J. Bidenas JAV ambasadoriumi Lenkijoje siūlo skirti Z. Brzezinski sūnų

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas trečiadienį pasiūlė šalies ambasadoriumi Lenkijoje skirti Zbigniewo Brzezinski, vieno iškiliausių Šaltojo karo laikų politinių veikėjų, sūnų, nepaisant pranešimų, kad Varšuvos dešiniojo sparno vyriausybė nepatenkinta šia kandidatūra.

 J. Bidenas JAV ambasadoriumi Lenkijoje siūlo skirti Z. Brzezinski sūnų.  <br> Cover Images/Scanpix nuotr.
 J. Bidenas JAV ambasadoriumi Lenkijoje siūlo skirti Z. Brzezinski sūnų.  <br> Cover Images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 5, 2021, 10:18 AM

Markas Brzezinski, kurio paskyrimui ambasadoriumi dar turi pritarti Senatas, yra investuotojas, dirbęs užsienio politikos srityje ankstesnėse demokratų administracijose. Prezidento pareigas einant Barackui Obamai, jis užėmė šalies ambasadoriaus Švedijoje postą.

Gandai apie planus skirti apie M. Brzezinski ambasadoriumi Lenkijoje sklandė ne vieną savaitę. Lenkų naujienų portalas Onet.pl pranešė, kad Varšuvos vyriausybė išreiškė nepritarimą jo kandidatūrai, tvirtindama, kad M. Brzezinski turi Lenkijos pilietybę, nes jo tėvas gimė Varšuvoje ir turėjo Lenkijos pilietybę, todėl jis negali būti skiriamas ambasadoriumi.

Lenkijos vyriausybė paneigė šį naujienų portalo pranešimą, pasirodžiusį J. Bideno administracijai griežtinat poziciją dėl pagarbos demokratinėms vertybėms, be kita ko, ir Lenkijoje, kurios konservatyvi vyriausybė palaikė glaudžius ryšius su buvusiu JAV prezidentu Donaldu Trumpu.

Valstybės departamentas išsakė susirūpinimą dėl Varšuvos bandymų priimti įstatymo pataisas, kurios priverstų vieną JAV bendrovę parduoti turimas lenkų televizijos tinklo akcijas. Tai sudarytų sąlygas valstybei dar griežčiau kontroliuoti žiniasklaidą.

Grupė JAV senatorių trečiadienį išplatino bendrą pareiškimą, kuriame išreiškė susirūpinimą dėl „nerimą keliančios Lenkijos demokratijos trajektorijos“ ir įspėjo, kad tai atbaidys JAV investuotojus. Dauguma pareiškimą pasirašiusių senatorių yra demokratai, tačiau prie jų prisijungė ir aukščiausio rango respublikonas Senato užsienio reikalų komitete.

Lenkiškai kalbantis M. Brzezinski kritus Geležinei uždangai studijavo Lenkijoje kaip Fulbrighto stipendininkas. Jo studijų objektas buvo Lenkijos konstitucinė pereiga.

2017 metais mirusio Z. Brzezinski tėvas buvo lenkų diplomatas, Amerikos pilietybę įgijęs natūralizacijos būdu.

Z. Brzezinski, vienas svarbiausių Šaltojo karo laikotarpio strategų, 1977–1981 metais buvo tuometinio JAV prezidento Jimmy Carterio patarėjas nacionalinio saugumo klausimais. Jis ragino laikytis griežto kurso Sovietų Sąjungos atžvilgiu ir remti islamistus, kovojusius su į Afganistaną įsiveržusiomis sovietų pajėgomis.

Marko sesuo Mika Brzezinski yra garsi televizijos žurnalistė, viena iš MSNBC rytinės pokalbių laidos „Morning Joe“ vedėjų. Eksprezidentas D. Trumpas jį aštriai kritikavusią žurnalistę yra nekart pavadinęs „išprotėjusia Mika su žemu intelekto koeficientu“ ir „pamišėle“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.