Minint sprogimo Beirute metines per susirėmimus su policija sužeista dešimtys žmonių

Libane dešimtys žmonių trečiadienį buvo sužeisti policijai susirėmus su demonstrantais, reikalaujančiais atskaitingumo už pernai Beirutą nuniokojusį milžinišką sprogimą uoste.

 Minint sprogimo Beirute metines per susirėmimus su policija sužeista dešimtys žmonių.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Minint sprogimo Beirute metines per susirėmimus su policija sužeista dešimtys žmonių.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 4, 2021, 10:31 PM

Riaušių policijos ir akmenis svaidžiusių protestuotojų susirėmimai įsiplieskė Beiruto centre netoli tragedijos pirmųjų metinių paminėjimo pagrindinio renginio vietose, demonstrantams užkūrus laužą ir pamėginus šturmuoti parlamento pastatą. Įstatymų leidėjai Libane buvo kaltinami vilkinantys katastrofos tyrimą.

Policija atsakė ašarinėmis dujomis, guminėmis kulkomis ir vandens patrankų čiurkšlėmis. Pareigūnai taip pat ragino taikius protestuotojus išsiskirstyti.

„Dėl besikartojančių išpuolių prieš Vidaus saugumo pajėgų narius būsime priversti imtis teisėtų ir proporcingų priemonių... prieš netaikius demonstrantus“, – sakoma policijos pranešime.

Kiek vėliau Libano televizija parodė į neramumų apimtą rajoną važiuojantį tanką.

Raudonasis kryžius, pasiuntęs į įvykio vietą 21 skubiosios pagalbos automobilį ir 100 paramedikų, nurodė, kad į ligoninę buvo išvežti mažiausiai aštuoni žmonės ir kad dar dešimtims medicinos pagalba buvo suteikta vietoje.

Tuo metu už kelių šimtų metrų nuo uosto tūkstančiai žmonių susirinko paminėti sprogimo, sostinėje nusinešusio mažiausiai 214 žmonių gyvybių, pirmųjų metinių.

Likę gyvi žmonės ir aukų artimieji nešė vėliavas ir žuvusiųjų portretus. Dalyviai meldėsi, buvo leidžiamos gedulingos melodijos.

Apie jokius smurto proveržius per šią gedulo akciją pranešimų nebuvo.

2020 metų rugpjūčio 4-ąją, tuojau po 18 val. vietos laiku Beiruto uosto sandėlyje detonavo didžiulis kiekis netinkamai laikytos amonio salietros. Sprogimo bangos griaunamoji galia buvo milžiniška – jai nusiritus miestas atrodė tarsi karo zona.

Praėjus metams po šios tragedijos iki šiol nebuvo patrauktas atsakomybėn nė vienas aukšto rango pareigūnas. Vietos tyrėjų pastangos nedavė jokių reikšmingų rezultatų: nebuvo jokių svarbių areštų ir netgi nebuvo įvardyti kaltininkai, o politiniai lyderiai daugelio buvo kaltinami trukdantys vykdyti teisingumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.