Minske sulaikytas buvęs Baltarusijos ambasadorius Slovakijoje I. Liaščenia Suimtas buvęs kandidatas į prezidentus A. Dzimtryjevas

Minsko režimas sulaikė buvusį Baltarusijos ambasadorių Slovakijoje Iharį Liaščenią, atsistatydinusį po pernai rugpjūtį vykusių prezidento rinkimų, ketvirtadienį pranešė žmogaus teisių centras „Viasna“.

 Minske sulaikytas buvęs Baltarusijos ambasadorius Slovakijoje I. Liaščenia.  <br>Darius Mataitis/Scanpix Baltics nuotr.
 Minske sulaikytas buvęs Baltarusijos ambasadorius Slovakijoje I. Liaščenia.  <br>Darius Mataitis/Scanpix Baltics nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 12, 2021, 12:40 PM, atnaujinta Aug 12, 2021, 4:42 PM

„Buvęs Baltarusijos ambasadorius Slovakijoje Iharis Liaščenia šiuo metu yra Akrescinoje [tardymo izoliatoriuje Minske]“, – rašoma platformoje „Telegram“ centro paskelbtame pranešime.

Baltarusijos tyrimų komitetas vėliau ketvirtadienį patvirtino, kad I. Liaščenia buvo sulaikytas.

Pasak Tyrimų komiteto valdybos Minsko skyriaus atstovės Kaciarynos Harlinskajos, tyrėjai aiškinasi, ar buvęs ambasadorius prisidėjo prie „masinių neramumų“ Baltarusijoje po 2020-ųjų ginčijamų prezidento rinkimų.

„Tyrimų komiteto valdybos Minsko skyrius tęsia tyrimą baudžiamojoje byloje, iškeltoje dėl masinių neramumų sostinės teritorijoje. Tyrėjai aiškinasi informaciją dėl Ihario Liaščenios dalyvavimo vykdant veiksmus, kurie šiurkščiai pažeidžia viešąją tvarką“, – pareiškė K. Harlinskaja.

Trečiadienį I. Liaščenios ir kitų opozicinės platformos „Sueiga“ delegatų namuose buvo atliekamos kratos.

Žmogaus teisių centras „Viasna“ ketvirtadienį pranešė, kad sulaikytas ir „Sueigos“ delegatas, buvęs kandidatas į prezidentus Andrejus Dzimtryjevas.

Baltarusijoje daugiau nei pusmetį tęsėsi masiniai protestai po pernai rugpjūčio 9-ąją vykusių ginčijamų prezidento rinkimų, kurių nugalėtoju buvo paskelbtas nuo 1994 metų šaliai vadovaujantis autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka. Opozicija ir Vakarų demokratijos nepripažįsta tų rinkimų rezultatų.

Rugpjūčio 16 dieną I. Liaščenia išreiškė palaikymą po rinkimų taikiai protestavusiems Baltarusijos piliečiams ir paragino valdžią ištirti visus demonstrantų kankinimo bei mušimo atvejus, o po kelių dienų įteikė atsistatydinimo pareiškimą.

Rugsėjį Minsko režimas atėmė iš I. Liaščenios nepaprastojo ir įgaliotojo ambasadoriaus diplomatinį rangą – „už poelgius, žeminančius valstybės (diplomatinę) tarnybą“.

I. Liaščenia nuo 1994 metų dirbo Baltarusijos užsienio reikalų ministerijoje, kur užėmė įvairius postus. Jis yra dirbęs ambasadoriumi virtinėje šalių. 2002–2006 metais I. Liaščenia buvo prezidento patarėjas užsienio politikos ir užsienio ekonomikos klausimais.

Ambasadoriumi Slovakijoje I. Liaščenia buvo paskirtas 2016 metais.

„Sueiga“ yra nepriklausoma platforma, įsteigta kaip alternatyva Baltarusijos „liaudies susirinkimui“.

„Viasna“: Baltarusijoje sulaikytas buvęs kandidatas į prezidentus A. Dzimtryjevas

Baltarusijoje ketvirtadienį buvo sulaikytas buvęs kandidatas į prezidentus Andrejus Dzimtryjevas, pranešė žmogaus teisių centras „Viasna“.

„Rugpjūčio 12-osios rytą buvo sulaikytas kandidatas į prezidentus 2020 metų rinkimuose Andrejus Dzimtryjevas“, – savo kanalu platformoje „Telegram“ pranešė „Viasna“.

Pranešime sakoma, kad A. Dzimtryjevas yra visuomeninio susivienijimo „Kalbėk tiesą“ vienas iš pirmininkų ir opozicinės platformos „Sueiga“ delegatas.

Kaip pranešė teisių gynėjai, trečiadienį „Sueigos“ delegatų namuose buvo atliekamos kratos, dalis jų buvo sulaikyti. Tarp jų – buvęs Baltarusijos ambasadorius Slovakijoje Iharis Liaščenia, atsistatydinęs po pernai rugpjūtį vykusių ginčijamų prezidento rinkimų.

Mokslo ir švietimo visuomeninis susivienijimas „Kalbėk tiesą“ Baltarusijoje buvo įregistruotas 2017 metais. Praėjusį mėnesį pranešta, kad Baltarusijos teisingumo ministerija pradėjo neplanuotą jo veiklos patikrinimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.