemą, kitaip partijai bus „sunku ją (Vyriausybę) palaikyti“.

Italijos vidaus reikalų ministerijos duomenimis, nuo metų pradžios į šalį jūra atvyko beveik 30 tūkst. žmonių – dvigubai daugiau negu per pirmuosius septynis praėjusių metų mėnesius. Vietos valdžia pažymi, kad jai sunku užtikrinti karantiną atvykėliams. Kai kuriems migrantams pagalba suteikiama jūroje, bet daugelis savarankiškai pasiekia Lampedūzą ir kitas pietines Italijos pakrantes.

Turkija: JAV planas per trečiąsias šalis perkelti pabėgėlius afganus gali sukelti „didelę pabėgėlių krizę“

Turkija sukritikavo JAV pagalbos afganams, dirbusiems su amerikiečių kariuomene ar organizacijomis susijusius darbus, programą, kuria siekiama perkelti pabėgėlius į Jungtines Valstijas, nes toks planas neva sukeltų „didelę pabėgėlių krizę“ regione.

Vašingtonas šią savaitę paskelbė ketinantis priimti afganus, kurie dirbo JAV kariuomenei ar organizacijoms, ir suteikti jiems pabėgėlio statusą.

Vis dėlto, pagal programą numatoma, kad afganai patys turės nusigauti į trečiąją šalį ir ten laukti 12–14 mėnesių, kol bus perkelti į JAV.

Turkijos Užsienio reikalų ministerija (URM) tokį JAV planą pavadino neatsakingu.

„Turkija neturi pajėgumu tvarkytis su nauja migrantų krize dėl trečiosios šalies“, – sakoma URM pranešime.

Pastarosiomis savaitėmis į Turkiją perėjo šimtai afganų, besibaiminančių Talibano, ir taip sukėlė nerimą dėl dar vieno pabėgėlių antplūdžio.

Turkijoje jau dabar gyvena apie 3,7 mln. pabėgėlių iš kaimyninės Sirijos ir apie 500 tūkst. afganų bei migrantų iš kitų šalių.

Turkija vis dar yra tranzitinę šalimi, per kurią iš Afganistano, Irano, Irako, Pakistano ir kitų valstybių migrantai bando patekti į Europą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.