Lenkija žada švelninti kontroversišką teismų reformą

Lenkijos valdančiosios dešiniosios partijos pirmininkas Jaroslawas Kaczynskis šeštadienį pareiškė, kad nuo 2017 metų vykdoma kontroversiška teismų sistemos reformas bus sušvelninta, Europos Sąjungai reiškiant nuogąstavimus, kad šis pertvarka kelia pavojų teismų nepriklausomumui.

J. Kaczynskis.<br>imago images/Scanpix nuotr.
J. Kaczynskis.<br>imago images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 7, 2021, 2:23 PM, atnaujinta Aug 7, 2021, 2:25 PM

Duodamas interviu naujienų agentūrai PAP J. Kaczynskis sakė, kad Aukščiausiojo Teismo naujosios Drausmės kolegijos, kurią kritikai laiko politiniu įrankiu, skirtu nuslopinti bet kokį teismų priešinimąsi vyriausybės vykdomiems pokyčiams, nebeliks „dabartiniu pavidalu“.

„Likviduosime Drausmės kolegiją tokiu pavidalu, kokiu ji dabar funkcionuoja, ir tokiu būdu nebeliks ginčo [su ES] objekto“, – kalbėjo partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (TTP) pirmininkas.

Jis pridūrė, kad pirmieji siūlymai koreguoti reformą bus pateikti rugsėjį.

Praeitą mėnesį Europos Sąjungos Teisingumo Teismas (ESTT) nutarė, kad Drausmės kolegijos įsteigimas neatitinka Bendrijos teisės ir nurodė Lenkijai ją panaikinti.

Šis organas prižiūri Lenkijos teisėjų darbą ir turi teisę panaikinti jų teisinę neliečiamybę arba sumažinti atlyginimą.

ESTT nutarė, kad kolegija neužtikrina „visų nešališkumo ir nepriklausomumo garantijų“, taip pat nėra apsaugota nuo „Lenkijos parlamento ir vykdomosios valdžios tiesioginės arba netiesioginės įtakos“.

38 skundai

Vyriausybė savo ruožtu argumentavo, kad reformos yra būtinos, siekiant iš teismų sistemos išrauti korupciją ir paskutines šalies komunistinio laikotarpio atgyvenas.

Lenkijos Konstitucinis Tribunolas vėliau atmetė ESTT nutartį, pateikęs išvadą, jog bet kokios šio teismo nustatytos laikinosios priemonės, nukreiptos prieš teismų sistemos reformas, „neatitinka“ Lenkijos konstitucijos.

Tačiau Europos Komisija grasino Lenkijai finansinėmis sankcijomis.

Liepos gale savo nuomonę šiuo klausimu taip pat paskelbė Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT), išnagrinėjęs skundą, pateiktą lenkų advokatės Joannos, nušalintos Drausmės kolegijos dėl įtariamų etikos pažeidimų.

Teisininkė argumentavo, kad ši kolegija faktiškai yra politinis organas ir kad jos „tikrasis tikslas – slopinti bet kokį teismų priešinimąsi Lenkijos teisinės sistemos reformoms, vykdomoms dabartinės vyriausybės, sakoma EŽTT nutartyje.

Septyni EŽTT teisėjai, tarp jų vienas lenkas, nutarė, kad Drausmės kolegija nėra „įstatymais apibrėžtas teismas“ ir kad buvo pažeista J. Reczkowicz teisė į teisingą teismą.

Strasbūro teismas įpareigojo sumokėti J. Reczkowicz 15 tūkst. eurų kompensaciją.

Dėl teismų sistemos reformų Lenkijoje EŽTT nuo 2018 metų sulaukė iš viso 38 skundų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.