S. Sapegos interviu A. Lukašenkos ruporui – tik užuominos: ji visada buvo „toli nuo bet kokių politinių aiškinimųsi“

Rusijos pilietė Sofija Sapega, kuri buvo sulaikyta kartu su Baltarusijos opozicionieriumi Ramanu Pratasevičiumi Minske nutupdžius lėktuvą, davė interviu Baltarusijos valstybiniam kanalui „Belarus 1“.

Baltarusijos valstybinio kanalo eteryje S.Sapega aiškino, kad jos nuotaika normali ir ji tikisi, kad situacija išsispręs.<br> STOP kadras.
Baltarusijos valstybinio kanalo eteryje S.Sapega aiškino, kad jos nuotaika normali ir ji tikisi, kad situacija išsispręs.<br> STOP kadras.
R.Pratasevičius režimui lojalios žiniasklaidos buvo parodytas jau anksčiau ir taip pat atgailavo.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
R.Pratasevičius režimui lojalios žiniasklaidos buvo parodytas jau anksčiau ir taip pat atgailavo.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Iš Atėnų į Vilnių skridęs „Ryanair“ lėktuvas priverstinai nutupdytas Minske.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Iš Atėnų į Vilnių skridęs „Ryanair“ lėktuvas priverstinai nutupdytas Minske.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 12, 2021, 1:21 PM, atnaujinta Aug 12, 2021, 1:23 PM

Aliaksandro Lukašenkos režimo ruporui 23-ejų S.Sapega tikino, kad jos nuotaika „normali“ ir ji nemananti, jog Baltarusijos specialiosios tarnybos dalyvavo nutupdant iš Atėnų į Vilnių skridusį lainerį – esą čia rankas galėjo prikišti 26-erių R.Pratasevičiaus aplinkos žmonės.

Interviu pradžioje S.Sapega papasakojo, kas vyko lėktuve neplanuoto nusileidimo Minske metu gegužės 23 d.

Ji patvirtino, jog R.Pratasevičius bandė jai perduoti kompiuterinę įrangą, nes juodu manė, kad merginos neplanuojama sulaikyti.

„Atliekant muitinės patikrinimą pastebėjau, jog Romaną išsivedė, o dar maždaug po 15–20 minučių paskelbė, kad į muitinės kontrolę kviečiamos būtent moterys.

Ten du pareigūnai pasakė mano vardą, pavardę ir aš su jais nuėjau toliau“, – pasakojo S.Sapega, kuri prieš sulaikymą studijavo Vilniuje įsikūrusiame Europos humanitariniame universitete.

„Belarus 1“ televizijos pokalbio su S.Sapega metu buvo parodyta R.Pratasevičiaus interviu ištrauka, kurioje jis teigia, kad prie lėktuvo nutupdymo Minske galėjo prisidėti vienas opozicinio „Telegram“ kanalo „Nexta“ bendradarbių Janas Rudikas, taip pat opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos patarėjas Franakas Viačiorka ir kitas jų bendražygis Danilas Bogdanovičius.

Reaguodama į tokius teiginius S.Sapega sakė nenorinti daryti prielaidų apie kieno nors dalyvavimą šioje situacijoje, nes ji visada buvo „toli nuo bet kokių politinių aiškinimųsi“.

„Bet taip, iš pokalbių su Ramanu buvo padaryta išvada, kad čia įsipainiojęs būtent jo darbo kolektyvas, kažkas iš jo darbo aplinkos. Šio varianto tikrai nereikėtų atmesti“, – sakė S.Sapega.

Mergina taip pat tvirtino, kad „jokie KGB pareigūnai lėktuve su mumis nieko nepadarė, jų ten nebuvo“.

S.Sapega dėstė nemananti, kad prie lainerio nutupdymo prisidėjo Baltarusijos specialiosios tarnybos: „Stengiausi niekada nesigilinti į šią situaciją. Aš vis dar esu šioje situacijoje. Ir turbūt po to, kai istorija su manimi baigsis, man prireiks dar šiek tiek laiko, kad suvokčiau ir padaryčiau pagrįstą, blaivią išvadą, duočiau kokį nors įvertinimą. Dabar aš nedarau jokių vertinimų.“

Ji aiškino, kad pastaruoju metu jaučiasi „daug geriau nei pirmosiomis dienomis“, tačiau „dar ankstoka kalbėti apie ateities planus“.

„Nuotaika normali. Ir aš pasiruošusi eiti toliau“, – apibendrino Rusijos pilietė.

Režimo kritikas staiga tapo jo rėmėju

Gegužės 23 d. iš Atėnų į Vilnių skridęs „Ryanair“ lėktuvas Minsko oro uoste leidosi avariniu būdu po to, kai Baltarusijos valdžia pranešė apie orlaivyje esančią bombą. Žinia vėliau pasirodė klaidinga.

Po nusileidimo saugumo pajėgos sulaikė R.Pratasevičių ir jo draugę S.Sapegą. Rusė Baltarusijoje kaltinama organizavusi grupines akcijas, šiurkščiai pažeidžiančias viešąją tvarką, ir socialinio priešiškumo kurstymu.

Birželio 25 dieną Baltarusijos tyrimų komitetas paskelbė, kad R.Pratasevičius ir S.Sapega su tardytojais sudarė ikiteisminį susitarimą ir „įsipareigojo padėti ikiteisminiam tyrimui tiriant nusikaltimus ir atskleidžiant bendrininkus“.

Po to jie abu iš tardymo izoliatoriaus buvo perkelti į namų areštą.

Baltarusijos režimo kanalai pokalbius su R.Pratasevičiumi parodė jau anksčiau. Jis teigiamai atsiliepė apie A.Lukašenką, atgailavo, kritikavo opozicijos veikėjus.

Ekspertų manymu, R.Pratasevičius buvo priverstas taip elgtis mainais į bausmės sušvelninimą: kaltinimai terorizmu – už tai grėsė mirties bausmė ar įkalinimas iki gyvos galvos – buvo pakeisti lengvesniais – masinių neramumų organizavimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.