Du Rusijos aktyvistai nuteisti kalėti už prekybą narkotikais

Rusija trečiadienį skyrė griežtas laisvės atėmimo bausmes už prekybą narkotikais dviem aktyvistams iš organizacijos, siejamos su užsienyje gyvenančiu Kremliaus kritiku Michailu Chodorkovskiu.

Sulaikyti aktyvistai savo kaltės nepripažino ir tvirtino, kad kaltinimai politiškai motyvuoti.<br>„123rf“ asociatyvioji nuotr.
Sulaikyti aktyvistai savo kaltės nepripažino ir tvirtino, kad kaltinimai politiškai motyvuoti.<br>„123rf“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 13, 2021, 11:39 AM, atnaujinta Aug 13, 2021, 11:41 AM

Aktyvistai tvirtina, kad kaltinimai sufabrikuoti ir politiškai motyvuoti.

Verdiktas paskelbtas Rusijos opozicijai patiriant vis smarkesnį spaudimą prieš rugsėjį numatytus parlamento rinkimus.

Už 700 km į šiaurės vakarus nuo Maskvos esančio Pskovo teismas ketvirtadienį pripažino Liją ir Artiomą Miluškinus kaltais dėl narkotikų prekybos stambiu mastu, pranešė vietos naujienų tinklalapis „Pskovskaja Gubernija“.

L. Miluškinai, buvusiai visuomeninio judėjimo „Atvira Rusija“ vietos skyriaus koordinatorei, teismas skyrė 10,5 metų įkalinimą kolonijoje. Bausmės vykdymas atidėtas iki 2024 metų, nes moteris turi mažamečių vaikų.

Jos vyrui A. Miluškinui dėl tų pačių kaltinimų skirtas 11 metų įkalinimas griežčiausio saugumo režimo kolonijoje.

Du vaikus auginantys sutuoktiniai buvo sulaikyti 2019 metų sausį ir apkaltinti prekyba narkotikais. Kaltinimai buvo grindžiami anonimiškai liudijusių asmenų parodymais.

Tyrėjai nurodė per kratą Miluškinų namuose aptikę amfetamino.

A. Miluškinas taip pat buvo apkaltintas padegimu.

Sulaikyti aktyvistai savo kaltės nepripažino ir tvirtino, kad kaltinimai politiškai motyvuoti.

A. Miluškinas sakė, kad dar iki arešto policija grasino pakišti jam narkotikų.

„Pskovskaja Gubernija“ paskelbtame vaizdo įraše iš teismo salės matyti, kaip paskelbus verdiktąA. Miluškinas laužo suolus teisiamųjų narve.

Buvusio oligarcho ir naftos milžinės „Jukos“ savininko M. Chodorkovskio įkurtas opozicinis judėjimas „Atvira Rusija“ 2017-aisiais buvo paskelbtas „Rusijoje nepageidaujama organizacija“ pagal įstatymą, nukreiptą prieš užsienio organizacijas, kaltinamas politiniu kišimusi.

Gegužę „Atvira Rusija“ paskelbė nutraukianti veiklą, kad apsaugotų savo narius nuo baudžiamojo persekiojimo.

Anksčiau šį mėnesį Rusijoje buvo užblokuoti su M. Chodorkovskiu siejamų dviejų žiniasklaidos organizacijų ir vienos žmogaus teisių grupės tinklalapiai, valdžiai imantis vis griežtesnių veiksmų prieš nepriklausomą žiniasklaidą.

M. Chodorkovskis buvo nuteistas dviejose kontroversiškose bylose, daugelio laikomose politiškai motyvuotomis, ir dešimtmetį praleido už grotų. Šiuo metu jis gyvena užsienyje.

Kremliaus kritikai sako, kad su narkotikais susiję kaltinimai dažnai naudojami kaip priemonė žmogaus teisių aktyvistams užčiaupti ar sąskaitoms su oponentais suvesti.

Gegužę penki buvę policininkai buvo nuteisti kalėti už tai, kad pakišo narkotikų Latvijoje įsikūrusio nepriklausomo naujienų portalo „Meduza“ žurnalistui Ivanui Golunovui.

I. Golunovo areštas 2019 metų birželį pagal sufabrikuotus kaltinimus narkotikų platinimu išprovokavo didelį visuomenės pasipiktinimą ir beprecedentę jo palaikymo kampaniją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.