Rusija šaiposi iš olimpinių draudimų: dalyvauja panašiai, kaip karinių pajėgų daliniai, tam tikrose valstybėse

Rusijos olimpinė komanda Tokijuje varžosi su valstybiniais simboliais ir šalies vėliava nepažymėtomis uniformomis. Panašiai, kaip Rusijos karinių pajėgų daliniai, tam tikrose užsienio valstybėse, užsienio žurnalistų juokaujama Maskvoje.

 Rusijos sportininkams iškovojus aukso medalį, stovint ant aukščiausios pakylos vietos, jų šalies himnas neskamba. Vietoje to, nugalėtoją pagerbia Piotro Čaikovskio Koncertas pianinui nr.1.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Rusijos sportininkams iškovojus aukso medalį, stovint ant aukščiausios pakylos vietos, jų šalies himnas neskamba. Vietoje to, nugalėtoją pagerbia Piotro Čaikovskio Koncertas pianinui nr.1.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 6, 2021, 6:28 AM, atnaujinta Apr 7, 2022, 6:28 PM

Rusijos sportininkams iškovojus aukso medalį, stovint ant aukščiausios pakylos vietos, jų šalies himnas neskamba. Vietoje to, nugalėtoją pagerbia Piotro Čaikovskio Koncertas pianinui nr.1.

„Tegul pasiklauso klasikinės muzikos“, – Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Maria Zacharova sakė vaizdo įraše, kurį ministerija paviešino, siekiant palaikyti sportininkų komandą.

Su humoru ir pasididžiavimu rusai šėlsta švęsdami daugybę savo šalies sportininkų medalių, nepaisant to, kad Tokijo vasaros olimpinėse žaidynėse buvo uždrausti nacionaliniai simboliai – bausmė už grubius dopingo taisyklių pažeidimus netolimoje praeityje.

„Ar tai sustabdys mūsų atletus? – savo „Instagram“ paskyroje rašė populiari socialinių medijų nuomonės formuotoja Tina Kandelaki. – Ne. Dalyvavimas olimpinėse žaidynėse yra viena situacijų, kai nori įrodyti ir parodyti visiems, kad esi rusas“.

Ir išties, fanams ir komentatoriams nekyla sunkumų matant ir vartojant iš pažiūros keistą, biurokratinį savo komandos pavadinimą – ROK, Rusijos olimpinio komiteto akronimą.

„Ši situacija niekam netrukdo“, – apie Rusijos sporto sirgalius kalbėjo sporto baro „Probka“ barmenas Dmitrijus Kozika.

„Šiltais Maskvos vakarais, mieste tvyrant prieblandai, gerbėjai sėdi minkštose, odinėse baro kėdėse ir žiūri rungčių pakartojimus iš Tokijo. Kai rusai iškovoja auksą, o tai bet kuriose olimpinėse žaidynėse nutinka pakankamai dažnai, lankytojai džiaugiasi“, – sakė D.Kozika.

Jei tai ką nors ir pakeitė, pasak jo, papildomos Rusijos komandos, kurios nariai turėjo praeiti itin griežtą neleistinų medžiagų tyrimų ir pašalinimo programą, patikros grąžino Rusijos sporto gerbėjams pasididžiavimą naujomis pergalėmis.

„Jie tikrai kruopščiai patikrino mūsų komandą, – sakė D.Kozika. – Jie yra švarūs.“

Greitosios medicinos pagalbos medikas, gydantis COVID-19 pacientus, nusipelnytos pertraukos bare metu, panašiai gūžčiojo pečiais dėl keisto Rusijos komandos pavadinimo.

„Tai netrukdo mums didžiuotis, – sakė jis. – Nesvarbu, kad jie varžosi po olimpine vėliava, jie vis tiek yra rusai. Ir kuomet jie laimi, tai sukelia mums teigiamas emocijas“.

Net valstybės pareigūnai, anksčiau karčiai piktinęsi dėl su dopingo vartojimu susijusių apribojimų, atlyžo ir nuleidžia juos juokais.

Pavyzdžiui, Užsienio reikalų ministerijos vaizdo įrašas baigėsi trankiais „Queen“ dainos „We will rock you“ būgnais, o ekrane pasirodę žodžiai, žinoma, buvo „We will R.O.C you“, nurodant į Rusijos olimpinio komiteto akronimą.

Rusijos olimpinio komiteto vadovas Stanislavas Pozdnyakovas su pasididžiavimu sakė, kad užtikrinta Rusijos pergalė prieš JAV moterų komandinėje gimnastikoje įkvėps jaunąją Rusijos mergaičių kartą tapti gimnastėmis.

Rusės Lilia Akhaimova, Viktoria Listunova, Angelina Melnikova ir Vladislava Urazova iškovojo aukso medalius po to, kai JAV gimnastikos superžvaigždė Simone Biles pasitraukė iš varžybų dėl psichologinių problemų.

„Kalbant atvirai, aš esu pilnas emocijų, – naujienų agentūrai „Tass“ sakė S.Pozdnyakovas. – Jau seniai mes taip dominavome gimnastikoje. Tai labai svarbu komandinėse disciplinose, nes tai įkvepia ir dvasia pripildo kitas komandas bei motyvuoja jaunimą“.

Valstybinio 1-ojo televizijos kanalo sporto komentatorius Dmitrijus Gubernijevas buvo taip įkvėptas ROK sportininkių pergale, kad pasiūlė paskelbti jos garbei nacionalinę šventę.

„Mums reikia šventės visos Rusijos mastu, – džiaugėsi jis. – Komanda buvo tiesiog neįtikėtina. Mes kuriame stebuklus.“

Rusijos gimnastėms iškovojus auksą, Rusijos sporto kanalo „Match TV“ komentatorė Lidiya Ivanova taip pat negalėjo sutramdyti entuziazmo.

„Ką jūs pasiekėte, mūsų merginos! Jūs esate geriausios, nes esate rusės! Jūs apgynėte šalies garbę, – sakė ji. – Aš jus dievinu. Visi jus dievina!“

Rusai dar turi ko laukti iš ROK – rungtys, kuriose Rusijos atletės istoriškai dominavo triuškinančiu meistriškumu, įskaitant sinchroninį plaukimą ir ritminę gimnastiką, dar tik ateityje.

Rusai su pasididžiavimu atkreipė dėmesį į pasiaukojančius fechtuotojos Martos Martjanovos veiksmus, nepaisant jos komandos pavadinimo.

M.Martjanova atsisakė pasiduoti varžovei, nepaisant to, kad jos kojos trauma buvo tokia skausminga, jog privertė ją šokinėti ant vienos kojos. Tuo metu komandų varžybose nebuvo leidžiami sportininkų keitimai, o jos pasitraukimas būtų rusams kainavęs galimybę likti be medalio. Tad stoiška atletės ištvermė išgelbėjo komandą ir leido jai laimėti auksą.

„Tikra jauna moteris herojė“ – rašė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Draudimų užuomazgos

„Dopingo apribojimai tiek metų kabo virš Rusijos sporto, kad Rusijos sporto aistruoliai nustojo kreipti dėmesį“, – interviu metu sake „Telesport“ komentatorius Aleksejus Durnovo.

„Jie tiesiog nori žiūrėti sportą, o ne galvoti apie tai, kas vyksta medicinos laboratorijose“, – sake jis.

Apribojimų šaknys slypi viename didžiausių sukčiavimo skandalų sporto istorijoje.

2014 m. žiemos olimpinėse žaidynėse Sočyje, kur, stengdamasi apeiti dopingo taisykles, veikė trenerių, sportininkų ir Rusijos saugumo tarnybų kampanija, kurios metu daugumos Rusijos atletų šlapimo meginiai, savo sudėtyje turintys neleistinų medžiagų, buvo apkeisti su švariais šlapimo mėginiais.

Tyrimo eigoje pažeidimai buvo nustatyti daugiau nei tūkstančiui sportininkų, trenerių ir sporto pareigūnų Rusijoje, todėl šalies sportininkams buvo uždrausta varžytis tarptautiniuose sporto renginiuose, įskaitant olimpines žaidynes.

Rusija daugelį metų bandė panaikinti draudimus ir gruodį iškovojo dalinę pergalę Tarptautiniame sporto arbitražo teisme, kuris 330-čiai rusų atvėrė kelią dalyvauti Tokijo vasaros olimpinėse žaidynėse, tačiau nevilkint savo šalies uniformų.

Tačiau daugelis rusų tiesiog džiaugiasi turėdami galimybę stebėti, kaip jų gimnastės, plaukikai, jojikai, lankininkai ir kiti sportininkai skina medalius. Visgi kai kuriems piliečiams siekis pasipriešinti apribojimams šią vasarą tapo iššūkiu.

Bandymai apeiti taisykles

Rusijos propaganda ir netgi kai kurie sportininkai bandė užslėptais būdais apeiti švelnius šalies apribojimus.

Pavyzdžiui, sieninėje freskoje Maskvoje vaizduojamas kovos menų sportininkas, vilkintis kimono su meškos emblema, apverčiantis konkurentą, dėvintį kimono su Pasaulio anti-dopingo agentūros (WADA) skiriamaisiais ženklais.

Be to, Rusijos sinchroninio plaukimo komanda ketino varžytis vilkėdamos meška paženklintus plaukimo kostiumėlius, tačiau šį planą vetavo Tarptautinio olimpinio komiteto pareigūnai dėl akivaizdžios nuorodos į Rusijos nacionalinį simbolį.

RT pranešimu, viena iš komandos narių, Alla Šiškina, skaudžiai skundėsi.

„Tai mus supykdė. Meškos gyvena daugelyje šalių, ne tik Rusijoje. Tai galėjo būti bet kokia meška! Grizlis, panda, bet kas. Bet jie uždraudė tai tik mūsų šaliai“, – piktinosi plaukikė.

Tačiau ji pridūrė: „Mes tiesiog šiek tiek susierzinome persirengimo kambaryje ir viskas. Pats svarbiausias dalykas – gerai pasirodyti.“

Parengta pagal „The New York Times“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.