Iranas G-7 kaltinimus dėl atakos prieš tanklaivį vadina nepagrįstais

Iranas šeštadienį pareiškė, kad Didžiojo septyneto (G-7) užsienio reikalų ministrų kaltinimai, jog Teheranas yra atsakingas už drono smūgį su Izraeliu susijusiam tanklaiviui, neturi pagrindo.

Ajatola Ali Khamenei.<br>VIA REUTERS/Scanpix nuotr.
Ajatola Ali Khamenei.<br>VIA REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-08-07 15:50, atnaujinta 2021-08-07 15:52

Iranas neigia prisidėjęs prie šios liepos 29 dieną įvykusios atakos, tačiau pastarosiomis dienomis sulaukia vis daugiau Izraelio ir jo sąjungininkų kaltinimų.

Per išpuolį žuvo du įgulos nariai – rumunas ir Jungtinės Karalystės pilietis, dirbęs Britanijos laivų saugos bendrovėje „Ambrey“.

„Griežtai smerkiame nepagrįstą G-7 užsienio reikalų ministrų ir Europos Sąjungos vyriausiojo įgaliotinio užsienio reikalams pareiškimą, kuriuo jie nukreipė nepagrįstus kaltinimus į Iraną“, – pranešime cituojamas Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas Saeedas Khatibzadeh.

Anot jo, tanklaivio ataka ir kaltinimai Iranui yra išgalvotas „scenarijus“, įvykęs „įsidėmėtinu“ laiku – prieš naujojo Irano prezidento Ebrahimo Raisi prisaikdinimą.

Ultrakonservatyvių pažiūrų šiitų dvasininkas Irano prezidentu antradienį buvo inauguruotas aukščiausiojo lyderio ajatolos Ali Khamenei, o ketvirtadienį – prisaikdintas parlamente. Jis laimėjo birželį vykusius rinkimus ir pakeitė Hassaną Rouhani, laikytą nuosaikesniu veikėju.

„Ekspertams ir tiems, kas žino šio regiono istoriją, nėra naujas dalykas, kai sionistų režimas suplanuoja tokius sąmokslus“, – sakė S. Khatibzadeh.

Remdamasi tyrimo rezultatais, JAV centrinė vadavietė penktadienį pranešė, kad vieno iš trijų atakai naudotų dronų nuolaužos rodo, jog jie buvo pagaminti Irane. Pirmosios dvi atakos buvo nesėkmingos, dronai pataikė į vandenį.

Irano kariuomenė kaltinimus neigia.

„Amerikiečiai sako, kad vandenyje rado Irano dronų dalis, ir tai yra jų įrodymai. Tačiau kokia laboratorija nustatė, kad [dronai] priklauso Iranui?“ – IRNA naujienų agentūrai sakė kariuomenės atstovas generolas Abolfazlas Shekarchi.

„Tai yra amerikiečių metodas – regzti istorijas ir naudotis jomis Iranui apkaltinti... Tai yra jų pasirinktas būdas daryti spaudimą Iranui“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.